Τι μάρσιπο να πάρω; Τα υπέρ και τα κατά του κάθε τύπου

Τι μάρσιπο να πάρω; Τα υπέρ και τα κατά του κάθε τύπου

Ο μάρσιπος αποτελεί εξαιρετική λύση για τις μαμάδες που βρίσκονται καθημερινά εν κινήσει, ιδιαίτερα για εκείνες που δεν έχουν πολλή βοήθεια στο σπίτι, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τα πάντα, αγκαλιά με το μωρό τους. Έχει διπλό όφελος, καθώς ενισχύει το δέσιμο μαμάς-μωρού, ενώ επιτρέπει στη μαμά να έχει τα χέρια της ελεύθερα και να κάνει δουλειές.

Το «πρόβλημα» είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν τουλάχιστον 3 διαφορετικοί τύποι μάρσιπου, ο καθένας εκ των οποίων έχει τα δικά του οφέλη, αλλά και μειονεκτήματα, οπότε για μια νέα μαμά είναι λίγο δύσκολο να αποφασίσει ποιος της ταιριάζει, αν δεν τους δοκιμάσει πρώτα όλους. Τα καλά νέα είναι ότι το κάναμε εμείς για εσάς, και πλέον έχουμε το πόρισμα για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου μάρσιπου.

Κλασικός μάρσιπος (με το μωρό μπροστά ή πίσω)

Πλεονεκτήματα

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι οι περισσότεροι κλασικοί μάρσιποι έχουν σχέδιο «σάκας» και έτσι μπορείτε να τους φοράτε και μπροστά, καθώς και στην πλάτη σας. Η δε πλάτη βολεύει τρομερά όταν είστε έξω και περπατάτε για ώρες, ειδικά αν το μωρό σας έχει μεγαλώσει και βαρύνει. Αλλά και η μπροστινή θέση βολεύει πολύ, γιατί από τη στιγμή που το μωρό σας θα μπορεί να στηρίζει καλά το κεφάλι του, έχετε την δυνατότητα να το στρέψετε έτσι ώστε να κοιτάζει τον κόσμο, καθώς θα βολτάρετε μαζί.

Μάλιστα, χαλαρώνοντας λίγο τα λουριά και κατεβάζοντας το μωρό στο ύψος του στήθους σας, μπορεί και να σας βολέψουν για να θηλάσετε.

Επιπλέον, ο κλασικός μάρσιπος φοριέται σχετικά εύκολα, καθώς, αφού τοποθετήσετε το μωρό, χρειάζεται απλά να ασφαλίσετε τα κουμπώματά του.

Κάποιοι από αυτούς τους μάρσιπους που θα βρείτε στην αγορά έχουν ειδικές θηκούλες και τσεπούλες για να βάλετε μέσα την πιπίλα ή τα χρήματά σας, αν πρόκειται να πάτε για ψώνια.

Μειονεκτήματα

Αν ο μάρσιπος αυτός δεν χρησιμοποιείται μόνο από εσάς, αλλά και από τον μπαμπά, θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμόζετε τα λουριά του στα μέτρα σας –κάτι το οποίο είναι κουραστικό, αν έχετε ήδη βρει το σημείο που σας βολεύει.

Επίσης, στην περίπτωση που «φοράτε» το μωρό σας μπροστά, και αυτό έχει φτάσει πλέον σε ένα αξιοσέβαστο βάρος, υπάρχει πιθανότητα να καταπονηθεί η μέση σας. Συνήθως το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται αν περάσετε τα λουριά χιαστί στην πλάτη, όμως και πάλι μπορεί να σας «κόψουν» τα λουριά στους ώμους.

Τέλος, αν χρησιμοποιείτε έναν τέτοιον μάρσιπο καλοκαίρι, καθώς το υλικό του είναι συνήθως συνθετικό και αρκετά χοντρό, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ιδρώνετε ανυπόφορα.

Βάρος μωρού: Από νεογέννητο ως 9 κιλά (κάποιοι μπορούν να εξυπηρετήσουν και βάρος έως 20 κιλά).

Τιμές: Οι τιμές των κλασικών μάρσιπων κυμαίνονται από 20 έως 130 ευρώ.

