Πώς να βάλεις σε πρόγραμμα τα δίδυμα μέχρι τον πρώτο χρόνο

Πώς να βάλεις σε πρόγραμμα τα δίδυμα μέχρι τον πρώτο χρόνο

Το βασικό στοιχείο για να στήσεις ένα σωστό πρόγραμμα είναι να θες να στήσεις ένα σωστό πρόγραμμα! Η γλυκιά ρουτίνα (που πρέπει να αγαπήσεις αν θες να πετύχει) και η απόφαση να σταθείς αυστηρά απέναντι στην τήρησή του είναι τα δύο επόμενα βασικά στοιχεία!

Όλα βέβαια έχουν να κάνουν με το παιδί και με τον γονιό και με όλα! Εγώ, θα σας πω τον δικό μου τρόπο και μπορεί κάποιους από εσάς να σας εμπνεύσει.

Ένας καλός και δοκιμασμένος τρόπος είναι να ξεκινήσεις ορίζοντας τα γεύματα των μωρών. Και φυσικά να προσπαθήσεις από την αρχή τα δύο παιδιά να τρώνε την ίδια ώρα, για να κοιμούνται την ίδια ώρα, να ξυπνάνε την ίδια ώρα, να παίζουν την ίδια ώρα! Έτσι, ο ελεύθερος χρόνος σου θα υπάρχει και θα εδραιωθεί με τον καιρό για να μπορείς κι εσύ να αφιερωθείς σε κάτι άλλο εκτός από τα παιδιά σου.

Συμβουλή μου είναι να οριστεί πρώτα το μεσημεριανό γεύμα. Για παράδειγμα, εγώ ταΐζω τα μωρά το αλεσμένο φαγητό τους (κολοκυθάκια, καροτάκια, πατατούλα και κρεατάκι) στις 15.00 κάθε μέρα! Τρεις ώρες πριν δίνω τη φρουτόκρεμα (στις 12.00) και τρεις ώρες μετά (στις 18.00) δίνω το γιαούρτι ή την κρέμα. Τρεις ώρες πριν τη φρουτόκρεμα (στις 9.00) το πρωί) δίνω το πρωινό γάλα και τρεις ώρες μετά το γιαούρτι (δηλαδή στις 21.00) δίνω το βραδινό γάλα. Εννοείται ότι το πρόγραμμα αυτό μπήκε σιγά σιγά από τότε κιόλας που τα μωρά μου έπιναν μόνο γάλα και έπρεπε να τρώνε κάθε τρεις ώρες.

Αφού, λοιπόν, οριοθετηθούν τα γεύματα, τα οποία για εμένα είναι το Α και το Ω στο πρόγραμμα, ορίζουμε το μπάνιο. Μπάνιο, λοιπόν, κάνουμε στις 20.30. Έτσι τα μωρά χαλαρώνουν, καθαρίζουν από το μπουσούλημα και τις αγκαλιές όλων και αφού πιουν το γάλα τους αφοσιώνονται μόνο στον ύπνο τους.



Μετά τον ορισμό του μπάνιου, ορίζουμε τους ύπνους. Καλό είναι να κρατάμε τα παιδιά ξύπνια μετά το απογευματινό τους γεύμα. Έτσι, συσσωρεύεται η κούραση και θα πετύχουμε σίγουρα περισσότερες ώρες βραδινού ύπνου.

Ο βραδινό ύπνος έρχεται από μόνος του, μετά το παιχνίδι το μπάνιο και το γάλα! Γύρω στις 21.30 τα μωρά έχουν κοιμηθεί. Αρκεί μια αγκαλιά μετά το τάισμα του γάλακτος, ήσυχη και ήρεμη φωνή, χαμηλός φωτισμός και τα μωράκια θα κοιμηθούν εύκολα. Όχι παιχνίδια, όχι επισκέψεις, όχι φωνές! Αν, λοιπόν, κλείνει το πρόγραμμα των παιδιών στις 21.30, το υπόλοιπο βράδυ, για όσο αντέχετε ξύπνιοι, είναι δικό σας.

Επίσης, το να κοιμούνται τα μωρά κοντά στις 21.30 είναι μια καλή βάση για να μάθει το παιδί να κοιμάται νωρίς και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια συνήθεια που θα κρατήσει και στα χρόνια του σχολείου. Έτσι δεν θα δυσκολευτεί να μάθει να κοιμάται νωρίς τότε που θα αναγκαστεί να το κάνει. Αναφορικά με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν τα μωράκια θέλουν να κοιμηθούν 2 ή 3 φορές μέσα στην ημέρα μπορούμε να τα βάλουμε στο κρεβάτι τους, μετά το πρωινό γάλα, μετά τη φρουτόκρεμα και μετά το μεσημεριανό.

