Τι αλλάζει στο εμβόλιο κατά του HPV για παιδιά από 11 ετών

Τι αλλάζει στο εμβόλιο κατά του HPV για παιδιά από 11 ετών

Αλλάζουν τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του ιού του HPV, που ευθύνεται για διάφορες μορφές καρκίνου, εκ των οποίων και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πλέον αρκούν δύο δόσεις εμβολιασμού για τα παιδιά από 11 έως 14 ετών.

Η καινούρια αυτή σύσταση βασίζεται σε έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες δύο μόνο δόσεις είναι αρκετές για να «θωρακίσουν» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών που ανήκουν σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αποδείχθηκε, μάλιστα, ότι τα παιδιά αυτά ανέπτυξαν εξίσου δυνατή άμυνα κατά του ιού με εφήβους ηλικίας από 16 έως 26 ετών που εμβολιάστηκαν σε 3 δόσεις. Για την τελευταία ομάδα, η σύσταση δεν αλλάζει και αριθμός των 3 δόσεων παραμένει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

*Οι δύο δόσεις πρέπει να απέχουν χρονικά μεταξύ τους τουλάχιστον έξι μήνες.

*Ο εμβολιασμός συστήνεται για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία ή στην αρχή της εφηβείας, πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά, γιατί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μεγαλύτερη σε άτομα που ακόμα δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. 

*Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και σε εφήβους που είναι σεξουαλικά ενεργοί, με την λογική ότι θα τους προστατεύσει μέχρι κάποιο βαθμό.

Ο HPV περιλαμβάνει μια ομάδα 150 ιών, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της στενής δερματικής επαφής, των κολπικών υγρών, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ. Πλέον, είναι τόσο διαδεδομένος που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μεγάλος αριθμός των σεξουαλικά ενεργών ατόμων έχουν μολυνθεί από αυτόν κάποια στιγμή, αλλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατάφερε να τον καταπολεμήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα ενώ σε κάποιες άλλες εξελίσσεται σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του πέους και του λάρυγγα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καινούρια σύσταση των δύο δόσεων θα ωθήσει περισσότερους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, που μέχρι τώρα φαίνεται ότι το σκέφτονται διπλά. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το εμβόλιο HPV στο site του Αρεταίειου Νοσοκομείου και φυσικά να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μην ξεχνάτε ότι πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Πηγή: The New York Times

v