Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ

Είναι μάλλον η δυσκολότερη συζήτηση που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας. Είναι, όμως, μία συζήτηση που κυρίως η μαμά μπορεί να κάνει με την κόρη, καθώς για έναν μπαμπά η σκέψη και μόνο της κόρης του σε επαφή με ένα αγόρι μπορεί να προκαλέσει… έμφραγμα! Θα αναρωτηθείτε, βέβαια, αν σας έκανε ποτέ αντίστοιχη κουβέντα η δική σας μαμά. Το πιθανότερο είναι πως όχι. Έχετε, όμως, όλες σας καλές αναμνήσεις από την πρώτη σεξουαλική σας εμπειρία;

Ο βασικότερος λόγος που είναι σημαντικό να αφιερώσετε κάποια στιγμή χρόνο (και προσπάθεια) στο να πείτε τα σωστά λόγια στην κόρη σας για το σεξ, είναι για να την προστατεύσετε από μία εμπειρία που μπορεί να την πληγώσει και να την τρομάξει. Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος είναι για να της τονίσετε τη σημασία της αντισύλληψης. Και ο τρίτος, για να της εξηγήσετε ότι το σεξ είναι μία φυσική, όμορφη εμπειρία που φέρνει δύο ανθρώπους πραγματικά κοντά και που πρέπει να προσφέρεται ως δώρο και όχι ως κάτι φτηνό και αδιάφορο.

Για να σας διευκολύνουμε λίγο στο πώς πρέπει να μιλήσετε στην κόρη σας για το σεξ και σε ποια ηλικία, συγκεντρώσαμε τις απόψεις ειδικών και μαμάδων και… ελπίζουμε ότι απαντάμε σε κάθε σας προβληματισμό.

Η κατάλληλη ηλικία

Οι ειδικοί λένε πως η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει μια μαμά να μιλά στην κόρη της για το σεξ είναι… νωρίτερα από όσο φαντάζεται. Για την ακρίβεια, όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι τα κορίτσια στην ηλικία της κόρης σας αρχίζουν να έχουν αγόρι, είναι η κατάλληλη στιγμή -και η ιδανική αφορμή!- για να κάνετε μία πρώτη συζήτηση. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να ρωτήσετε κάτι όπως «Έχει καμία φίλη σου αγόρι; Εσύ τι γνώμη έχεις γι’αυτό;». Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο ισχυρότερος παράγοντας για να γίνει μία έφηβη σεξουαλικά ενεργή δεν είναι η πίεση που πιθανώς δέχεται από τους συνομηλίκους της, αλλά η γνώμη που έχει για τη συμπεριφορά των φίλων της στο ζήτημα αυτό.

Ο κατάλληλος γονιός

Οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση του σεξ θα πρέπει να γίνεται από τον γονιό που αισθάνεται πιο άνετα να την κάνει και όχι απαραίτητα από τη μαμά. Αυτό που πρέπει να έχετε υπ’όψιν σας σε κάθε περίπτωση είναι ότι, όποιος και να μιλήσει στο παιδί, θα πρέπει να έχει συνέπεια στο περιεχόμενο και στο μήνυμα που θέλει να «περάσει», καθώς και στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να ντρέπεται η κόρη σας να ρωτήσει. Ακόμα κι αν δεν ξέρετε τι να της απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις, πρέπει πάντα να την ακούτε και να βρίσκετε τρόπο για να την βοηθάτε.

Η σωστή συζήτηση στην κάθε ηλικία



Το πόσο ανοιχτά και λεπτομερώς θα μιλήσετε με την κόρη σας για το σεξ έχει να κάνει με την ηλικία της, αλλά και με το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Υπάρχουν παιδιά που στα 12-13 χρόνια έχουν ήδη κάποιες εμπειρίες με το σεξ, ακόμα κι αν όχι απευθείας, έστω μέσω φίλων. Δηλαδή, ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει ακόμα σεξ, γνωρίζουν άλλα παιδιά που έχουν κάνει. Στα 15 του χρόνια, ένα έφηβο κορίτσι θα πρέπει να γνωρίζει για το σεξ, για τον βιασμό και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά και για την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση. Θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τα σημάδια της σεξουαλικής πίεσης, αλλά και τι να κάνει αν ποτέ δεχθεί επίθεση.

Η κόρη σας , για παράδειγμα, μπορεί να ρωτήσει «πώς θα ξέρω ότι είμαι έτοιμη να κάνω σεξ;». Εξηγήστε της ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να έρθει κοντά με το αγόρι της, πριν βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμη να κάνει σεξ μαζί του.

Μπορεί ακόμα να αναρωτηθεί τι να κάνει αν της ασκηθεί πίεση, στο οποίο είναι σημαντικό να της απαντήσετε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να την πιέσει και ότι υπεύθυνη για το σώμα της είναι μόνο εκείνη.

Τα κορίτσια αυτής της ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα για την αντισύλληψη, αλλά και για το χάπι της επόμενης μέρας, ενώ χρήσιμο είναι να έχουν το τηλέφωνο του γυναικολόγου που εμπιστεύεστε, τον οποίον να μπορούν να καλέσουν αν προβληματιστούν με κάτι και δεν νιώθουν άνετα να συζητήσουν μαζί σας.

