Τα παιδιά που παίζουν γίνονται καλύτεροι μαθητές!

Τα παιδιά που παίζουν γίνονται καλύτεροι μαθητές!

Δυστυχώς, το σχολείο, οι ξένες γλώσσες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες περιορίζουν σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποτελεί γι’ αυτά μια απρόσιτη πολυτέλεια. Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται επιστημονικά ότι θα πρέπει να το εντάξουμε και πάλι στην καθημερινότητά τους- όχι μόνο για διασκέδαση. Γιατί, αντίθετα, με ότι πιστεύουμε, το παιχνίδι δεν αποσπά τα παιδιά από τα μαθήματά τους, αλλά τα βοηθά να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις. Μήπως να κόψουμε το φροντιστήριο και να αρχίσουμε το παιχνίδι;

1. Το παιχνίδι στον παιδικό σταθμό είναι η καλύτερη προετοιμασία για το σχολείο

Συνήθως στο Νηπιαγωγείο τα παιδιά μαθαίνουν την Αλφάβητο και την βασική αριθμητική έτσι ώστε να έχουν ένα προβάδισμα στην Α’ Δημοτικού. Όμως, όπως αποδείχθηκε από σχετική έρευνα, αυτές οι πρώτες γνώσεις δεν βοηθούν τα παιδιά στις μετέπειτα επιδόσεις τους. Αντίθετα, το παιχνίδι φάνηκε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητα των μικρών μαθητών να αναγνωρίζουν γράμματα, αριθμούς και αντικείμενα, χωρίς να αποκτούν γνώσεις «παπαγαλίας», αλλά μαθαίνοντας εμπειρικά μέσα από την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα παιδιά.

2. Οι ειδικοί συνιστούν: παίξτε με τα παιδιά σας για να τα κάνετε εξυπνότερα

Εκτός του ότι το παιχνίδι είναι ο καλύτερος και ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να περάσετε χρόνο με το παιδί, αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρετε είναι ότι έτσι το βοηθάτε να γίνει καλύτερος μαθητής. Αναρωτιέστε πώς; Η επικοινωνία με έναν μεγάλο το βοηθά να αναπτύξει το λεξιλόγιό του αλλά και τον τρόπο που σκέφτεται. Φυσικά, αν το σκεφτούμε καλύτερα, είναι απολύτως λογικό, γιατί ένας ενήλικας θα καθοδηγήσει το παιδί και θα του υποδείξει έναν πιο εξελιγμένο τρόπο σκέψης από ένα συνομήλικό του. Η καλύτερη ιδέα για να περάσετε χρόνο παίζοντας είναι να διασκεδάσετε οικογενειακώς με επιτραπέζια που θα ακονίσουν το μυαλό των παιδιών αλλά και… το δικό σας. Δείτε σε σχετικό άρθρο μας ποια είναι τα καλύτερα επιτραπέζια που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σας οικογενειακώς!

3. Τα παιδιά μαθαίνουν να «λύνουν προβλήματα»

Κάθε παιχνίδι - από το ατομικό παζλ που θα συναρμολογήσει μόνο του το παιδί μέχρι το ομαδικό κρυφτό που θα παίξει με τους συμμαθητές του-  έχει έναν σκοπό. Ο σκοπός αυτός από μόνος του απαιτεί και μια λύση, που το παιδί καλείται να βρει. Έτσι, συγκεντρώνεται στον στόχο του και προσπαθεί να κερδίσει, χρησιμοποιεί τη σκέψη και την ευρηματικότητά του.

Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει, μέσω του παιχνιδιού, το παιδί μπαίνει στη λογική του να «λύνει προβλήματα»- μια διαδικασία που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τα μαθήματα.

4. Η εκτόνωση τα βοηθά στη συγκέντρωση

Όπως και να το κάνουμε, το παιχνίδι είναι μια εκτόνωση, σωματική και πνευματική. Σχετική μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που παίζουν έξω μπορούν να μείνουν περισσότερη ώρα συγκεντρωμένα στην τάξη και να προσέξουν τη δασκάλα. Αυτόματα, η συγκέντρωση οδηγεί σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα και το ενδιαφέρον οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις. Τα παιδιά που ξαναέβαλαν το παιχνίδι στην καθημερινότητά τους βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά, τη γλώσσα αλλά και τις φυσικές επιστήμες.

5. Οι δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω του παιχνιδιού βοηθούν και στο σχολείο!

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του ομαδικού παιχνιδιού είναι ότι προάγει την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και άρα τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα πιο «κλειστό» παιδί δεν μπορεί να είναι καλός μαθητής, αλλά ενδεχομένως να μην έχει το πλεονέκτημα της αλληλεπίδρασης.

Εκτός αυτού, όμως, η ανταλλαγή… απόψεων και φαντασίας μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα μικρά παιδιά. Ειδικά αν πρόκειται για παιχνίδια στα οποία χρειάζεται να επιστρατεύσουν την φαντασία τους και να «πλάσουν» μια δική τους ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, το όφελος που αποκομίζουν είναι δεδομένο.

Γι’ αυτό, ας ξεχάσουμε τον υπολογιστή, το τάμπλετ και το κινητό και ας θυμίσουμε στα παιδιά μας… πώς να παίζουν!

v