Πώς οι μπαμπάδες που καπνίζουν καταστρέφουν την υγεία των παιδιών τους

Πώς οι μπαμπάδες που καπνίζουν καταστρέφουν την υγεία των παιδιών τους

Το ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία των παιδιών σε μεγάλο βαθμό το ξέραμε. Το ότι μπορεί να προκαλέσει άσθμα επίσης. Δεν ξέραμε, όμως, ότι αυτή η κακιά συνήθεια μπορεί να βλάψει τα παιδιά μας, ακόμα και πριν γεννηθούν. Ο λόγος για μια πρόσφατη έρευνα που απέδειξε ότι οι άντρες που καπνίζουν έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα.


Στην έρευνα συμμετείχαν 24000 αγόρια, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος!  Όπως αποδείχθηκε, η νικοτίνη καταστρέφει το σπέρμα, επηρεάζοντας έτσι και τα γονίδια που ο άντρας «περνάει» στο έμβρυο. Εκτός αυτού, όμως, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ηλικία στην οποία ο άντρας άρχισε το κάπνισμα αλλά και το πότε το έκοψε. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ακόμα και όσοι άντρες ξεκίνησαν αυτή την κακιά συνήθεια πριν κλείσουν τα 15, έθεταν τα αγέννητα παιδιά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Φυσικά, στους παράγοντες κινδύνου, παίζει ρόλο ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά ένας άντρας αλλά το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που το έκοψε (αν το έκοψε) μέχρι τη σύλληψη. Για τους άντρες που δεν σταμάτησαν το κάπνισμα πριν τη σύλληψη, οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με άσθμα είναι τριπλάσιες σε σχέση με κάποιον μη καπνιστή. 

Το ίδιο ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες και, όπως αποδεικνύεται, το κάπνισμα πριν τη σύλληψη δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι γυναίκες πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση. 

Γι' αυτό, αν θέλετε να «βάλετε μπροστά» για παιδί με τον σύντροφό σας, ίσως θα είναι καλύτερα να κόψετε πρώτα τις κακές συνήθειες...

 Πηγή: Dailymail.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v