Μάθετε τι σημαίνουν όλα τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

Μάθετε τι σημαίνουν όλα τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων

Μόλις φορέσουμε μια καινούρια μπλούζα, συνήθως αισθανόμαστε κάτι να μας «τρώει» στη μια της μεριά: τα χαρτάκι με τα σύμβολα περιποίησης των ρούχων. Όσο κι αν έχουμε κάνει το πλυντήριο κολλητό μας φίλο, το σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα περισσότερα απ’ αυτά! Εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε στην κλασική εικόνα της λεκάνης που μέσα γράφει τους βαθμούς στους οποίους μπορεί να πλυθεί το ρούχο, αλλά όλα τα υπόλοιπα «κινέζικα» σηματάκια δίπλα της.

Για να μην σας «μπουν» τα ρούχα στην επόμενη πλύση ή να μην χαλάσετε το καλό σας φόρεμα, δείτε τον παρακάτω οδηγό για το τι σημαίνουν αυτές οι ακαταλαβίστικες ταμπέλες περιποίησης στις ετικέτες των ρούχων.

Πλύσιμο στο πλυντήριο ή το χέρι;

1. Όταν στη μέση της λεκάνης, απεικονίζεται ένα χέρι, σημαίνει ότι το ρούχο πλένεται μόνο με… χειρωνακτική δουλειά, γι’ αυτό μην ξεχαστείτε και το βάλετε στο πλυντήριο.

2. Διαφορετικά, πλένεται κανονικά στο πλυντήριο κι έτσι δεν χρειάζεται να κουραστείτε.

3. Ο σταυρός πάνω στη λεκάνη σημαίνει ότι το ρούχο δεν πρέπει να πλυθεί ούτε στο πλυντήριο ούτε στο χέρι.

*Σε κάποια πλυντήρια υπάρχει η ένδειξη του προγράμματος για ευαίσθητα ρούχα, που ενίοτε μπορεί να αντικαταστήσει το πλύσιμο στο χέρι. Αν το εμπιστεύεστε, δοκιμάστε το.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

4. Οι βαθμοί που αναγράφονται μέσα στη λεκάνη σηματοδοτούν τη μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να πλυθεί το ρούχο, είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι.



5. Εναλλακτικά, μπορεί να μην αναγράφεται ακριβής θερμοκρασία, αλλά μέσα στη λεκάνη να υπάρχουν κάποιες μικρές τελείες. Αν είναι μόνο μία, σημαίνει ότι το ρούχο πλένεται σε κρύο νερό. Οι δύο συμβολίζουν το ζεστό νερό και οι τρεις τελείες το καυτό.

Προσoχή στο ξέβγαλμα!

6.  Αν κάτω απ’ τη λεκάνη δεν υπάρχει καμία γραμμή, σημαίνει ότι για το ξέβγαλμα πρέπει ν’ ακολουθείται η συνήθης διαδικασία.

7. Η μια γραμμή σημαίνει ότι το ρούχο είναι αρκετά ευαίσθητο και η ταχύτητα/ στροφές του πλυντηρίου καλό θα είναι να μειωθούν.

8. Όταν οι γραμμές είναι δύο, το ρούχο πρέπει να πλυθεί στα ευαίσθητα αλλά μπορεί να «ξεβγαλθεί» κανονικά.

Να βάλω λευκαντικό;

9. Το σκέτο σηματάκι του λευκαντικού σημαίνει ότι επιτρέπεται, αλλά με μέτρο. Η συχνή και χωρίς λόγο χρήση του είναι πιθανό να βλάψει το ρούχο.

10. Οι δύο γραμμές στη μέση του τριγώνου συμβολίζουν τα λευκαντικά που δεν περιέχουν  καθόλου χλωρίνη και που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απαγορεύονται.

11.  Αντίθετα, ο χιαστί σταυρός απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε λευκαντικού, γι’ αυτό προσέξτε να μην ξεχαστείτε!

