Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι όταν έχει κακό καιρό

Τι να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι όταν έχει κακό καιρό

Δύσκολο πράγμα τα πρωτοβρόχια, τώρα που τα παιδιά έχουν συνηθίσει να παίζουν έξω στην λιακάδα, στην αυλή ή στο πάρκο. Δεν πειράζει, όμως, ίσως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάρετε μια σειρά από δραστηριότητες που θα σας φανούν χρήσιμες το χειμώνα, όταν θα είστε «αποκλεισμένοι» οικογενειακώς στο σπίτι πολύ πιο συχνά. Ορίστε μερικές ιδέες για σπιτική διασκέδαση χωρίς όρια...

Οργανώστε ένα κυνήγι θησαυρού

Ορίστε ένα δελεαστικό βραβείο, κρύψτε το καλά και διασκορπίστε αινίγματα και ενδείξεις μέσα στο σπίτι, σε φακέλους ή κουτάκια, έτσι ώστε να οδηγούν η μία στην άλλη και τελικά στην κρυψώνα. Βάλτε μετά το μικρό ή τα μικρά σας, μόνα τους ή ως ομάδα, να οργώσουν δωμάτια και έπιπλα για να βρουν τα στοιχεία και ν’ ακολουθήσουν τα ίχνη του πολύτιμου βραβείου.

Μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας πώς να το οργανώσετε τέλεια!

Κάντε κάμπινγκ στο σπίτι

Κάντε τα έπιπλα στην άκρη, στήστε τη σκηνή σας, φουσκώστε το διπλό στρώμα σας ή φέρτε το κανονικό απ’ την κρεβατοκάμαρα, βγάλτε τα gadgets και τα αξεσουάρ του κάμπινγκ και προσποιηθείτε ότι είστε στην ύπαιθρο, κάτω από τα δέντρα και τον έναστρο ουρανό. Κλείστε όλες τις συσκευές, ανοίξτε και τις μπαλκονόπορτες διάπλατα ν’ ακούτε τη βροχή, ψήστε μερικά λουκάνικα στο γκαζάκι, μοιραστείτε τρομαχτικές ιστορίες και απολαύστε τις ολιγόωρες διακοπές σας.

Χτίστε ένα φρούριο με σκεπάσματα

Επιστρατεύστε καρέκλες για κολώνες, σεντόνια και κουβέρτες για τοίχους και σκεπές και μαξιλάρια για τοίχους και πατώματα, για να μπορείτε να περιηγείστε στο φρούριό σας μπουσουλώντας. Μη διστάσετε να επεκτείνετε το φρούριό σας σε ολόκληρο το σπίτι και να περάσετε τη μέρα σας επινοώντας σενάρια στους πύργους και τις κατακόμβες του.

Μαγειρέψτε ένα αγαπημένο σνακ ή... πλαστελίνη!

Επειδή το παιχνίδι ανοίγει την όρεξη, περάστε λίγο απ’ τον χρόνο σας μαγειρεύοντας αγαπημένες λιχουδιές μαζί με τα παιδιά, εξοικειώνοντάς τα συγχρόνως στις χαρές της κουζίνας. Μπισκότα κάθε είδους, αφράτα κέικ, πίτσες, γρανίτες, ποπ-κορν, ζουμερά μπέργκερς και ότι άλλο τραβάει η όρεξή τους και μπορεί να ετοιμαστεί με τα υλικά που έχετε στο σπίτι μπορούν να κάνουν μια βροχερή μέρα την καλύτερη του φθινοπώρου! Μπορείτε εδώ να δείτε τις πιο εύκολες συνταγές για γρανίτες και εδώ πώς να... πλάσετε κουλουράκια με τα δυο χεράκια! 

Αν... φαγητό υπάρχει και δεν θέλετε να φτιάξετε επιπλέον λιχουδιές, κάντε τη μαγειρική παιχνίδι (κυριολεκτικά) φτιάχνοτας με τα χεράκια σας πλαστελίνη αφράτη και χρωματιστή. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε είναι συγκεντρωμένα εδώ!

Ξαναδείτε μερικές αγαπημένες ταινίες

Είναι προφανές και λίγο τεμπέλικο, αλλά μία βροχερή μέρα μπορεί να την περάσετε μια χαρά και στον καναπέ σας χωρίς να επινοήσετε παιχνίδια και δραστηριότητες, βλέποντας ξανά αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, από ‘κείνες που βλέπονται και ξαναβλέπονται από παιδιά και μεγάλους. Για να κρατήσετε τις ισορροπίες και να μην εγκλωβιστείτε σε προφανείς επιλογές, διαλέξτε ταινίες εναλλάξ με τα παιδιά.

Εδώ έχουμε συγκεντρώσει μερικές ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά κι εδώ, έχουμε φτιάξει μια λίστα δέκα ταινιών που κάθε πιτσιρίκι -και κάθε γονιός- πρέπει να 'χει δει τουλάχιστον μία φορά!

