Πώς να φτιάξετε τον τέλειο μουσακά

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο μουσακά

Ποιος Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του δεν λατρεύει τον παραδοσιακό, βαρύ, λαχταριστό μουσακά; Δείτε στην παρακάτω συνταγή πώς θα απογειώσετε το αγαπημένο σας φαγητό, για να γλείφουν μικροί και μεγάλοι τα δάχτυλά τους.

Τι θα χρειαστείτε

2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες

2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

4 κουταλιές της σούπας ντομάτα σπιτική η κονκασέ

½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλλα

1 κουταλιά της σούπας μπαχάρι τριμμένο

Αλάτι-πιπέρι

Ελαιόλαδο

120 γρ. (2 φακελάκια) έτοιμη μπεσαμέλ

1 λίτρο φρέσκο γάλα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατίστε τις καλά.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και με τις πατάτες τις οποίες θα έχετε κόψει σε λεπτές φέτες! Βάλτε τις στο φούρνο ώσπου να ψηθούν –για περίπου 10 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμες, βάλτε τις σε ένα πιάτο, αλλά στρώστε πολλά χαρτιά κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι. Θα παρατηρήσετε πως οι μελιτζάνες «τραβάνε» το λάδι, άρα θα χρειαστεί να προσθέτετε λάδι για να μη σας καούν.

Βήμα 2ο

Προετοιμάστε τον κιμά σας. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για περίπου δύο λεπτά. Προσθέστε τον κιμά, συνεχίστε το τσιγάρισμα και με ένα πιρούνι πατήστε τον ώστε να διαλυθεί και να μαγειρευτεί καλά.

Προσθέστε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Επαναλάβετε άλλη μία φορά με ένα ποτήρι νερό για να μαγειρευτεί καλά. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά, ανακατέψτε και έπειτα σβήστε την φωτιά.

Βήμα 3ο

Για την μπεσαμέλ μπορείτε απλά να συμβουλευτείτε τις οδηγίες της συσκευασίας, αν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Αν έχετε τη δυνατότητα να τη φτιάξετε, μπορείτε να δείτε εδώ πώς.

Βήμα 4ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα σκεύος 30×20 ξεκινήστε να στρώνετε τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά: πατάτες – μελιτζάνες – κιμά – μπεσαμἐλ και από πάνω ρίξτε μπόλικο κεφαλοτύρι της επιλογής σας!

Ένα μυστικό για να σας βγει ακόμα πιο τραγανή αλλά και νόστιμη η κρούστα τυριού, είναι να σκορπίσετε μερικές κουταλιές βούτυρο πάνω της.

Βήμα 5ο

Μαγειρέψτε για 40 λεπτά και μόλις ετοιμαστεί, αφήστε τον τουλάχιστον 30 λεπτά να κρυώσει πριν επιχειρήσετε να το κόψετε σε μερίδες, αλλιώς θα σας διαλυθεί!

Σας φάνηκε... νόστιμο; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές στο site της Μαριαλένας Τερζή, greekmamachef.gr!

v