Δανειστικές Παιγνιοθήκες: Ένας θεσμός που κάθε γονιός αξίζει να γνωρίσει

Δανειστικές Παιγνιοθήκες: Ένας θεσμός που κάθε γονιός αξίζει να γνωρίσει

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης ιδρύθηκε το 1990 ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και οι εθελοντές δεν έχουν από τότε σταματήσει να οργανώνουν και να λειτουργούν τις τέσσερις (μόνο) Παιγνιοθήκες της Ελλάδας.

Οι Παιγνιοθήκες είναι ένας οργανωμένος χώρος με παιχνίδια που λειτουργεί στα πρότυπα μιας δανειστικής βιβλιοθήκης. Στόχος του θεσμού είναι παιδιά και έφηβοι με ειδικές ανάγκες να επικοινωνούν, να παίζουν, να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν σε έναν χώρο φιλόξενο και ασφαλή παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς τους και όλοι μαζί, να δανείζονται παιχνίδια.

Η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Παιγνιοθηκών –θεσμού ιδιαίτερα διαδεδομένου στην Ευρώπη- και λειτουργία σε συνεργασία με Δήμους ή άλλους κοινωνικούς φορείς. Τα μέλη της εταιρείας, φροντίζουν να λειτουργούν σωστά οι Δανειστικές Παιγνιοθήκες, «στήνουν» προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και διοργανώνουν σεμινάρια για την επιμόρφωση εθελοντών, επιστημονικές ημερίδες και παιδοτόπους σε διάφορες γειτονιές.

Τόσο ο δανεισμός παιχνιδιών, όσο και η συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι δυο στόχοι ευγενείς που, αν και αξίζουν προσοχής και επαίνων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν έχουν προωθηθεί ούτε προβληθεί όσο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τέσσερις (όλες κι όλες) Δανειστικές Παιγνιοθήκες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι:

-Η Παιγνιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας 

-Η Παιγνιοθήκη Αγίας Παρασκευής (Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίας Παρασκευής

-Η Παιγνιοθήκη Αιγάλεω

-Η Παιγνιοθήκη Καλύμνου

Για τις Δανειστικές Παιγνιοθήκες διαβάσαμε στο tvxs.gr

v