Φτιάξτε μία παραμυθένια χώρα των ξωτικών

Μαζέψτε ό,τι μπιχλιμπίδια και υλικά έχετε στο σπίτι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν δημιουργικά, συγκεντρώστε όλες τις γλάστρες σας σε ένα σημείο και χτίστε μία παραμυθένια χώρα επάνω στο χώμα. Βάλτε πολύχρωμα αντικείμενα για σπιτάκια και κατοίκους και συνδέστε τις γλάστρες με ευφάνταστες γέφυρες για να ολοκληρώσετε τη δική σας χώρα των ξωτικών.

Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια

Σίγουρα έχετε πολλά διασκεδαστικά επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι, αλλά με τις καθημερινές ασχολίες και το διαρκές κόλλημα στις «οθόνες» σας, αυτά απλώς... μαζεύουν σκόνη. Τώρα είναι η ευκαιρία να τα βγάλετε και να δείξετε στο μικρό σας πώς παίζατε παιχνίδια όταν δεν υπήρχαν τα τάμπλετ και οι παιχνιδομηχανές, όλοι μαζί επάνω σε ένα χάρτινο ταμπλό, φτιάχνοντας τον κόσμο του παιχνιδιού με τη φαντασία σας.

Ρίξτε μια ματιά σε παλιότερο άρθρο μας με τα καλύτερα επιτραπέζια για μικρούς και μεγάλους!

Στήστε έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων

Αν στα παιδιά σας περισσεύει η ενέργεια και πρέπει να την εκτονώσουν παίζοντας, μαζέψτε όλα τα μαξιλάρια του σπιτιού και ό,τι άλλο ακίνδυνο αντικείμενο έχετε, κάντε τα έπιπλα στην άκρη και φτιάξτε μία πίστα για έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων.

Αν το παιδί είναι ένα, χρονομετρήστε το κι όταν κάνει το χρόνο που θα θέσετε ως στόχο επιβραβεύστε το με κάτι που του αρέσει πολύ. Για να μη βαρεθεί, ούτε αυτό ούτε εσείς, μη διστάσετε να συμμετέχετε και να σας χρονομετρήσει εκείνο.

Φτιάξτε μια πίστα για τους βώλους

Πάρτε χαρτόνια, άδεια ρολά από χαρτί υγείας και κουζίνας, πινέζες, κολλητική ταινία και ότι άλλο προστάζει η φαντασία σας και φτιάξτε μία όρθια πίστα με τσουλήθρες για τους βώλους σας. Μη βιαστείτε να την ολοκληρώσετε, όμως, αφού η διαδικασία της κατασκευής μπορεί ν’ αποδειχθεί πιο διασκεδαστική απ’ τη τελική χρήση.

Δείτε αναλυτικά εδώ πώς να το κάνετε.

Συναρμολογήστε ένα μεγάλο παζλ

Ένα από τα πιο διαχρονικά πράγματα που μπορεί να κάνει μαζί μια οικογένεια, είτε μπορεί να βγει απ’ το σπίτι είτε όχι, είναι να φτιάξει ένα υπέροχο παζλ. Δώστε στο μικρό σας μερικά μικρά παζλ για ζέσταμα και ύστερα, όταν ανοίξει η όρεξή του, βγάλτε εκείνο το μεγάλο που είχατε ξεχάσει στη ντουλάπα για να μοιραστείτε όλοι μαζί τη χαρά της συναρμολόγησης.

Έχετε τούλι; Φτιάξτε μια φούστα μπαλαρίνας!

Δεν χρειάζονται πολλά για να φτιάξετε μια τούλινη φούστα μπαλαρίνας που η κόρη σας θα αρνείται να βγάλει από πάνω της!

Δείτε εδώ όλες τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα τη φτιάξετε.

Σκαρώστε μία χρονομηχανή

Βάλτε τα παιδιά να μαζέψουν μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούν αυτόν τον καιρό και πολύ πρόσφατες φωτογραφίες.

Ύστερα βάλτε να γράψουν ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό τους με όλες τις πληροφορίες για τη σημερινή ζωή τους, αλλά και τις προσδοκίες και τα όνειρά τους για το κοντινό και μακρινό μέλλον.

Τοποθετήστε το κάθε γράμμα με το αντίστοιχο υλικό μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο που κλείνει καλά και σφραγίστε το με φαρδιά κολλητική ταινία.

Κρύψτε το κάπου στο πατάρι ή θάψτε σε κάποιο σημείο του κήπου, όταν η βροχή σταματήσει, για να το ξαναβρείτε ύστερα από μερικά χρόνια και να θυμηθείτε πράγματα που, πιθανόν, να έχετε ξεχάσει όλοι.

Γίνετε μικροί Πικάσο με τον πιο εύκολο τρόπο!

Δείξτε στο παιδί μερικά κόλπα για να φτιάχνει γρήγορα σκιτσάκια με απλές κι έξυπνες κινήσεις. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς να του μάθετε να ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας αριθμούς κι εδώ πώς να σχεδιάσει ζωάκια φτιάχνοντας κύκλους.

v