Τέλος, η συζήτηση για το σεξ θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις έννοιες της αγάπης και του σεβασμού. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε στην κόρη σας για την δική σας πρώτη εμπειρία και τι πιθανώς θα θέλατε να σας είχε πει η δική σας μαμά τότε.

Ο ρόλος των γονιών στις σχέσεις της κόρης τους

Όταν αντιληφθείτε (ή σας το ανακοινώσει) πως η κόρη σας έχει αγόρι, είναι αναμφίβολο πως θα θέλετε να μάθετε τα πάντα γι’αυτό, ώστε να αποφασίσετε αν το εγκρίνετε ή όχι. Αναφερόμενος στην δική του κόρη, ο Αμερικανός ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Dr. Phillip C. McGraw, λέει ότι ένας κανόνας που αυτός και η γυναίκα του έχουν θέσει στην 15χρονη κόρη τους είναι ότι δεν επιτρέπεται να βγαίνει με αγόρια μεγαλύτερα του ενός έτους από εκείνη. Ο λόγος είναι ότι ένα κορίτσι 15 ετών και ένα αγόρι π.χ. 18 ετών μπορεί να έχουν τρομερά διαφορετικές εμπειρίες. Όπως ο ίδιος συμπληρώνει, τον κανόνα αυτόν σκοπεύει να τον διατηρήσει μέχρι η κόρη του να γίνει 18 ετών.

Ακόμα, χρήσιμο είναι να ρωτήσει μια μαμά την κόρη της ποια χαρακτηριστικά της αρέσουν σε ένα αγόρι και γιατί, μιλώντας για τα στοιχεία του χαρακτήρα ενός αγοριού που δεν έχει τις καλύτερες προθέσεις. Ρωτήστε την για τη φήμη του αγοριού αυτού και για τα κορίτσια με τα οποία «τα είχε» μέχρι σήμερα, για να βγάλετε μαζί κάποια συμπεράσματα. Πώς φέρεται, δηλαδή, το αγόρι αυτό στις κοπέλες, με τι παρέες συναναστρέφεται κ.λ.π. Αν ένα αγόρι έχει τη φήμη ότι αλλάζει τα κορίτσια το ένα μετά το άλλο, ίσως κάνει το ίδιο και με την κόρη σας και αυτό κάποια στιγμή θα την πληγώσει.

Η πίεση των φίλων

Οι φίλοι του κοριτσιού συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της, κι αν περιβάλλεται από άτομα που έχουν ήδη κάνει το «μεγάλο βήμα» στο σεξ, η πίεση που μπορεί να δέχεται για να ακολουθήσει κι εκείνη μπορεί να είναι μεγάλη. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό η μαμά να τονίσει στην κόρη της ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνει κάτι που δεν θέλει. Ότι πρέπει να νιώθει περήφανη για τις αποφάσεις της και να βάζει τον εαυτό της πρώτο, σε τέτοια θέματα. Επιπλέον, πρέπει να της πει ότι οποιοσδήποτε την απειλεί ότι δεν θα είναι φίλος της αν δεν κάνει κάτι αυτό που της ζητά… δεν αξίζει να είναι φίλος της.

Μιλώντας για το σεξ και την αντισύλληψη

Η μαμά θα πρέπει να ξεχωρίσει το συναισθηματικό από το ιατρικό κομμάτι, αναφορικά με το σεξ. Αν, μάλιστα, δεν είναι σίγουρη για το τι να πει ως προς το δεύτερο, είναι προτιμότερο να ρωτήσει κάποιον ειδικό (ψυχολόγο ή γιατρό), δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την αντισύλληψη στην εφηβεία, π.χ. για το χάπι της επόμενης μέρας. Σε κάθε περίπτωση, εξηγήστε στην κόρη σας ότι αν θέλει να φέρεται ως ενήλικας (κάνοντας σεξ), θα πρέπει να προφυλάσσεται και ως ενήλικας, προστατεύοντας την υγεία της. Και προειδοποιήστε την ότι μία λάθος επιλογή μπορεί να προκαλέσει κινδύνους που θα τους «κουβαλά» για μια ζωή, όπως π.χ. τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που θα καταλήξει σε έκτρωση.

Όταν το σεξ… πληγώνει

Δυστυχώς, πολλά κορίτσια δεν έχουν καλή πρώτη εμπειρία με το σεξ. Κάτι τέτοιο μπορεί να τις τρομάξει και να τις πληγώσει. Η μαμά, λοιπόν, μπορεί να προειδοποιήσει την κόρη της ότι το σεξ δεν είναι πάντα τόσο καλό όσο της υπόσχεται κάποιος ότι θα είναι και ο λόγος σε μεγάλο βαθμό είναι συναισθηματικός. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί αμοιβαία αγάπη και υπομονή, σεβασμό και καθόλου πίεση. Η μαμά δεν θα πρέπει να τρομάξει την κόρη της για το σεξ, αλλά να της εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτό θα πρέπει να λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας σχετικά μακροχρόνιας και ώριμης σχέσης, η οποία βασίζεται στην αγάπη. Έτσι, είναι σημαντικό το κορίτσι να περιμένει μέχρι να νιώσει αρκετά ώριμη για να κάνει μία τέτοια επιλογή. Εξάλλου, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξει κάποιος την αγάπη του σε κάποιον άλλον, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν το σεξ.

v