Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο τα παιδιά

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο τα παιδιά

Η υγιεινή των παιδιών είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς, οι οποίοι, όμως, αρκετές φορές μπορεί να το παρακάνουν. Αν και το καθημερινό μπάνιο είναι δεδομένο στο δικό μας πρόγραμμα –εξάλλου με τόσες δουλειές δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά- για τα παιδιά δεν ισχύει πάντα το ίδιο. Οι διαφορετικές ανάγκες, οι δραστηριότητες και φυσικά η ηλικία τους είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη «σωστή» συχνότητα του μπάνιου τους. Ειδικοί συνιστούν τι πρέπει ν’ ακολουθήσουμε και σχετικές έρευνες μας δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Τι ισχύει για τα νεογέννητα μωρά

Σύμφωνα με τον παιδίατρο κ. Γιώργο Τρίμη, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν δύο παράγοντες υπόψη τους. Ο πρώτος είναι ο αφαλός! Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι τις δύο εβδομάδες, οπότε αναμένεται να αποκοπεί ο αφαλός του μωρού. Μέχρι τότε, η περιοχή αυτή δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το νερό, αφού η υγρασία είναι πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη μικροβίων στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο δεύτερος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η εποχή! Ακόμα και για τα μωρά που δεν ιδρώνουν τόσο όσο εμείς, το καλοκαίρι, το μπάνιο μπορεί να γίνεται καθημερινά λόγω της ζέστης και της πιθανής επαφής τους με τη θάλασσα. Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο γιατρός, τους χειμερινούς μήνες, το μπάνιο ανά διήμερο (και μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα) φαίνεται ότι αρκεί για τη σωστή υγιεινή του μωρού μας  -όπως επισημαίνει και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.



Είναι αυτονόητο βέβαια, ότι οι καθημερινές πλύσεις στην ευαίσθητη περιοχή με ειδικά σαπούνια και ένα λιγότερο ερεθιστικό σφουγγάρι είναι απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μέρη του σώματος που πιθανώς χρειάζονται να καθαριστούν, χωρίς όμως να κάνει κανονικά μπάνιο το παιδί (όπως ο λαιμός ή οι αγκώνες).

Από τους τρεις μήνες και μετά, το μπάνιο αρχίζει ν’ αποτελεί έναν τρόπο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό και να γίνεται πιο διασκεδαστικό. Παρόλ' αυτά, ο κ. Τρίμης επισημαίνει, ότι σ’ αυτήν την ηλικία, η διάρκεια του μπάνιου καλό θα είναι να μην ξεπερνά τα δέκα λεπτά, ενώ η χρήση ειδικών σαπουνιών που είναι λιγότερο ερεθιστικά και έχουν ουδέτερο PH είναι απαραίτητη.

Για ηλικίες από 1 έτους

Μετά τον πρώτο χρόνο, το δέρμα του παιδιού γίνεται σταδιακά πιο ανθεκτικό και μπορεί να «αντέξει» το καθημερινό μπάνιο. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα ότι η εξερεύνηση σε αυτή την ηλικία γίνεται η δεύτερη φύση του, τότε είναι μάλλον δύσκολο να κάνουμε διαφορετικά, αφού το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει, να περπατάει και να λερώνεται πανεύκολα, επομένως είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Κι επειδή η ώρα του μπάνιου σ’ αυτή την ηλικία ταυτίζεται με το παιχνίδι, ένα «τρικ» που μπορείτε να κάνετε για να είστε σίγουροι ότι η έκθεση του παιδιού στα συστατικά του σαπουνιού δεν θα του προκαλέσει ξηρότητα ή άλλα δερματικά προβλήματα είναι να το αφήσετε να παίξει με σκέτο νερό για δέκα λεπτά και μετά να βάλετε σαπούνι για ν’ αρχίσει η κανονική πλύση!

Εναλλακτικά, η εφαρμογή ποσότητας λοσιόν λίγο μετά το μπάνιο (όσο ακόμα το δέρμα του παιδιού είναι ενυδατωμένο) θα αποτρέψει τη δημιουργία εκζέματος -συμβουλή που προέρχεται από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Τα πιτσιρίκια από 6 ετών πρέπει να πλένονται καθημερινά;

Ενώ μεγαλώνουν τα παιδιά, το καθημερινό μπάνιο δεν είναι και πάλι απαραίτητο, σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, αφού η περιορισμένη έκθεση σε βακτήρια και μικρόβια δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το προστατευτικό κάλυμμα του δέρματος είναι ακόμα «ανώριμο» και τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας είναι απαραίτητα για να του προσφέρουν την κατάλληλη προστασία.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σ’ αυτές τις ηλικίες, το μπάνιο είναι αφορμή για παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει πολλή ώρα και ότι θα χρησιμοποιηθεί πολύ σαπούνι (που ενδεχομένως να ερεθίσει το δέρμα του), το καθημερινό μπάνιο μάλλον θα πρέπει να αποτρέπεται. Είναι σημαντικό, επίσης, να δείξετε στο παιδί να μην τρίβεται έντονα με το σφουγγάρι, αφού οι «δυνατές»  κινήσεις μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τρίμης μια λογική συχνότητα μπάνιου γι’ αυτή την ηλικία είναι 3 φορές την εβδομάδα. Είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι αν το παιδί κάνει μπάνιο στην πισίνα ή την θάλασσα ή οι δραστηριότητές του το απαιτούν, το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο!

Όταν περάσουν το κατώφλι της εφηβείας…

Για τους εφήβους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. To μπάνιο πρέπει να μπει στην καθημερινότητά τους, αφού η ανάπτυξη των ορμονών και οι επιβαρυμένες πλέον δραστηριότητές τούς το επιβάλλουν. Εκτός αυτού, καλό θα είναι να πλένουν και το πρόσωπό τους για να απομακρύνουν τη λιπαρότητα και τους ρύπους, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει η υποψία ακμής, οι πλύσεις θα πρέπει να γίνονται με ειδικό αντισηπτικό σαπούνι.

Τα παραπάνω δεν είναι «κανόνας» που πρέπει ν’ ακολουθούμε σαν Ευαγγέλιο, αλλά γενικές οδηγίες ειδικών που μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας. Επειδή, όμως, η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, αν κάτι σας προβληματίσει, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας. Θα σας καθοδηγήσει σχετικά και το περιττό –πολλές φορές- άγχος θα σας φύγει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v