Πώς να μην «βρέχει» το παιδί το κρεβάτι του

Πώς να μην «βρέχει» το παιδί το κρεβάτι του

Η μετάβαση από την πάνα στο γιο-γιο και από το γιο-γιο στην τουαλέτα δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για το παιδί ούτε για τους γονείς. Στην αρχή, κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, που καταλήγουν στο να βρέχει το παιδί το κρεβάτι του, είναι σχεδόν δεδομένες. Τι γίνεται, όμως, αν το πρόβλημα συνεχιστεί όταν το παιδί μεγαλώσει, οπότε κανονικά θα έπρεπε να είναι σε θέση να «κρατιέται»; Επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την κοινωνική του ζωή, όταν για παράδειγμα αρχίζει να κοιμάται στο σπίτι του κολλητού του, δείτε πώς θα το βοηθήσετε να σταματήσει το «βρέξιμο» του κρεβατιού. Η πρώτη και σημαντικότερη αφορά εσάς : εξοπλιστείτε με πολλή υπομονή!

Πριν αναλάβετε δράση

Βήμα πρώτο: Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι δεν το κατηγορείτε

Δώστε του να καταλάβει ότι θέλετε να το βοηθήσετε για δικό του καλό και ότι δεν του ρίχνετε το φταίξιμο γι’ αυτό που συμβαίνει. Δείξτε του ότι είστε δίπλα του και ότι μαζί θα διορθώσετε αυτή την κατάσταση, όχι το «πρόβλημα».

Βήμα δεύτερο: Δείτε πίσω απ’ τα φαινόμενα…        

Το πρόβλημα μπορεί να είναι οργανικό, οπότε στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, αλλά μπορεί να είναι και ψυχολογικό. Αν για παράδειγμα το παιδί περνάει μια περίοδο άγχους, ο οργανισμός του μπορεί να «ξεσπά» εκεί. Σκεφτείτε αν τελευταία έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως το αν άλλαξε σχολείο ή αν πήγε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Ρωτήστε το τι συμβαίνει και μιλήστε μαζί του για το τι περνάει. Είναι ένας τρόπος να νιώσει ασφάλεια δίπλα σας και να εφαρμόσει πιο εύκολα τα παρακάτω βήματα…

Μιλώντας πρακτικά

Βήμα τρίτο: Πρόγραμμα τουαλέτας μέσα στη μέρα

Πολλά παιδιά «ξεχνιούνται» να πάνε τουαλέτα, με αποτέλεσμα το βράδυ να έχουν ατυχήματα. Επιδιώξτε το παιδί να πηγαίνει ανά δύο ή τρεις ώρες, ακόμα και αν δεν το ζητάει από μόνο του.

Βήμα τέταρτο: Επίσκεψη στην τουαλέτα πριν ξαπλώσει



Αν το παιδί δεν πάει στην τουαλέτα για την ανάγκη του πριν ξαπλώσει, το… μοιραίο είναι επόμενο ότι θα γίνει. Φροντίστε να μην το πιέσετε και να μην του δώσετε την εντύπωση ότι πρέπει να βιαστεί. Διαφορετικά, τα’ αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.

Βήμα τέταρτο: Όχι πολλά υγρά 1, 5 ώρα πριν τον ύπνο

Είναι αυτονόητο ότι αν διψάσει το παιδί, θα πιει νερό ή ό,τι άλλο θέλει, όμως σε μικρή ποσότητα. Φροντίστε να ενυδατώνεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιορίστε μετά από κάποια ώρα τις μεγάλες ποσότητες υγρών. Αποφύγετε, επίσης, την κατανάλωση αναψυκτικών πριν τον ύπνο αφού η –έστω και μικρή- ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Λίγο νερό είναι αρκετό για να καλύψει τη δίψα του.

