Ποιες τροφές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό των παιδιών;

Ποιες τροφές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό των παιδιών;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Από τότε που ξεκινήσαμε παιδικό σταθμό, η μικρή μου αρρωσταίνει συνεχώς! Υπάρχουν τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό της; Η καημένη, έχει εξαντληθεί. 
Απάντηση:

 

Αγαπητή μαμά, αν είναι η πρώτη χρονιά που το παιδί σας πάει στον παιδικό, τότε σε ένα βαθμό, είναι λογικό να αρρωσταίνει συχνά ειδικά τους πρώτους μήνες μέχρι να αποκτήσει κάποια αντισώματα. 

Όμως μην ξεχνάτε ότι η ισορροπημένη  διατροφή όλο το χρόνο, καθημερινά ένα καλό πρωινό, ο καλός και επαρκής ύπνος, η επαρκής πρόσληψη νερού, η καθημερινή σωματική άσκηση μέσω παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων αλλά και η ξεκούραση μπορούν σε σημαντικό βαθμό να θωρακίσουν  τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις.

Διατροφικά είναι σημαντικό να ακολουθούμε τη Μεσογειακή Διατροφή που προσφέρει πολύτιμες ουσίες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα που με εξειδικευμένα κύτταρα και αντισώματα που παράγει μπορεί να εξουδετερώνει τους ιούς της γρίπης και άλλους εισβολείς.

Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι:

  • Πρωτεΐνη

Κυρίως υψηλής βιολογικής αξίας για να μπορούν να συνθέτουν αντισώματα.

Κατάλληλες τροφές: κρέατα πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες αλλά φτωχά σε κορεσμένα λίπη όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το ψάρι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

  • Ω-3 λιπαρά οξέα
Ένα μεγάλο φάσμα ερευνών αποκάλυψαν την ικανότητα των ω-3 λιπαρών οξέων να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτείνεται αύξηση της κατανάλωσης των  απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών μέσα από  κατανάλωση ψαριών, άγριων χόρτων και ξηρών καρπών.  Προτιμήστε περισσότερο λιπαρά ψάρια, όπως π.χ. σαρδέλα, κολιός ή 1 χούφτα καρύδια ή λιναρόσπορο στο πρωινό και χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στη μαγειρική.  Αποφύγετε τις μαργαρίνες και φυτικά λιπαρά.
  •  Βιταμίνη Α

Συμβάλλει στην  αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος.

Βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αχλάδια,  μάνγκο,  σπανάκι και λάχανο.

  • Βιταμίνη C 

Κινητοποιεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιούς που έχουν εισβάλλει στο σώμα και τους καταστρέφουν απορροφώντας τους.

Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ο μαϊντανός, ακτινίδια, μάγκο, παπάγια. 

  • Ο ψευδάργυρος

Ακόμη και μικρή έλλειψη του ψευδάργυρου μπορεί να προκαλέσει  συχνότερα επεισόδια κρυολογημάτων και γρίπης.

Τον βρίσκουμε : στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας

  •  Ο σίδηρος είναι επίσης σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί,, τα ψωμιά και δημητριακά ολικής που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο

  • Το σελήνιο

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές μπορεί επίσης να προστατεύει από τους ιούς της γρίπης. Η ποσότητα σεληνίου που προσφέρουν 3 καρύδια Βραζιλίας την ημέρα είναι ικανοποιητική για την προστασία από τους ιούς της γρίπης. Σελήνιο υπάρχει επίσης σε άλλα είδη καρυδιών, στον τόνο, στα ζυμαρικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

  •  Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ

Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα. 

  • Βιταµίνη Ε 

Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. 

  • Μαγνήσιο

Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, και  στον τόνο.  

 

  • Το σκόρδο φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των ιών.

Η αλικίνη που σχηματίζεται όταν συνθλίβεται το σκέλος του ωμού σκόρδου φαίνεται ότι εμποδίζει τους ιούς να εισβάλλουν και να βλάπτουν τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού στους οποίους επιτίθενται.

  • Τέλος, δώστε σημασία στην υγεία του εντέρου.

Το έντερο είναι υπεύθυνο για το 85% της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2015 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Illinois, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές φυτικές διαλυτές ίνες (π.χ. όσπρια και βρώμη) έχουν πολύ πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπρόσθετα για την καλή υγεία του εντέρου, προσθέστε  τρόφιμα με προβιοτικά και πρεβιοτικά όπως τα ζωντανά γιαούρτια και το κεφίρ ή πρόβειο γιαουρτάκι που προσδίδουν στο έντερο  ευεργετικά βακτήρια που αντιμετωπίζουν και καταπολεμούν τους ιούς.

Από την άλλη όμως παράλληλα θα πρέπει να  μειώσετε τροφές που είναι αυξημένες σε κορεσμένα λιπαρά αλλά και trans λιπαρά, όπως τα έτοιμα γεύματα (junk food),τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα, τα μπισκότα κλπ. και  την κατανάλωση ζάχαρης.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v