Πώς να μάθετε στο παιδί να έχει καλούς τρόπους σύμφωνα με την επιστήμη

Πώς να μάθετε στο παιδί να έχει καλούς τρόπους σύμφωνα με την επιστήμη

Ένα από τα άγχη κάθε γονιού είναι το αν θα καταφέρει να μεγαλώσει ένα παιδί με καλούς τρόπους που θα συνεχίσει να εφαρμόζει και στην ενήλικη ζωή του. Το παράδειγμά μας είναι σίγουρα σημαντικό, ωστόσο δεν είναι το μόνο που χρειάζεται για να τους διδάξουμε πώς να φέρονται σωστά. Την απάντηση αυτή τη φορά θα μας δώσει η ίδια η επιστήμη, και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το οποίο μετά από σχετικές μελέτες, συνέλεξε τα συμπεράσματά του για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ένα παιδί με καλούς τρόπους.

1. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά και κάντε μαζί τους εποικοδομητικό διάλογο

Ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά είναι το πρώτο βήμα της… επιτυχίας. Αφιερώνοντάς τους κάποια ώρα καθημερινά, τους δείχνετε (ακόμα και ασυναίσθητα) πώς είναι πραγματικά να ενδιαφέρεσαι για τον άλλον. Κάντε μαζί τους διάλογο και δώστε τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να σκεφτούν, να σας απαντήσουν και να σας ρωτήσουν με τη σειρά τους ό,τι θέλουν. Οποιαδήποτε σχέση στηρίζεται στην άμεση επαφή και τον διάλογο είναι το καλύτερο μάθημα για τις σχέσεις που θα αρχίζουν να χτίζουν με τους συνομηλίκους τους.

2. Να είστε το πρότυπο και ο μέντοράς τους

Ο μοναδικός τρόπος να κερδίσετε τον σεβασμό τους είναι να εφαρμόζετε οι ίδιοι αυτά που τους «κηρύττετε». Η ειλικρίνεια, η μετριοφροσύνη και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας είναι αρχές που θα αφομοιώσουν μόνο αν δουν εμάς να τις εφαρμόζουμε στην πράξη. Εξίσου σημαντικό, όμως είναι να επισημαίνετε τα λάθη τους, να τους δείχνετε πώς να τα διορθώσουν αλλά και να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε δίπλα τους αν χρειαστούν τη βοήθεια ή τη συμβουλή σας. Εξάλλου, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός «μέντορα»!

3. Να τους δίνετε ξεκάθαρα μηνύματα και να τονίζετε πόσο σημαντική είναι η ειλικρίνεια

Το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας, είναι χαρακτηριστικό, πολύτιμο για τον καθένα και ειδικά για τα παιδιά. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι τηρούν τις αξίες που τους μαθαίνετε, όχι μόνο όταν είναι μαζί σας αλλά και όταν είναι στο σχολείο. Επικοινωνείτε συχνά με τους παιδαγωγούς τους και ρωτήστε τους πώς αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα παιδιά για αν δείτε πώς συμπεριφέρονται μέσα στο σύνολο και μακριά από την «επιτήρησή» σας. 

4. Δώστε τους την ευκαιρία να νιώσουν χρήσιμα

Όταν αναθέτετε στα παιδιά μια δουλειά (έστω κι αν αυτή είναι να σας βοηθήσουν με το πλύσιμο των πιάτων), αυτό που στην ουσία αποκομίζουν είναι το αίσθημα της ικανοποίησης. Εκείνη τη στιγμή νιώθουν ότι καταφέρνουν κάτι σημαντικό και ότι φαίνονται χρήσιμα στους «μεγάλους». Κάθε φορά που σας βοηθούν, δείξτε τους πόσο εκτιμάτε την προσπάθειά τους και ενθαρρύνετέ τα να συνεχίσουν.

5. Συζητήστε μαζί τους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κοντινοί σας άνθρωποι

Πάρτε τον ρόλο του παρατηρητή και συζητήστε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός σας αλλά και τις εμπειρίες τους. Δείτε μαζί πώς τα αντιμετωπίζουν και συζητήστε μαζί τους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν στη θέση τους, αλλά και πώς να τους βοηθήσουν. Έτσι, εκτός του ότι θα εμπνευστούν και θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να το «βάζουν κάτω», θα δουν και από μια άλλη οπτική γωνία πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές δυσκολίες.

6. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία και τη συνεργασία του παιδιού με άλλα άτομα

Όταν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία ή είναι ευαισθητοποιημένο για ένα θέμα , διδάξτε του πώς να αναλάβει δράση μόνο του και ενθαρρύνετέ το να ζητήσει τη βοήθεια των οικείων προσώπων του. Αν για παράδειγμα αγαπά τα ζώα, μπορεί να βοηθήσει (φυσικά με την άδειά σας) σε ένα καταφύγιο ζώων, όπου θα δει έχει την ευκαιρία να τα φροντίσει αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες, στο μέτρο φυσικά που του αναλογούν.

7. Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τα συναισθήματά του

Δώστε στο παιδί τα κατάλληλα εφόδια για να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του, να τα αποδεχθεί και να τα αντιμετωπίσει. Δείξτε του πώς να ελέγχει το θυμό του, ακόμα και με απλές τεχνικές. Οι βαθιές αναπνοές ή το να μετρήσει μέχρι το δέκα για να ηρεμήσει είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε περιόδους «κρίσης».

v