Μωράκι πέθανε από ασφυξία ενώ κοιμόταν στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Μωράκι πέθανε από ασφυξία ενώ κοιμόταν στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Ο 11 εβδομάδων Shepard ήταν ένα υπέροχο, υγιέστατο μωρό που μόνο χαρά έφερνε στην οικογένεια Dodd, μέχρι τη στιγμή που η μαμά του χρειάστηκε να επιστρέψει στην δουλειά της, άρα μία νταντά προσλήφθηκε για να προσέχει το μωρό όσο η οικογένεια δεν θα βρισκόταν στο σπίτι. Λίγες μέρες μετά την πρόσληψη της νταντάς, το μωράκι είχε το πρώτο του συνάχι -όπως συμβαίνει σε αμέτρητα μωρά, σε όλο τον κόσμο! Οι γονείς δεν ανησύχησαν πολύ για τη μυτούλα που έτρεχε. Η δε νταντά τους είπε ότι για σιγουριά, αντί να βάλει το μωρό να κοιμηθεί εντελώς ξαπλωμένο στο κρεβατάκι του, θα το έβαζε στο κάθισμα του αυτοκινήτου (το λεγόμενο «αυγό»), η πλάτη του οποίου έχει κλίση. Θεωρητικά, η στάση αυτή θα διευκόλυνε την αναπνοή του. (Απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: Δεν θα το σκεφτόσασταν και εσείς;).

Λίγες ώρες αργότερα η νταντά τηλεφώνησε στους γονείς για να τους πει τα τραγικά νέα: Το μωρό είχε σταματήσει να αναπνέει. Ο λόγος; Επειδή το μωράκι ήταν «μπουκωμένο», έτσι όπως ήταν «χωμένο» μέσα στο αυγό, το κεφάλι του «έπεσε» προς το στήθος του, οι αεραγωγοί του έκλεισαν και λόγω του πολύ νεαρού της ηλικίας του δεν κατάφερε να το ξανασηκώσει για να μπορέσει να αναπνεύσει. Έτσι, πέθανε από ασφυξία.



Το πώς θα κινηθούν οι γονείς εναντίον της νταντάς είναι ένα θέμα –και δεν είναι αυτό που έχει σημασία. Το πώς δεν θα χάσει άλλο μωρό την ζωή του με τον τρόπο αυτόν είναι που πρέπει να τονιστεί και να διαδοθεί!

Μην αφήνετε τα μωρά να κοιμούνται για ώρες στο ριλάξ ή στο κάθισμα αυτοκινήτου

Το συμβάν αυτό έδωσε αφορμή να τονίσουν για ακόμα μία φορά οι ειδικοί τον κίνδυνο του να αφήνει κανείς ένα μωρό να κοιμάται για ώρες στο ριλάξ ή στο «αυγό». Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όσο λογικό κι αν ακούγεται όταν παίρνει ο ύπνος το μωρό στο ριλάξ να θέλουμε να το αφήσουμε εκεί για να μην ξυπνήσει, άλλο τόσο είναι επικίνδυνο. Οι νέες οδηγίες ως προς την καταπολέμηση του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου λένε πως το να κοιμάται ένα μωρό για πολλή ώρα σε καθιστή θέση μπορεί να το δυσκολεύει στο να λάβει επαρκές οξυγόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο στο «αυγό». Φυσικά, δεν υπάρχει κίνδυνος αν το μωρό αποκοιμηθεί στο αυγό κατά την διάρκεια κάποιου ταξιδιού. Όμως τη στιγμή που θα φτάσετε στον προορισμό σας, βάλτε το μωρό σε ένα κρεβατάκι. Μην φέρνετε το αυγό μέσα στο σπίτι και μην αφήνετε το μωρό να συνεχίζει τον ύπνο του εκεί! Ο ύπνος σε καθιστή θέση μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή του μωρού σας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κλινική Mayo, κάνει πιο επίπεδο το κεφάλι του από πίσω και επιδεινώνει την παλινδρόμηση.

Πηγή: Popsugar, CNN News

 

v