Γιατί τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα κινδυνεύουν ακόμα και φορώντας ζώνη

Γιατί τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα κινδυνεύουν ακόμα και φορώντας ζώνη

«Μαμά. Άσε με να κάτσω μπροστά!»: ενδεχομένως να έχετε ακούσει αρκετές φορές το παιδί να διεκδικεί τη θέση του συνοδηγού. Δεν θα πρέπει να ενδώσετε, ακόμα κι αν το παιδί έχει μπει στην εφηβεία. Ακόμα κι αν ακούγεται υπερβολικό, τα παιδιά, ιδιαίτερα μέχρι τα 13, κινδυνεύουν θανάσιμα από μια πιθανή σύγκρουση, ακόμα κι αν φορούν ζώνη ή/και το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με αερόσακους.

Η ζώνη και ο αερόσακος δεν αρκούν

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι η ζώνη ασφαλείας και ο αερόσακος που «ανοίγει» σε περίπτωση ατυχήματος, αρκούν για να κρατήσουν το παιδί ασφαλές σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας ισχύουν για τους ενήλικες, όμως για τα παιδιά μπορεί να αποβούν μοιραία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά ή να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. 

Συγκεκριμένα, σε μια σύγκρουση, είναι πολύ πιθανό το παιδί να χτυπήσει σοβαρά στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή το παρμπρίζ, κάτι που δεν ισχύει αν το παιδί κάθεται στο πίσω κάθισμα.

Τα κόκαλά τους είναι ακόμα εύθραυστα

Μέχρι και την ηλικία των 13 ετών, οπότε τα παιδιά «μπαίνουν» στην εφηβεία, τα κόκαλά τους είναι ακόμα εύθραυστα και μαλακά όπως τα κόκαλα ενός μωρού. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να «αντέξουν» τη δύναμη που ασκείται από τον αερόσακο τη στιγμή της σύγκρουσης και η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το λαιμό.

Όσο και αν τα παιδιά απαιτούν να πάρουν τη θέση του συνοδηγού, προσπαθήστε να μην ενδώσετε αλλά να κάνετε ευχάριστο το ταξίδι γι’ αυτά στο πίσω κάθισμα. Εξάλλου, η ασφάλειά τους είναι και πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα!

Πηγή: babycenter.com

v