Αν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, πρέπει να ξέρετε ότι…

12. Ο κύκλος που βρίσκεται μέσα σ’ ένα τετραγωνάκι σημαίνει ότι επιτρέπεται να μπει το ρούχο στο στεγνωτήριο σε οποιαδήποτε θερμοκρασία.

13.  Αν ο κύκλος είναι μαύρος, δεν πρέπει να ρυθμιστεί καμία απολύτως θερμοκρασία.

14. Οι τελείες μέσα στον κύκλο αναφέρονται κι αυτές στη θερμότητα. Η μία τελεία σημαίνει ότι το ρούχο μπορεί να μπει στο στεγνωτήριο αλλά σε χαμηλή ένταση. Οι δύο τελείες σημαίνουν τη μεσαία ένταση και οι τρεις την υψηλή.

15. Ο σταυρός –και πάλι- συμβολίζει ότι απαγορεύεται αυστηρά το ρούχο να μπει στο στεγνωτήριο. Προτιμήστε την κλασική μέθοδο της απλώστρας!

Ποιο είναι το κατάλληλο άπλωμα;

16. Ο «φάκελος» σημαίνει ότι το ρούχο μπορεί να… λιαστεί στην απλώστρα μετά το στύψιμο (κατά προτίμηση σε κρεμάστρα, ειδικά αν μιλάμε για πουκάμισα που δεν θέλουμε να τσαλακωθούν)

17.  Οι τρεις κάθετες γραμμές σημαίνουν ότι τα ρούχα αυτά δεν χρειάζονται στύψιμο και ότι πρέπει να απλωθούν στη σκιά.

18. Οι δύο πλαΐνές γραμμές σημαίνουν ότι το ρούχο πρέπει να στεγνώσει κάτω από τη σκιά.

19. Η μία οριζόντια γραμμή μας δείχνει ότι το ρούχο πρέπει να απλωθεί ξαπλωμένο/ οριζόντια.  

20. Όπως και στις υπόλοιπες ενδείξεις, αν ένας χιαστί σταυρός καλύπτει το σήμα, ότι το στέγνωμα δεν επιτρέπεται.

21.  Αν στα σηματάκια του ρούχου, υπάρχει ένας κόμπος με ένα Χ, σημαίνει ότι δεν πρέπει να το στύψουμε.

Όταν απαγορεύεται το πλύσιμο στο πλυντήριο ή το χέρι, το στεγνό καθάρισμα είναι η απάντηση!

22. Ο σκέτος κύκλος συμβολίζει ότι το ρούχο πλένεται μόνο με στεγνό καθάρισμα.

23.  Τα γράμματα μέσα στον κύκλο δείχνουν ποιο χημικό και ποια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο στεγνό καθάρισμα- κάτι που χρειάζεται να ξέρουν στο καθαριστήριό σας, επομένως μην αχγώνεστε!

24. Ο σταυρός και πάλι απαγορεύει ρητά το στεγνό καθάρισμα.

Η (βασανιστική) ώρα του σιδερώματος

25. Το σκέτο σίδερο μας δείχνει ότι τα ρούχα αυτά μπορούν να σιδερωθούν ακόμα και στον ατμό.

26.  Η μία τελεία αναφέρεται στις χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες μπορείτε να σιδερώσετε το ρούχο. Συνήθως πρόκειται για υφάσματα όπως πολυέστερ, ακρυλικά και νάυλον.

27.  Οι δύο τελείες σημαίνουν τη μέτρια θερμοκρασία, που ενδείκνυται για ευαίσθητα υφάσματα, όπως τα μάλλινα ή τα μεταξωτά.

28. Σε υψηλή θερμοκρασία σιδερώνετε τα ρούχα που στην ετικέτα του σιδερώματος έχουν τρεις τελείες. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα βαμβακερά και τα λινά ρούχα για να «στρώσουν» πιο εύκολα.

29.  Το Χ δείχνει ότι το σιδέρωμα δεν επιτρέπεται! Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για συνθετικά ρούχα, τα οποία ευτυχώς βγαίνουν σχεδόν ανέπαφα μετά το πλυντήριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v