Τα μοιραία λάθη των γονιών που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας

Τα μοιραία λάθη των γονιών που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας

Όταν γίνεσαι γονιός, (δυστυχώς ή ευτυχώς) κανείς δεν σου δίνει φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, με αποτέλεσμα είτε να ενημερώνεσαι από διάφορες αμφίβολης ποιότητας πηγές είτε να… αυτοσχεδιάζεις. Και οι δύο εναλλακτικές, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραία λάθη , χωρίς κανείς ν’ αμφισβητεί ότι υπήρχαν οι καλύτερες προθέσεις. Αν είστε «ένοχη» για κάποιο απ’ αυτά, κόψτε τα διά ροπάλου!

Ο ύπνος του παιδιού

1. Αφήνετε το παιδί να κοιμηθεί στο ριλάξ ή το κάθισμα του αυτοκινήτου

Όταν το μωρό κοιμάται από μόνο του στο ριλάξ ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, κανείς δεν τολμά να το ξυπνήσει. Ωστόσο, όσο βολικό κι αν είναι να «ξεκλέψουμε» λίγη ώρα ησυχίας παραπάνω όσο το μωρό κοιμάται, δεν σκεφτόμαστε ότι αυτή η στάση δεν είναι σωστή για το παιδί. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όταν το μωρό κοιμάται καθιστό δεν μπορεί να αναπνεύσει εύκολα και έτσι δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο. Τα ατυχήματα που γίνονται μ’ αυτό τον τρόπο δεν είναι λίγα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο ενός παιδιού που η νταντά του δεν το μετέφερε στο κρεβατάκι του για να συνεχίσει τον ύπνο του.

2.  Βάζετε το μωρό για ύπνο μπρούμυτα

Οι ειδικοί συνιστούν ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα! Σύμφωνα με έρευνες, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για ν’ αποφευχθεί το Σύνδρομο Βρεφικού Θανάτου όταν κοιμάται το μωρό. Παρόλα αυτά, φροντίστε να περνά κάποια ώρα μέσα στη μέρα ξαπλωμένο «στην κοιλιά του» για να δυναμώσει το πάνω μέρος του κορμού και να αποκτήσει τη μυϊκή δύναμη που απαιτείται για να μπουσουλήσει.

3. Έχετε γεμίσει την κούνια με μαξιλαράκια και αρκουδάκια



Για βρέφη μέχρι ενός έτους, η ασφυξία είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να συμβαίνουν την ώρα του ύπνου. Κι αυτό γιατί το κεφαλάκι του μωρού μπορεί πολύ εύκολα να καλυφθεί από τα μαξιλαράκια, τα αρκουδάκια ή τα βαριά σκεπάσματα που χρησιμοποιείτε για να μην κρυώνει και στο τέλος, να μην μπορεί ν’ αναπνεύσει. Γι' αυτό, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, όλα αυτά θα πρέπει ν' απφεύγονται. 

Ειδικοί επισημαίνουν τον κατάλληλο τρόπο να σκεπάζετε το παιδί: χρησιμοποιήστε μια ελαφριά κουβερτούλα, που θα περάσετε το τέλος της κάτω από το στρώμα. Έτσι θα δημιουργήσετε μια «τσέπη» που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το στήθος του μωρού. Με τον τρόπο αυτό, ο κίνδυνος να την τραβήξει πάνω απ’ το κεφάλι του ελαττώνεται. Όταν πιάσουν τα κρύα, προτιμήστε να ντύσετε το μωρό με μια πιο χοντρή πιτζάμα αντί να προσθέσετε έξτρα κάλυμμα.

