Τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς δεν γίνονται παχύσαρκα

Τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς δεν γίνονται παχύσαρκα

Το πρόγραμμα στον ύπνο των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μπουν σε μια ρουτίνα, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί! Μια καινούρια έρευνα επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημσία του προγράμματος στον ύπνο, αλλά για έναν διαφορετικό λόγο: όπως αποδείχθηκε, τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον.

Στην έρευνα συμμετείχαν 977 νήπια που… επέστρεψαν στα 15 τους χρόνια για να «ελέγξουν» οι ερευνητές το βάρος και το ύψος τους. Από την ομάδα των παιδιών (προσχολικής ηλικίας) που συνήθιζαν να κοιμούνται μέχρι τις 8 το βράδυ, μόλις το 10% έγιναν παχύσαρκα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 9 ανέβαινε στο 23%.

Όπως είναι λογικό, τα παιδιά που κοιμούνται πιο αργά, ξεκουράζονται λιγότερες ώρες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βάρος τους. Συγκεκριμένα, η Sarah Anderson, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, αναφέρει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μεταβολισμό και την όρεξη, αυξάνοντας έτσι το βάρος μας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα μικρά παιδιά γίνονται όλο και πιο ανήσυχα όσο περνάει η ώρα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται δυσκολότερα, ελοχεύει ο κίνδυνος να καταλήγουν να ξεκουράζονται ανεπαρκώς 

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρότερα προβλήματα όχι μόνο όταν το παιδί μεγαλώσει (με τον κίνδυνο του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου να αυξάνεται σημαντικά), αλλά και πριν ακόμα ενηλικιωθεί.

Για να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα ζωής ενός παχύσαρκου παιδιού (όσον αφορά την ψυχολογία τους και τις επιδόσεις τους στο σχολείο) μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη ποιότητα ζωής των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο.

Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών και ας προσπαθήσουμε να βάζουμε για ύπνο τα παιδιά (νηπιακής ηλικίας) τη «μαγική» ώρα που προτείνουν οι ειδκοί: στις 8 το βράδυ. Όσο δύσκολο και αν είναι να το εφαρμόσουμε, ας προσπαθήσουμε για το καλό τους. Έτσι κι αλλιώς, μια μικρή «μάχη» γίνεται κάθε νύχτα. Από εδώ και πέρα μπορεί να γίνεται λίγο νωρίτερα - μικρό το κακό!

Πηγή: huffingtonpost.com

v