5 συνταγές για πολυάσχολες μαμάδες

5 συνταγές για πολυάσχολες μαμάδες

Είναι αντικειμενικά δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μαμά, επιφορτισμένη μαζί με όλα τ’ άλλα με την σωστή διατροφή των παιδιών της οικογένειας, μικρών και μεγάλων. Και όμως, επειδή δεν είναι όλα τα λαχταριστά φαγητά... μουσακάδες, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα, θρεπτικά γεύματα που αρέσουν σε όλους μέσα σε 30 λεπτά και κάτι.

Για του λόγου το αληθές, δείτε πέντε συνταγές, που δεν στερούνται τίποτα σε γεύση και δεν πρόκειται να σας ταλαιπωρήσουν με... μπελαλίδικη προετοιμασία και πολλή κούραση.

Σπαγγέτι με τόνο και λεμόνι

Υλικά

Αλάτι-πιπέρι

2 φέτες ψωμί τοστ

1 πακέτο σπαγγέτι

1 κουταλιά της σούπας και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

½ κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες

2 κονσέρβες τόνου σε νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς και βάζετε νερό κι αλάτι στην κατσαρόλα να βράσουν. Εντωμεταξύ, ρίχνετε στο μούλτι τις φέτες του ψωμιού και 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο και τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Κατόπιν, τα απλώνετε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνετε και φουρνίζετε για 6-8 λεπτά να ξεροψηθούν, ανακατεύοντας που και που. Βράζετε τα μακαρόνια για όσο χρόνο λέει η συσκευασία και, πριν στραγγίσετε, κρατάτε ½ κούπα απ’ το νερό τους. Τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κι ανακατεύετε χύνοντας σιγά-σιγά το νερό που κρατήσατε. Προσθέτετε τον τόνο κι ανακατεύετε πάλι. Σερβίρετε ρίχνοντας επάνω ξεροψημένα τρίμματα.

Κοτόπουλο με λεμόνι και μέλι

Υλικά

700 γραμ. φιλέτο κοτόπουλου σε μπουκίτσες

3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

Αλάτι- πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

¾ της κούπας ζωμό κότας

¼ της κούπας χυμό λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο

Λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ.

Εκτέλεση

Σε μια σακούλα φαγητού που κλείνει καλά βάζετε το κοτόπουλο, τη σάλτσα σόγιας και το ξύδι, ταρακουνάτε τα ώστε να ανακατευτούν καλά και τ’ αφληνετε στο ψυγείο για το επόμενο τέταρτο. Σε ένα μπολ, βάζετε μαζί το ζωμό, το λεμόνι, το μέλι, το καλαμποκάλευρο και το τζίντζερ και τα χτυπάτε καλά σε ένα ομογενές μίγμα. Αυτή είναι η σάλτσα σας.

Όταν βγάλετε το σακουλάκι απ’ το ψυγείο, ξεχωρίζετε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε καλά μέσα σε ένα πιάτο. Στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, βάζετε τη σοτιέρα με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το κοτόπουλο και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού. Αμέσως μετά, αφαιρείτε το κοτόπουλο απ’ τη σοτιέρα, ρίχνετε μέσα το μίγμα μελιού και λεμονιού και ψήνετε για 2-3 λεπτά, ώσπου να πήξει ελαφρώς. Ξαναρίχνετε μέσα το κοτόπουλο και ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί καλά με τη σάλτσα. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κεφτεδάκια με σάλτσα άνηθου

Υλικά

500 γραμ. κιμάς μόσχαρίσιος

1 αυγό

⅓ της κούπας τρίμματα ψωμιού

¼ της κούπας γάλα άπαχο

½ της κουταλιάς του γλυκού αλάτι

½ της κουταλιάς του γλυκού πιπέρι

1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους σε λεπτές φέτες

2 κούπες ζωμό βοδινού

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ της κούπας γιαούρτι

100 γραμ. μανιτάρια σε φέτες

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τον κιμά, το αυγό, το γάλα και το μισό αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πολύ καλά και με το μίγμα πλάθετε 16 κεφτεδάκια. Στο μάτι, σε μεσαία φωτιά, βάζετε την σοτιέρα και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε το ζωμό και το αλεύρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγο. Ρίχνετε στο σκεύος τα μανιτάρια, τα κεφτεδάκια και το υπόλοιπο αλατοπίπερο. Ψήνετε για 12 λεπτά περίπου, μέχρι τα κεφτεδάκια να μαγειρευτούν από όλες τις μεριές. Βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το γιαούρτι και τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σκέτα, με ζυμαρικά ή με ρύζι.

Μοσχαράκι στρογγανώφ με ταλιατέλες

Υλικά

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

700 γραμ. λεπτές φέτες από μπριζόλα μόσχου

Αλάτι-πιπέρι

1 λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

4 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

450 γραμ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες

½ κούπα λευκό κρασί ξηρό

1 ½ κούπα ζωμό βοδινού

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

½ κούπα γιαούρτι

1 πακέτο ταλιατέλες

Φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Στο μάτι, σε μεσαία φωτιά, βάζετε τη σοτιέρα και λιώνετε το μισό βούτυρο. Βάζετε τις φέτες της μπριζόλας, αλατοπιπερωμένες, να ψηθούν απ’ τη μία μεριά για 3 λεπτά, τις γυρίζετε από την άλλη κι αφήνετε για 3 λεπτά ακόμη, πριν τις βγάλετε εντελώς. Προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνετε στο σκεύος τα κρεμμύδια. Σοτάρετε για 3 λεπτά, ρίχνετε το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά ακόμη. Περιχύνετε με το κρασί, ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα και περιμένετε 3 λεπτά να ξεθυμάνει. Εντωμεταξύ, ανακατεύεται το ζωμό με το αλεύρι, ρίχνετε το μίγμα στο φαγητό κι αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτετε το γιαούρτι και το κρέας, λίγο αλατοπίπερο ακόμη κι ανακατεύετε. Σερβίρετε με ταλιατέλες που έχετε βράσει στο μεταξύ ρίχνοντας από πάνω τον μαϊντανό.

Σουβλάκια σολωμού με πατάτες και σπανάκι

Υλικά

700 γραμ. πατάτες baby

Αλάτι-πιπέρι

700 γραμ. φιλέτο σολωμού χωρίς την πέτσα σε μπουκίτσες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 κουταλιές της σούπας μέλι

3 κούπες σπανάκι baby

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο

6 ξύλινα σουβλάκια

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το γκριλ και βάζετε τη σχάρα στην πάνω θέση του φούρνου. Σ’ ένα κατσαρολάκι βράζετε αλατισμένο νερό και ρίχνετε μέσα τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα. Αφήνετε για 15 περίπου λεπτά ή ώσπου να τις διαπερνά το μαχαίρι σας. Εντωμεταξύ, περνάτε 3 μπουκίτσες σολωμού σε κάθε ξύλινο σουβλάκι και τα τοποθετείτε σε μία λαδόκολα επάνω από ένα διπλάσιο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Περιχύνετε τα σουβλάκια με λάδι και τα αλατοπιπερώνετε. Τα σκεπάζετε με το αλουμινόχαρτο που περισσεύει για να μην καούν και τα βάζετε κάτω απ’ το γκριλ για 6 λεπτά γυρίζοντάς τα μία φορά. Κατόπιν τα βγάζετε και περιχύνετε με το μέλι. Σουρώνετε τις πατάτες και, όσο είναι ζεστές, τις χτυπάτε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να σπάσουν. Τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το σπανάκι, το βούτυρο και λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Σερβίρετε μαζί με τα σουβλάκια σαν γαρνιτούρα.
 

v