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο

4. Προσοχή στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου

Η μεταφορά του παιδιού από το κάθισμα του αυτοκινήτου για μωρά στο κάθισμα για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δεν πρέπει να γίνεται χωρίς σκέψη. Δείτε εδώ τα λάθη που κάνουν οι γονείς με το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και ακολουθείτε πάντα τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας. Φροντίστε οι ιμάντες της ζώνης να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί για να μην ενοχλούν το παιδί και προτιμήστε την κεντρική θέση στο πίσω σαλόνι που είναι ασφαλέστερη. Δεν θα πρέπει, επίσης, να αγνοήσετε την αλλαγή του παιδικού καθίσματος όταν το μωρό μεγαλώσει αρκετά και πλέον δεν «χωράει» στο παλιό αφού, εκτός από θέμα άνεσης, τίθεται και θέμα ασφάλειας. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας αναλυτικά πώς να τοποθετίτε σωστά το κάθισμα για να μην κινδυνεύει το παιδί. 

5. Κοιτάτε συνεχώς τον καθρέφτη του παρμπρίζ όταν οδηγείτε



Σίγουρα όταν είστε στο αυτοκίνητο μαζί με το μωρό σας, θέλετε να βλέπετε ότι είναι ασφαλές με αποτέλεσμα να τσεκάρετε τον καθρέφτη του παρμπρίζ ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, όμως, χάνετε την προσοχή από τον δρόμο και, όσο καλή οδηγός και αν είστε, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να συμβεί. Ενδεικτικά, σε ανάλογη έρευνα αποδείχθηκε ότι ένας γονιός «τσεκάρει» το παιδί του κατά μέσο όρο 3 λεπτά σε μια διαδρομή που διαρκεί 16 λεπτά- χρόνος παραπάνω από αρκετός για να προκαλέσει ένα ατύχημα.

Η ώρα του παιχνιδιού

6. Πήρατε στράτα στο παιδί

Μπορεί ν’ αγοράσατε με χαρά μια πολύχρωμη, χαρούμενη στράτα για το μωρό σας, όμως ενδεχομένως να μην έχετε ενημερωθεί επαρκώς για τους κινδύνους που κρύβει. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα ατυχήματα από την χρήση της στράτας είναι ο πρώτος και σημαντικότερος κίνδυνος, τα ορθοπεδικά προβλήματα που προκαλεί ο δεύτερος και ενδεχομένως η καθυστέρηση στο περπάτημα του παιδιού, ο τρίτος. Αν έχετε ενδοιασμούς, μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικά τον παιδίατρό σας. 

7. Αφήνετε εκτεθειμένες τις τσάντες σας

Τα μωρά, μαζί με το μπουσούλημα, αρχίζουν και την εξερεύνηση. Γι’ αυτό, αν βρουν κοντά τους την τσάντα σας το πιθανότερο είναι ότι θα την «καταχραστούν». Αναλογιστείτε, όμως, την σωρεία των προϊόντων που έχετε μέσα και που μπορεί να βλάψει το παιδί. Τσίχλες, καλλυντικά, χάπια είναι μερικά μόνο παραδείγματα που το μωρό ενδεχομένως να θέλει να δοκιμάσει… γευστικά. Για τον λόγο αυτό, φροντίστε όλες οι τσάντες σας να έχουν κούμπωμα που ανοίγει δύσκολα ή –ακόμα καλύτερα- να μην τις βάζετε σε προσβάσιμο σημείο.

*Η τσάντα της γιαγιάς που πιθανώς να έχει περισσότερα χάπια από τη δικιά μας, φυσικά δεν εξαιρείται.

Και η ώρα του φαγητού…

8. Ζεσταίνετε τα μπιμπερό στον φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι η εύκολη λύση για να ζεσταθεί το γάλα του μωρού, είναι, όμως, εξίσου επικίνδυνη. Στο φούρνο μικροκυμάτων, οι τροφές ζεσταίνονται άνισα και έτσι ο κίνδυνος εγκαύματος είναι πολύ πιθανός. Προτιμήστε να ζεσταίνετε τα μπουκαλάκια του σε ένα μπολ με ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό ή κρατώντας τα για λίγο κάτω απ’ τη βρύση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v