Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα χαλιά

Πώς να τοποθετήσετε σωστά τα χαλιά

Με το που αρχίζουν τα κρύα, η φράση «Ήρθε η ώρα να στρώσουμε τα χαλιά!» ακούγεται από τα στόματα όλο και περισσότερων νοικοκυρών. Αφού έτσι κι αλλιώς θα κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία (σε ποιον αρέσει να μετακινεί έπιπλα και να καθαρίζει;), γιατί να μην την κάνετε με στιλ;

Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να «ντύσετε» το σπίτι σας και να το αναδείξετε με τα χαλιά σας.

Στο σαλόνι

1. Για μικρούς χώρους: Μπροστινά πόδια στο χαλί, πίσω πόδια στο πάτωμα!



Αν το σαλόνι δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο, το τρικ για να το μεγαλώσετε οπτικά είναι να αφήσετε τα μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω χαλί και τα πίσω πόδια του να ακουμπούν στο πάτωμα. Έτσι, δημιουργείτε μια αίσθηση αναλογίας ενώ τα έπιπλα «δένουν» μεταξύ τους.

2. Και για μικρά χαλιά στο σαλόνι



Αν δεν σας αρέσουν τα εντυπωσιακά αλλά «βαριά» χαλιά της γιαγιάς σας για να χαλαρώνετε στο σαλόνι ή αν τα περισσότερα χαλιά σας είναι μικρά, ιδού ο σωστός τρόπος να τα τοποθετήσετε: τα βάζετε ανάμεσα στον καναπέ και τις καρέκλες ή τις πολυθρόνες χωρίς αυτά να ακουμπούν τα πόδια τους πάνω τους.

Συνιστάται κυρίως για πιο minimal chic διακόσμηση.

3. Αν έχετε δύο καναπέδες...



Στους δύο καναπέδες, τρίτος χωρεί κι αυτός είναι το χαλί! Αν στο σαλόνι σας έχετε μόνο καναπέδες και όχι καρέκλες/ πολυθρόνες, ο καλύτερος τρόπος να στρώσετε το χαλί είναι να το βάλετε ανάμεσά τους, φροντίζοντας να αφήσετε ίση απόσταση από τον κάθε καναπέ. Για απόλυτη συμμετρία, τοποθετήστε το τραπεζάκι στο κέντρο του χαλιού.

4. Για άνετο σαλόνι



Σε περίπτωση που το σαλόνι σας είναι ευάερο και ευήλιο, το χαλί πρέπει να καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνειά του, έτσι ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα έπιπλα πάνω. Έτσι, δημιουργείται μια οπτική συνέχεια και ο χώρος δεν «κόβεται».

*Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας: μην «κολλήσετε» το χαλί στον τοίχο. Φροντίστε να απέχει τουλάχιστον 30 με 45 εκατοστά από αυτόν. Διαφορετικά, θα μικρύνετε άθελά σας τον χώρο.

Στην τραπεζαρία

1. Όλα στο χαλί!



Για την τραπεζαρία, ο κανόνας είναι ένας αλλά σημαντικός: Το τραπέζι και οι καρέκλες πρέπει να είναι πάνω στο χαλί. Και πάλι, όμως, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξετε: δεν αρκεί απλώς να «χωράνε» τραπέζι και καρέκλες στο χαλί αλλά το τελευταίο να εξέχει περιμετρικά από την τραπεζαρία. Έτσι, ακόμα και αν μετακινήσετε τις καρέκλες για να καθίσετε, εκείνες θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια του χαλιού. Η συμβουλή αυτή έχει μια πρακτικότητα, αφού έτσι δεν «σκαλώνουν» τα πόδια της καρέκλας στο χαλί που εφαρμόζει ακριβώς στα έπιπλα.

Στο υπνοδωμάτιο

Ποιος είπε ότι και η κρεβατοκάμαρα δεν χρειάζεται στιλ;

1. Πώς θα βάλετε σωστά ένα μεγάλο χαλί



Αν επιλέξετε ένα μεγάλο  χαλί για την κρεβατοκάμαρά σας, θα πρέπει να εξέχει περιμετρικά από το κρεβάτι 30 εκατοστά από την κάθε μεριά, αν είναι διπλό κρεβάτι, και 45 εκατοστά αν είναι υπέρδιπλο. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο δείχνει μεγαλύτερο γιατί η συμμετρία κάνει το θαύμα της!

Για να μην αγοράζετε καινούρια χαλιά (ποιος θέλει να κάνει περιττά έξοδα;), μπορείτε να τοποθετήσετε το χαλί που ήδη έχετε κατά μήκος, δηλαδή από την μεγαλύτερη μεριά του.

2. Ή αν προτιμάτε τα μικρότερα χαλιά



Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα μικρά περσικά χαλιά… διαφορετικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στα πλάγια, υπολογίζοντας την ίδια απόσταση και στις δύο μεριές.

Εναλλακτικά, ένα μικρό χαλί ακριβώς μπροστά από το κρεβάτι σας θα δώσει στον χώρο σας την ίδια ζεστασιά.



*Προσέξτε να μην το παρακάνετε και να μην συνδυάσετε τις δύο παραπάνω επιλογές. Τρία μικρά χαλιά θα «κουράσουν» το μάτι και θα κάνουν το υπνοδωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

Στον διάδρομο

1. Επιλέξτε μακρόστενα χαλιά



Για να δώσετε την αίσθηση ενός… ατελείωτου διαδρόμου, προτιμήστε ένα μακρόστενο χαλί

2.  Κρατήστε απόσταση από τους τοίχους



Όπως και στην  περίπτωση του σαλονιού, έτσι και στο χολ, νούμερο ένα κανόνας για τη σωστή τοποθέτηση του χαλιού είναι να μην το κολλάτε στον τοίχο. Αν το χολ σας είναι στενό, υπολογίστε ότι υπάρχει ίσο κενό  είκοσι εκατοστών και από τις δύο μεριές.

3. Υπολογίστε τις πόρτες!

Όταν στρώσετε το χαλί στον διάδρομο, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσο χώρο θα αφήσετε για να μην εμποδίζει τις πόρτες που ανοιγοκλείνουν.

Και επειδή η σωστή προετοιμασία μετράει, δείτε πρώτα πώς θα καθαρίσετε και θα περιποιηθείτε τα χαλιά σας πριν τα στρώσετε σε παλαιότερο άρθρο μας.

v