Όταν οι εραστές γίνονται γονείς: 5 αλήθειες... βγαλμένες από τη ζωή

Όταν οι εραστές γίνονται γονείς: 5 αλήθειες... βγαλμένες από τη ζωή

Στην αρχή, έχει ο ένας τον άλλο. Μετά, η ομάδα, το σπίτι, το αυτοκίνητο και η αγάπη μεγαλώνουν. Όταν στους δύο... χωρεί τρίτος, όλα αλλάζουν και αυτή η αλλαγή δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο. Πώς αλλάζει η ζωή δυο ερωτευμένων ανθρώπων, όταν τα παιδιά προστίθενται σ' αυτήν;

Το κέντρο του κόσμου: το καινούριο μωρό

Η ζωή πριν το μωρό περιελάμβανε πρωινούς καφέδες και αγκαλιές τις Κυριακές, σχέδια για ρομαντικά διήμερα, ξενύχτια δίχως αύριο, έξοδα και ψώνια και μικρά όργια καταναλωτισμού για ψύλλου πήδημα, μικρά όργια (σκέτο, χωρίς τον καταναλωτισμό) ανά πάσα ώρα και στιγμή, ξεγνοιασιά, έρωτα και ούτω καθεξής.

Και μετά, ένα μωρό δυο κιλών εγκαθίσταται στη ζωή και το σπίτι τους και το «εγώ» γίνεται «εμείς» και το κέντρο του κόσμου δεν είναι πια η σχέση και ο έρωτάς μας, αλλά το μικρό ανθρωπάκι που κοιμάται και κλαίει και χαμογελά στο ριλάξ δίπλα στο κρεβάτι μας. Το ζητούμενο τώρα είναι γιατί τα κακά του είναι νερουλά, πότε θα «πέσει» ο αφαλός του, γιατί, θεέ μου, κλαίει τόσο (μήπως πονάει; μήπως πεινάει; μήπως ζεσταίνεται; μήπως κρυώνει;). Το κέντρο βάρους μεταφέρεται απότομα κι αυτό, ας είμαστε ειλικρινείς, όσο όμορφο κι αν είναι δεν είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα.

Όταν μια γυναίκα γίνεται μαμά...

Η πιο άνετη, χαλαρή και ψύχραιμη γυναίκα του κόσμου, θα χάσει κάτι από τη σεβάσμια ισορροπία της όταν γίνει για πρώτη φορά μαμά. Όχι, δεν θα μεταμορφωθεί ξαφνικά σε ένα πλάσμα υστερικό και νευρικό, όμως μέσα σε μια μέρα, θα βρεθεί να έχει στα χέρια της ένα μωρό -και την ευθύνη της ανατροφής του. Όσο ενεργός κι αν είναι ο μπαμπάς, η μαμά είναι αυτή που θα ξυπνήσει τρεις, τέσσερις και δέκα φορές μέσα στη νύχτα, που θα αναγκαστεί να αφήσει για λίγο τη δουλειά και την κοινωνική ζωή της και να έχει το στήθος της έτοιμο ανά πάσα στιγμή για να ταΐσει το μωρό.

Αναγκαστικά, λοιπόν, ο ρόλος της ερωμένης, της αγαπημένης, της συντρόφου θα επισκιαστεί για λίγο -μέχρι η μικρή οικογένεια να βρει τους ρυθμούς και τον ύπνο της- απ' αυτόν της μαμάς. Κι αυτός ο ρόλος ενδέχεται να πέσει κάπως βαρύς στον νέο μπαμπά, που είχε μέχρι τότε συνηθίσει να είναι εκείνος το άλφα και το ωμέγα της ζωής της καλής του. Όλα αυτά όμως, αν συμβούν, θα είναι προσωρινά...

