4 καθημερινά προβλήματα γονέων (και πώς να τα λύσετε)

4 καθημερινά προβλήματα γονέων (και πώς να τα λύσετε)

Κανείς που έχει παιδιά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ζωή του είναι ένας ατελείωτος Κήπος της Εδέμ. Τα παιδιά –εκτός από απεριόριστη αγάπη και χαμόγελα- φέρνουν και προβλήματα, άλλοτε πρακτικά κι άλλοτε συναισθηματικά, για τα οποία ο γονιός-αγωνιστής οφείλει να βρει λύσεις αποτελεσματικές και άμεσες.

Από τις δεκάδες κακοτυχίες και τα αναρίθμητα μικρά βασανάκια που μπορεί να προκύψουν καθημερινά αν μεγαλώνεις μικρό παιδί, εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερα προβλήματα που όλους μας ενώνουν και σας προτείνουμε λύσεις δοκιμασμένες από (συμπάσχοντες) γονείς.

Πρόβλημα #1: Ξεσπάσματα θυμού

Ειδικά τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εκρηκτικά ξεσπάσματα οργής ή λύπης με αφορμές που σε οποιονδήποτε ενήλικα φαίνονται τουλάχιστον ασήμαντες. Είτε πρόκειται για την αναμενόμενη έκρηξη ανασφάλειας ή θυμού αυτής της ηλικίας (baby tantrums), είτε για την απλή, παμπάλαια συμπεριφορά κλασικής αντιδραστικότητας, όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά μια μικρή ή μεγάλη κρίση του παιδιού, σχεδόν υστερική, εντός κι εκτός της ασφάλειας του σπιτιού.



Η λύση: Είναι δεδομένο πως κάθε παιδί και κάθε περίσταση διαφέρουν, ωστόσο κάποια από τις παρακάτω πρακτικές λύσεις –σε συνδυασμό με άφθονη υπομονή- θα σας φανεί χρήσιμη:

-Αντιδράστε νωρίς. Ξέρετε καλά το παιδί, οπότε το πρώτο βήμα είναι να «πνίξετε» την μπόρα πριν ξεσπάσει για τα καλά.

-Αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο. Το κλασικότερο κόλπο όλων, που δυστυχώς «πιάνει» σε παιδιά μικρής ηλικίας. Κάντε μια ελκυστική πρόταση με την πιο χαρούμενη φωνή σας ή δείξτε όλο ενθουσιασμό το πουλάκι που πετάει έξω απ’ το παράθυρό σας.

-Επιστρατεύστε το χιούμορ σας. Το παιδί ίσως προσπαθεί να προκαλέσει την αντίδρασή σας, επομένως αποφύγετε την μπανανόφλουδα και κάντε του πλάκα, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

-Κάντε μια σφιχτή αγκαλιά και δείξτε κατανόηση. Με όλη σας την τρυφερότητα, πείτε του «Κι εμένα με ενοχλούσε όταν ήμουν μικρή να…» και δείξτε ότι συμπάσχετε, δίνοντας παράλληλα το σωστό παράδειγμα ενσυναίσθησης.

Πρόβλημα #2: Ο πρωινός, καθημερινός χαμός

Αν κάποια ώρα της ημέρας έπρεπε να ανακηρυχθεί σε βασίλισσα του άγχους, του χάους και του πανικού αυτή σίγουρα θα ήταν το πρωί πριν το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Για να γίνει πιο ομαλή η πρωινή ρουτίνα και να αποφευχθούν οι φωνές και η ένταση, πρέπει να επενδύσετε στην οργάνωση. Α, ναι. Και στην υπομονή.



Η λύση: Δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι ήρεμη και γλυκιά ως Μαίρη Πόπινς, χωρίς να έχεις πιει καφέ, χωρίς να έχεις κοιμηθεί και με τα παιδιά να κωλυσιεργούν αδιανόητα πριν το σχολείο. Μπορείτε όμως να:

-Ετοιμάσετε ρουχαλάκια και τσάντες από την προηγούμενη μέρα.

-Να έχετε κολατσιό όπως πίτα ή κέηκ, που μπορεί να τυλιχτεί και να συντηρηθεί στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.

-Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα απ’ τα παιδιά. Ακόμη και τρεις γουλιές καφέ με ησυχία και ηρεμία μπορούν να κάνουν τη μέρα σας να ξεκινήσει πολύ καλύτερα.

-Κάντε τη βιασύνη παιχνίδι, λέγοντας στα παιδιά «Όποιος ντυθεί πρώτος κερδίζει!» ή «Όποιος βάλει πρώτος τα παπούτσια του είναι νικητής».

-Επαναλάβετε στον εαυτό σας ότι: α) τα παιδιά έχουν πιο χαλαρούς ρυθμούς από εμάς κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό και β) καλύτερα να αργήσετε 5 λεπτά, παρά να βάλετε τις φωνές και να χαλάσετε τις καρδιές σας (που λέει κι ο λαός).

Πρόβλημα #3: «Δεν θέλω να κάνω μπάνιο/ Δεν θέλω να πλύνω τα δόντια μου»

Ένα από τα πιο κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μεγαλώνουν παιδιά είναι η απόλυτη άρνησή τους να μπουν για μπάνιο και η απόλυτη άρνηση τους να… βγουν απ’ το μπάνιο. Κάπως έτσι κυλάει και η ζωή σε σχέση με το πλύσιμο των χεριών ή των δοντιών που αντιμετωπίζεται σαν αγγαρεία.



Η λύση: Δεν μπορούμε να σύρουμε το παιδί απ’ τα μαλλιά ως την μπανιέρα, γιατί αυτό θα μας καθιστούσε γονείς-τέρατα. Αυτό που μπορούμε με σχετική ευκολία να κάνουμε είναι:

-Να διαλέξουμε έναν διασκεδαστικό τρόπο για να τα πείσουμε να φτάσουν ως το μπάνιο, όπως έναν «αγώνα δρόμου» απ’ το σαλόνι ως εκεί.

-Το κλασικό κόλπο του ψευδοδιλήμματος: «Θέλεις να πας μόνος σου για μπάνιο ή να σε πάω εγώ;»

-Να δώσουμε βάση στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Μια οδοντόκρεμα με kid friendly γεύση είναι απαραίτητη και αντίστοιχα, πρέπει να προσέξουμε ποιο σαμπουάν/ αφρόλουτρο θα χρησιμοποιήσουμε, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα μυρίζει όμορφα και δεν θα ερεθίζει τα μάτια του μικρού μας, δημιουργώντας κλάματα (δείτε, για παράδειγμα, εδώ μια πρόταση αγοράς δερματολογικά ελεγμένης και φιλικής προς τα παιδιά). 

Πρόβλημα #4: Γρίνια στο αυτοκίνητο

Αν ζείτε σε μεγάλο αστικό κέντρο, σας έχει συμβεί να κολλήσετε στην κίνηση και το παιδί –μαζί με εσάς- να χάσει την υπομονή του και να αρχίσει να γκρινιάζει γιατί –πολύ λογικά- βαρέθηκε, κουράστηκε και αγανάκτησε. Αντίστοιχα, στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, τα μικρά παιδιά είναι φυσικό να κουραστούν και να γκρινιάξουν.



Η λύση: Προκειμένου να τα κρατήσετε απασχολημένα και χαρούμενα, μπορείτε…

-Κατ’ αρχάς πρέπει να προμηθευτείτε μερικά έξυπνα gadgets που θα λύσουν πολλά ζητήματα, όπως τον ιμάντα που κρατάει το κεφαλάκι του μωρού όρθιο στο κάθισμα ή το γιο-γιο ταξιδιού. Δείτε αναλυτικά εδώ όλα όσα κάθε προνοητική μαμά πρέπει να έχει στο αυτοκίνητό της. 

-Φτιάξτε λίστες ή cd με τραγουδάκια που του αρέσουν (πάρτε από εδώ μερικές πρωτότυπες ιδέες)  ή –ακόμη καλύτερα- προτιμήστε τραγούδια που «κάνουν» για όλες τις ηλικίες, όπως αυτά

-Έχετε μια τσάντα με παιχνίδια κάτω από το κάθισμά σας. Φροντίστε να μην την εμφανίζετε σε κάθε ταξίδι γιατί έτσι θα «εξαργυρώσετε» γρήγορα την αξία της και προσέξτε να ανανεώνετε τακτικά τα παιχνιδάκια που θα βάλετε μέσα.

v