Πώς να γυμνάσετε όλο σας το σώμα κάνοντας δουλειές του σπιτιού

Πώς να γυμνάσετε όλο σας το σώμα κάνοντας δουλειές του σπιτιού

Το καθημερινό πρόγραμμα της νοικοκυράς είναι συνήθως γεμάτο και όσο απαραίτητη και αν της είναι η γυμναστική, δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να βρει τον χρόνο για να την κάνει σωστά, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Οι καθημερινές δουλειές πάντως, δεν είναι απαραίτητο να σας καταπονούν μόνο και να σας αφήνουν με πιασίματα και πόνους στην πλάτη.

Αν τις προσαρμόσετε λίγο στις ανάγκες σας, μπορούν να σας «κάψουν» αρκετά περισσότερες θερμίδες και να γυμνάσουν συγκεκριμένους μύες του ταλαιπωρημένου σας κορμιού...

Όταν μαγειρεύετε ή όταν πλένετε τα πιάτα

Δεν είναι και λίγος ο χρόνος που περνάτε μπροστά στον πάγκο της κουζίνας σας, γι’ αυτό θα μπορούσατε, ίσως, να τον εκμεταλλευτείτε για λίγη άσκηση. Ανάμεσα στα στάδια της μαγερικής ή αφού πλύνετε τα πιάτα, ακουμπήστε τα χέρια σας στον πάγκο για στήριξη, ευθυγραμμίστε τη λεκάνη με τους ώμους σας, ενώστε τα πόδια στις φτέρνες και στρέψτε τα προς τα έξω. Σηκωθείτε στις μύτες, τεντώνοντας τις γάμπες κι επαναλάβετε 10 φορές. Κατόπιν, συνεχίστε λυγίζοντας ελαφρά τα γόνατα προς τα κάτω κι επαναλάβετε, επίσης, 10 φορές.

Όταν σκουπίζετε

Χρησιμοποιήστε την παραδοσιακή σκούπα για 5 λεπτά σε κάθε δωμάτιο, κρατώντας το σώμα σας σε ευθυτενή στάση και την κοιλιά μέσα, εκτείνετε τα χέρια σας έτσι ώστε η σκούπα να φτάνει όσο πιο μακριά γίνεται. Χωρίς να καμπουριάσετε σε κανένα σημείο της κίνησης, σκουπίστε προς το μέρος σας, επαναλαμβάνοντας όσες φορές χρειαστεί. Όταν, πάλι, σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα, μπορείτε να κάνετε βαθιά καθίσματα προς τα εμπρός κάθε φορά που σαρώνετε μία μικρή περιοχή. Βάλτε το ένα χέρι στη μέση για ισορροπία και κρατώντας το ένα πόδι σταθερό κάνε ένα μεγάλο βήμα με το άλλο και πατήστε καλά μέχρι το γόνατο να σχηματίσει ορθή γωνία. Κατόπιν, σαρώστε προς τα πίσω καθώς επανέρχεστε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε λίγες φορές σε κάθε σημείο, αλλάζοντας διαδοχικά το σταθερό πόδι.

Όταν διπλώνετε τα ρούχα

Το δίπλωμα των ρούχων, η βαρετή αυτή, αλλά απαραίτητη διαδικασία, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους πλάγιους κοιλιακούς σας. Τοποθετήστε το καλάθι με τα στεγνά ρούχα στο πάτωμα και καθίστε δίπλα του. Με τον κορμό ευθυτενή και σφιχτό, σηκώστε τα λυγισμένα πόδια σας, με το ένα να μπαίνει πάνω απ’ το άλλο στον αστράγαλο. Στρίψτε τον κορμό προς το καλάθι και πάρτε ένα ρούχο. Με τα πόδια σταθερά διπλώστε το ρούχο, στρίψτε τον κορμό προς την άλλη μεριά και αφήστε το κάτω. Βάλτε το άλλο πόδι από πάνω κι επαναλάβετε έτσι για μερικά ρούχα ακόμη, ώσπου να κουραστείτε. Κάντε ένα διάλειμμα και πάρτε το από την αρχή.

Εναλλακτικά, διπλώστε τα ρούχα ενώ κάνετε βαθύ κάθισμα με αντίσταση στον τοίχο (φώτο). 

Όταν γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων είναι συνήθως χαμηλά και η φόρτωσή του επιβάλλει να κατέβουμε στο ύψος του. Εκμεταλλευτείτε αυτήν την αναγκαία συνθήκη κάνοντας ένα βαθύ κάθισμα (σε παραλλαγές, με πόδια ανοιχτά ή κλειστά και τις μύτες των ποδιών στην ευθεία ή στο πλάι) κάθε φορά που τοποθετείτε ένα αντικείμενο στο πλυντήριο. Σε κάθε βαθύ κάθισμα, μείνετε για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα (έως 15 αν αντέχετε). Το ίδιο, βέβαια, μπορείτε να κάνετε όποτε μετακινείτε αντικείμενα που βρίσκονται χαμηλά, για να καθαρίσετε.

Όταν καθαρίζετε τα τζάμια ή τους τοίχους

Μία από τις δουλειές που θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο συχνά, αλλά αμελούμε είναι και το καθάρισμα των τζαμιών που, αν και απλό, είναι σχετικά χρονοβόρο. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τον χρόνο που «χάνετε» για να συνδυάσετε άσκηση και... «αόρατα» τζάμια. Για να γίνει αυτό, καθαρίστε το σημείο που έχετε ψεκάσει με σταθερές κυκλικές κινήσεις πιέζοντας το πανί στο τζάμι. Κάντε το ίδιο για όλη την επιφάνεια, αλλάζοντας χέρι διαδοχικά, και δώστε την ευκαιρία στους ώμους σας να γυμναστούν και, σταδιακά, να ξεσκουριάσουν. Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα, ακουμπήστε και τα δύο χέρια επάνω στο τζάμι (κρατώντας πανιά για να μην κάνετε δαχτυλιές), πατήστε ελαφρώς πιο πίσω και κάντε μερικά πους-απς ώσπου να κουραστείτε, για λίγη έξτρα άσκηση πριν από την επόμενη αγγαρεία.


v