Όχι πια σεξ, μόνο γονείς

Εντάξει, δεν ισχυριζόμαστε ότι όταν γίνεσαι γονιός βγάζεις εντελώς το σεξ από τη ζωή σου. Όμως, για τις πρώτες τουλάχιστον εβδομάδες, ας πούμε ότι είναι πρακτικά αδύνατο. Ράμματα από τον τοκετό, αϋπνία, ανησυχία για το μωρό και όλα τα συναφή, δρουν μάλλον ανασταλτικά ως προς τον ερωτισμό του ζευγαριού.

Τα καλά νέα είναι, ότι αυτή η μοιραία αποχή από το σεξ, είναι προσωρινή. Το μωρό θα μπει σε πρόγραμμα, μαμά και μπαμπάς θα βρουν τις ισορροπίες τους και, μπορεί η ερωτική τους ζωή να μην μοιάσει ποτέ ξανά με την προ των παιδιών εποχή, αλλά θα επανέλθει: πιο ήσυχη, πιο προγραμματισμένη, αλλά το ίδιο αγαπησιάρα και καυτή.

«Πού χαθήκατε;»

Όταν το νεογέννητο έρθει στο σπίτι, για λίγο καιρό, οι νέοι γονείς προβλέπεται να χαθούν από προσώπου γης. Πριν το μωρό, ακόμα κι όταν η εγκυμοσύνη ήταν προχωρημένη, οι βολτίτσες, το φαγητό με φίλους και -με δυο λόγια- η κοινωνική ζωή ήταν στην ημερήσια διάταξη. Από τη μέρα που το ζευγάρι θα αποκτήσει έναν νέο, μικρό και απαιτητικό συγκάτοικο όμως και για έναν-δυο μήνες μετά, θα ακούσει πολλές, πολλές φορές από φίλους και γνωστούς (άσχετους με το... σπορ της οικογένειας) «Πού είστε, ρε παιδιά; Χαθήκατε.»

Ναι, χαθήκατε, γιατί πια τη θέση των καφέδων στο Θησείο και των ποτών στο κέντρο, έχει πάρει η άνευ όρων φροντίδα στο μικρό, νέο μέλος που κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο και χρειάζεται πολλή από την αγάπη και την προσοχή σας. Κι αυτό, είναι μια εντελώς νέα μορφή «ψυχαγωγίας» για τους πρώην άτεκνους συντρόφους, που μπορεί να μοιάζει λιγότερο διασκεδαστική στους τρίτους, αλλά τους ενώνει και τους ολοκληρώνει όσο τίποτα.

Και το «εμείς» ξαφνικά αλλάζει...

Υπάρχουν οπωσδήποτε δεκάδες πράγματα και συνήθειες που θα λείψουν στο νέο ζευγάρι απ' την προηγούμενη ζωή του. Δεν θα έχουν πια τόσο χρόνο για τον εαυτό τους, οι έξοδοι, το σεξ, οι σπατάλες, οι διακοπές, τα σινεμά θα περιοριστούν.

Η ζωή του ενός δεν θα περιστρέφεται πια γύρω από τη ζωή του άλλου.

Όμως, ο γοητευτικός άντρας που η νέα μαμά αγάπησε, θα πάρει προαγωγή και θα γίνει ένας μπαμπάς τρυφερός και δοτικός, ευσυγκίνητος κι αστείος και παιχνιδιάρης.

Και η πρώην ελεύθερη κι ωραία γυναίκα που ο νέος μπαμπάς αγάπησε, θα πάρει προαγωγή και θα γίνει μια μαμά υπεύθυνη, αγχωμένη, λίγο τρελή και γεμάτη μαμαδίστικη σοφία και αγάπη.

Το παιδί, δεν θα κάνει τη σχέση πιο θυελλώδη, θα βάλει όμως έναν ακόμη παίκτη στην ομάδα. Θα ενώσει το ζευγάρι με ανάγκες, προβλήματα και τρυφερές έγνοιες που δεν είχε υποψιαστεί ότι μπορεί να το ολοκληρώσουν. Γιατί, όπως και στα πάρτι, όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά. Και, μην ακούτε τι λένε, στους δύο χωρεί και παραχωρεί τρίτος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v