Life & Style Magazine

Οι τροφές που όταν συνδυάζονται κάνουν καλό στην υγεία μας!

Πολλές νοικοκυρές περηφανευόμαστε ότι μαγειρεύουμε και τρώμε σωστά, αποφεύγοντας κάθε τι ανθυγιεινό για εμάς και τα παιδιά μας. Ωστόσο, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινή μας διατροφή, αν συνδυάσουμε «έξυπνα» κάποιες τροφές. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός μας αποκομίζει όλα τα οφέλη τους και έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε κάποιους από τους σημαντικότερους συνδυασμούς και προσπαθήστε να τους βάλετε στο καθημερινό σας μενού.

1. Γιαούρτι με μπανάνα ή γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης

Οι τροφές που όταν συνδυάζονται κάνουν καλό στην υγεία μας!

Ένα γρήγορο, νόστιμο αλλά και ολοκληρωμένο πρωινό! Το πρωτεϊνούχο γιαρούρτι σε συνδυασμό με την μπανάνα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσιο, μας βοηθά να χτίσουμε τους μυες και να αναπληρώσουμε τα αμινοξέα που χάσαμε μετά από έντονη άσκηση. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που έχουν  χόμπι τη γυμναστική, προτιμήστε το!

Εξίσου επωφελής ο συνδυασμός γάλακτος ή γιαουρτιού με δημητριακά ολικής άλεσης που βοηθά τον οργανισμό μας να «πάρει» μια… ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Α. Είχατε σκεφτεί ότι μόνο το πρωινό μπορεί να σας τα προσφέρει όλα αυτά;

2. Κρέας με σαλάτα

Το κρέας (και δη το μοσχάρι) , εκτός από νόστιμο, είναι πλούσιο και σε σίδηρο. Προτιμήστε, ωστόσο, ν’ αφήσετε στην άκρη τις τηγανητές πατάτες ή το ρύζι και να βάλετε στην… παρέα του τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το λάχανο και το μαρούλι. Όπως επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου, με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τον σίδηρο. Ειδικά για όλους όσοι έχετε χαμηλό σίδηρο, η συμβουλή αυτή είναι απαραίτητη.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με φέτα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε… Σύμφωνα με τον κ. Χρύσου, καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος με γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού έτσι μειώνεται η πρόσληψη του σιδήρου.

3. Πράσινο τσάι με λεμόνι-  το θαυματουργό

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι γνωστές, όμως, αν συνδυαστεί και με λεμόνι αυξάνεται σημαντικά η συνολική τους πρόσληψη. Καλός και ο καφές, όμως, μάλλον θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο… λεμονάτο τσάι.

4. Καλά νέα για το λάδι στη σαλάτα

Αρκετοί συνηθίζουν να «κόβουν» το λάδι απ’ τη διατροφή τους όταν αρχίζουν δίαιτα. Το ελαιόλαδο, όμως, μας προσφέρει πολλά οφέλη τα οποία πολλαπλασιάζονται αν, αντί για σος, το προτιμήσουμε στη σαλάτα μας. Μας δίνει βιταμίνη Ε αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επιπλέον, αν συνδυαστεί με λαχανικά, το σώμα μας απορροφά τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες των δεύτερων και συγκεκριμένα τα καρετονοδειή. Όμως, κάπου εδώ θα πρέπει να σας εφιστήσουμε την προσοχή. Πρώτον, όπως επισημαίνει ο κ. Χρύσου, η ημερήσια κατανάλωσή του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4 κουταλιές της σούπας ενώ είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.  Δεύτερον, αποφύγετε τις… παπάρες- για να μην παρεκκλίνετε από τις υγιεινές σας συνήθειες κα φυσικά για ν' αποφύγετε τα περιττά κιλά. 

5. Σολωμός με πράσινα λαχανικά

Ο συνδυασμός ψαριών με τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά (τα ω-3 λιπαρά οξέα), όπως ο σολωμός με πράσινα λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι επωφελής για τον οργανισμό μας. Η παράλληλη κατανάλωσή τους προσφέρει προστασία στα λιπαρά του ψαριού ενώ βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφήσει καλύτερα τη βιταμίνη D.

6. Ζυμαρικά με λαχανικά

Ένας γευστικότατος συνδυασμός με πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, αφού βοηθά στην ήπια αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που προκαλούνται από τους υδατάνθρακες και τη σταδιακή σταθεροποίησή του. Προτιμήστε τον και δεν θα χάσετε ούτε σε γεύση!

Γενικά, όπως επισημαίνει ο διατροφολόγος, είναι καλό, παράλληλα με τους υδατάνθρακες να καταναλώνουμε κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο για να πετύχουμε την καθυστέρηση της απορρόφησής τους.

7. Αυγά με τυρί και μπρόκολο

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Everydayhealth.com, η ομελέτα μπορεί να γίνει μια από τις υγιεινές και νόστιμες επιλογές μας! Κι αυτό γιατί το σώμα χρειάζεται την βιταμίνη D, που περιέχεται στα ασπράδια του αυγού, για να βοηθήσει τα οστά μας να απορροφήσουν το κάλσιο, που περιέχεται στο μπρόκολο. Για έξτρα νοστιμιά, πασπαλίστε με λίγο τυρί και… καλή σας όρεξη.