*Αποφύγετε και άλλα φαινομενικά αθώα ροφήματα όπως το σοκολατούχο γάλα, το κακάο και τους χυμούς, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Βήμα πέμπτο: Το κόλπο του βραδινού ξυπνήματος

Βάλτε πρόγραμμα και ξυπνήστε το παιδί συγκεκριμένες ώρες μέσα στη νύχτα για να επισκεφθεί την τουαλέτα. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, αρχικά μπορείτε να σηκωθείτε τρεις φορές μέσα σ’ ένα βράδυ, στη συνέχεια να τις περιορίσετε στις δύο και έπειτα να σηκώνεστε μόνο μία φορά. Μπορεί να μην «πιάσει» με την πρώτη προσπάθεια, όμως σταδιακά το παιδί θα μπει σε πρόγραμμα τουαλέτας και θα μάθει να ελέγχει την κύστη του.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να σηκώνονται εναλλάξ οι γονείς για να πάνε το παιδί στην τουαλέτα έτσι ώστε να αποφεύγονται τα νεύρα του νυχτερινού ξυπνήματος αλλά και να βλέπει το πιτσιρίκι ότι και ο μπαμπάς και η μαμά είναι δίπλα του.

Βήμα έκτο: Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί!

Όταν η εκπαίδευση αρχίσει να «κυλά» ομαλά και το παιδί ανταποκρίνεται σ’ αυτά που του μαθαίνετε, σταματήστε το κόλπο του βραδινού ξυπνήματος. Πείτε του να σας φωνάξει κάθε φορά που θέλει να πάει τουαλέτα ή, ακόμα καλύτερα, να πάει μόνο του εφόσον μπορεί. Για να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μπορείτε να έχετε ανοιχτή την πόρτα του δωματίου του και ν’ αφήνετε αναμμένο ένα φωτάκι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Βήμα έβδομο: Θα με βοηθήσεις ν’ αλλάξουμε τα σεντόνια;

Χωρίς καμία διάθεση τιμωρίας ούτε κατηγορίας, μπορείτε να ζητήσετε απ’ το παιδί να σας βοηθήσει στην αλλαγή των βρεγμένων σεντονιών, επιλέγοντας για παράδειγμα τα αγαπημένα του σκεπάσματα που θέλει να αντικαταστήσουν τα βρεγμένα. Έτσι, δεν αποστασιοποιείται από το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα δεν το μαλώνετε και δεν αισθάνεται άσχημα για το «ατύχημα».

Βήμα όγδοο: Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα!



Αν το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται και η ούρησή του, ειδικά το βράδυ. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας ποιες τροφές βοηθούν τα παιδιά να μην είναι δυσκοίλια.

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο

Επειδή δεν περνούν όλα απ’ τα χέρια μας, για κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως θα χρειαστείτε την βοήθεια του παιδιάτρου που είτε θα σας συμβουλεύσει σχετικά είτε θα σας προτείνει κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή. Γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά του στις εξής περιπτώσεις: αν το παιδί έχει κλείσει τα έξι και δεν έχει καταφέρει να μείνει ακόμα στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν το ίδιο στενοχωριέται ή ενοχλείται από αυτή την κατάσταση ακόμα και αν είναι μικρότερο σε ηλικία και αν παρουσίασε το πρόβλημα ξαφνικά, ενώ μέχρι πρότινος δεν «έβρεχε» το κρεβάτι του.

Το πολύ σημαντικό είναι, να μην ενδώσετε στην πάνα, ειδικά αν μιλάμε για μεγάλες ηλικίες ( από 5 ετών και πάνω). Όσο κουρασμένοι κι αν είστε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας, η εύκολη λύση της δεν θα βοηθήσει το παιδί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα και το πιθανότερο είναι και εσείς αλλά και εκείνο να επαναπαυθείτε! Να θυμάστε ότι όσο νωρίτερα δείτε στα μάτια το πρόβλημα τόσο πιο γρήγορα θα του πείτε «αντίο»!

v