Wrap

Πλεονεκτήματα

Το μαλακό του ύφασμα επιτρέπει να έχετε το μωρό σας κολλητά πάνω σας και να ρυθμίζετε το πόσο θα το σφίξετε. Μπορείτε να το δένετε σε διάφορα ύψη του μπούστου σας και να τοποθετείτε το μωρό σας διαφορετικές θέσεις –έπειτα από μερικές δοκιμές θα βρείτε αυτήν που σας βολεύει περισσότερο. Και τότε θα εκπλαγείτε από το πόσο εργονομικό μπορεί να είναι ένα wrap, γιατί «κρατάει» καλά όλο σας το σώμα και είναι σχεδόν απίθανο να σας κουράσει.

Επίσης, το wrap είναι ιδανικό για τους πρώτους μήνες του μωρού, όταν είναι ακόμα πολύ μικρούλι για να χωρέσει καλά στον κλασικό μάρσιπο!

Μειονεκτήματα

Μέχρι να μάθει η μαμά να το δένει σωστά, χρειάζεται αρκετή εξάσκηση (βοηθά να σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη). Και μπορεί, παρόλο που βρήκατε το τέλειο δέσιμο, τελικά να συνειδητοποιήσετε ότι το μωρό σας δεν βολεύεται και τόσο πολύ, άρα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο.

Η καλύτερη συμβουλή, όταν δεν νιώθετε ότι το μωρό σας έχει τοποθετηθεί καλά, είναι να τον σφίξετε περισσότερο. Συνήθως, μάλιστα, βολεύει να σηκώσετε και το μωρό πιο ψηλά στο στήθος σας, για ακόμα πιο ασφαλές κράτημα.

Βάρος μωρού: Από νεογέννητο έως 15-16 κιλά.

Τιμές: Οι τιμές των wrap στην αγορά κυμαίνονται από 50 έως 80 ευρώ.

Ring Sling

Πλεονεκτήματα

Σε αντίθεση με τα wrap, το sling δένεται πολύ πιο εύκολα και χρειάζεται μόνο μικρές προσαρμογές κάθε φορά που θα το φοράτε. Ο δε τρόπος που προσαρμόζεται είναι αρκετά απλός (υπάρχουν διάφορα σχετικά video στο YouTube που θα σας βοηθήσουν –δείτε εδώ), ενώ υπάρχουν διάφορες βολικές θέσεις για το μωρό (μπροστά, στην πλάτη σας ή στο ύψος του γοφού σας).

Ακόμα κι αν το μωρό σας είναι πλέον μεγάλο, π.χ. 9 μηνών, με το sling μπορείτε να νιώθετε ότι το έχετε αγκαλιά, ενώ ταυτόχρονα τα χέρια σας είναι ελεύθερα.

Τέλος, το sling είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό αν θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας, αρκεί να το χαλαρώσετε λίγο και να το στρέψετε κοντά στο στήθος σας (κάτι που με το wrap δεν γίνεται τόσο εύκολα).

Επίσης, πλένεται πανεύκολα στο πλυντήριο ρούχων.

Μειονεκτήματα

Αν χρειάζεστε έναν μάρσιπο για να το φοράτε πολλές ώρες και να κάνετε δουλειές με αυτόν, το sling μπορεί κάποια στιγμή να σας κουράσει, καθώς το βάρος του μωρού «πέφτει» ουσιαστικά στον έναν σας ώμο. Για τέτοιες περιπτώσεις ο κλασικός μάρσιπος είναι πιο εξυπηρετικός.

Γενικώς, το sling δεν εξυπηρετεί τόσο για πολύ βαριά μωρά.

Βάρος μωρού: Από νεογέννητο έως 15 κιλά.

Τιμές: Οι τιμές των sling στην αγορά κυμαίνονται από 40 έως 65 ευρώ.

Ακόμα…

Αν είστε ιδιαίτερα …περιπατητικοί τύποι, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αγορά κυκλοφορούν και μάρσιποι τύπου «traveler», οι οποίοι ενδείκνυνται για εκδρομές και ταξίδια, και που έχουν τα χαρακτηριστικά ενός σακιδίου (αποθηκευτικούς χώρους κ.λ.π.), καθώς και σκίαστρο για προστασία του μωρού από τον ήλιο. Καθώς, όμως, πρόκειται για αρκετά βαρύ αξεσουάρ, δεν συνιστάται για καθημερινή χρήση.

 

v