Θεώρησα σωστό, από την αρχή, να μάθω στα μωρά ότι το κρεβάτι είναι για ύπνο, το κάθισμα του φαγητού για φαγητό και το πάρκο ή το πάτωμα για παιχνίδι. Έτσι, μόλις καταλάβω ότι νυστάξουν, τα πάω κατευθείαν στον χώρο του ύπνου, δηλαδή στις κούνιες τους.

Μπορεί να μην κοιμηθούν αμέσως ή τελικά να μην κοιμηθούν καθόλου, αλλά ξαπλώνουν και χαλαρώνουν ή παίζουν ή… μιλάνε! Μαθαίνουν, πάντως, πως κάποιες ώρες της ημέρας θα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι και να κάνουν ένα διάλειμμα για μικρή ξεκούραση. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή, σημασία έχει να υπάρχουν αυτές οι στιγμές μέσα στην ημέρα.


Ένας άλλος κανόνας που ακολουθώ είναι ότι όταν αφήνουμε το μωρό στην κούνια, είμαστε αποφασισμένοι ότι θα το αφήσουμε. Μπορεί να κλάψει –το αφήνουμε λίγο για να προσαρμοστεί. Μετά ο κάθε γονιός ξέρει αν πρέπει ή όχι να το σηκώσει. Πάντως τα μωρά θέλουν χρόνο, ακόμα και για να συνηθίσουν την αλλαγή από την αγκαλιά στην κούνια!

Καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κουρτίνες και τα παντζούρια είναι ορθάνοικτα. Δεν χαμηλώνω τα φώτα ούτε δημιουργώ συνθήκες βραδινό ύπνου για να κοιμηθούν τα μωρά μέσα στην ημέρα. Θέλω ο βραδινό ύπνος να έχει τις δικές του μοναδικές συνθήκες και να μην μπερδευτεί με τους υπόλοιπους γρήγορους υπνάκους.

Για να μην «τρελαθούμε» βέβαια, έξω από το σπίτι είμαστε πιο χαλαροί. Ταΐζω στο καρότσι, στο καρεκλάκι του εστιατορίου ακόμα και στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Αποφεύγω να ταΐσω στην αγκαλιά. Στην αγκαλιά δίνω μόνο τα γάλατα.

Στις διακοπές το μπάνιο άλλαξε λίγο ώρα, αλλά τα γεύματα έμειναν στις ίδιες ακριβώς ώρες.

Με τον καιρό δημιούργησα αυτή την καθημερινότητα και πλέον χωρίς να κοιτάξω πολλές φορές το ρολόι ξέρω τι ακολουθεί.

Δεν έγινα πότε μανιακή (προς το παρόν) είμαι, όμως, αυστηρή με κάποια θέματα. Πάντα μπορεί να ξεφύγω, αλλά πάντα προσπαθώ να διορθώσω.

Θα σας πω τώρα και κάποια πράγματα που έκανα και βοήθησαν πολύ στο να μη «χάσω τη μπάλα». Δεν ξέρω αν είναι «σωστά», αλλά εμένα με βοήθησαν πολύ.

Αν τα παιδιά μου παρακοιμόντουσαν και φτάναμε κοντά στο μισάωρο, μετά την ώρα ενός γεύματος, τα ξυπνούσα. Επίσης, αν αργούσα να δώσω ένα γεύμα, το επόμενο το έδινα στην ώρα που έπρεπε, κι ας πεινούσαν λιγότερο κι ας μη το έτρωγαν όλο. Έτσι, δεν πάει «ντόμινο» η… καταστροφή! Φυσικά μιλάμε για μωρά με κανονικό βάρος που δεν έχουν κάποια οδηγία από γιατρό για συγκεκριμένο διατροφολόγιο.

Τέλος, ξέρω πως κάποιες στιγμές λυγίζεις και θα πεις ότι δεν πειράζει να χαλάσω λίγο το πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι αν γίνει μια φορά στο τόσο, ίσως και να μην πειράζει. Αλλά τα μωρά θέλουν πρόγραμμα. Θέλουν όρια. Θέλουν ρουτίνα. Και τις φορές που αγανακτείς με αυτό …θυμήσου ότι δεν θα κρατήσει για πάντα!

 

v