Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά με την κόρη σας

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά με την κόρη σας

Η σχέση μαμάς και κόρης είναι πανίσχυρη και πολυσύνθετη. Όση αδυναμία κι αν έχει ένα μικρό κορίτσι στον μπαμπά του, η μαμά είναι για εκείνο το απόλυτο πρότυπο. Μελέτη που πραγματοποίησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο της Georgia, μάλιστα, έδειξε ότι η σχέση μαμάς και κόρης είναι ικανή να καθορίσει τις μελλοντικές δεξιότητες της κόρης στις σχέσεις της, καθώς και την αυτοπεποίθησή της. Έτσι, όταν μία μαμά είναι υπερβολικά επικριτική, η κόρη της μπορεί να έχει ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες και ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά, συγκριτικά με την κόρη μιας πιο υποστηρικτικής μαμάς.

Η σχέση μαμάς και κόρης, λοιπόν, είναι σημαντική για αμέτρητους λόγους: για το κορίτσι αποτελεί την πρώτη εμπειρία πραγματικά στενής επαφής. Μέσω αυτής μαθαίνει τι σημαίνει εμπιστοσύνη, δεσμός και αποχωρισμός. Τι σημαίνει να βάζει κανείς τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές του. Γνωρίζει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό.

Πώς, λοιπόν, μπορεί μια μαμά να χτίσει γερά θεμέλια στην σχέση της με την κόρη της όσο αυτή είναι ακόμα μικρή; Μέσω της επικοινωνίας, λένε οι ειδικοί και εξηγούν:

Μιλήστε μαζί της

Είναι σπουδαίο για την κόρη σας να σας ακούει να της μιλάτε για όλα αυτά που σκέφτεστε, πιστεύετε και νιώθετε, όμως ακόμα πιο σπουδαίο είναι να την ακούτε εσείς. Όταν, λοιπόν, βρίσκετε ευκαιρία να μιλήσετε, π.χ. όταν πάτε να την πάρετε από το σχολείο ή από το μπαλέτο, κλείστε το κινητό, χαμηλώστε τη μουσική και αφήστε την να φλυαρήσει ελεύθερα για ό,τι έρθει στο μυαλό της. Έχει τόσο πολύ ανάγκη να ξέρει ότι η μαμά της, το πρότυπό της, ενδιαφέρεται για όσα ενδιαφέρουν και την ίδια.

Ως προς τις συζητήσεις που κάνετε με την κόρη σας, προσπαθήστε αυτές να είναι εποικοδομητικές και όχι επικριτικές. Έτσι, αντί να της δείξετε μια ζωγραφιά που έκανε και να της πείτε ότι κάτι δεν σας αρέσει ή δεν έχει κάνει καλά, δείξτε της κάτι που έκανε όμορφο, πείτε της π.χ. «μου αρέσει πολύ το χρώμα που επέλεξες να βάλεις εδώ.» Με τον ίδιο τρόπο, όταν η κόρη σας παίρνει μια κακή απόφαση, μη δίνετε έμφαση στο πόσο λάθος έκανε, παρά βοηθήστε την να βελτιώσει την κριτική της ικανότητα ώστε να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις στο μέλλον.

Παίξτε μαζί της

Δεν υπάρχει τίποτα που να αποζητά η κόρη σας περισσότερο, από το να καθίσετε δίπλα της και να παίξετε μαζί της! Κάστρα, πριγκίπισσες και φτερωτοί μονόκεροι είναι πιθανώς από τα αγαπημένα της θέματα και -μεταξύ μας- και τα δικά σας!

Στην αγορά, μάλιστα, θα βρείτε τη νέα σειρά My Little Pony, το Μικρό μου Πόνυ, δηλαδή που παίζατε κι εσείς μικρή, με φανταστικές φιγούρες, παλάτια, τρένα κ.α. για ατελείωτο παιχνίδι που θα ξετρελάνουν και τις δυο σας. Είναι τόσο εντυπωσιακό, λαμπερό και με τόσα χαριτωμένα αξεσουάρ που θα σας συναρπάσει!

Περάστε χρόνο μαζί της

Βρείτε μερικές ώρες μέσα στην εβδομάδα, όταν τόσο εκείνη όσο και εσείς δεν θα έχετε κάποια άλλη υποχρέωση, και αφιερώστε τις η μία στην άλλη, για να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν  μαζί. Αυτά μπορεί να είναι μία κατασκευή ή μία χειροτεχνία. Μπορείτε να κάνετε χτενίσματα ή μία στα μαλλιά της άλλης ή να διαβάσετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο. Μπορεί, ακόμα, να της αρκεί να καθίσετε οι δυο σας αγκαλιά στον καναπέ και να δείτε μια ταινία –προτείνουμε τη νέα ταινία του «Μικρού Πρίγκιπα» που προβλήθηκε πέρσι στους κινηματογράφους, στην οποία πρωταγωνιστούν μία single μαμά με την κόρη της!



Αν στο σπίτι υπάρχει αδερφάκι, ο τετ-α-τετ χρόνος σας μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση. Τότε ίσως να είναι προτιμότερο να πάτε μια βόλτα στα μαγαζιά οι δυο σας, να μοιραστείτε ένα γλυκό, ή να πάτε μαζί σε μία παράσταση ή στο σινεμά. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε μαζί μια εκδήλωση, για παράδειγμα:

- Στην έκθεση-αφιέρωμα στον Ευγένιο Τριβιζά που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

- Στο event του My Little Pony που διοργανώνεται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στο “The Mall Athens”. Εκεί, μάλιστα, μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες, να ζωγραφίσετε τα πρόσωπά σας, να παίξετε με τις πολύχρωμες μασκότ των αγαπημένων χαρακτήρων που θα βρίσκονται στο χώρο και να ζήσετε με τη μικρή σας τη μαγεία της φιλίας.

Ο σκοπός είναι να είστε απόλυτα αφοσιωμένη σε εκείνη τις ώρες αυτές και να κάνετε μαζί κάτι διασκεδαστικό.

Γνωριστείτε καλύτερα

Θυμάστε τι κάνατε στην αρχή της σχέσης σας με τον άντρα σας προκειμένου να έρθετε πιο κοντά; Μιλούσατε ο καθένας για τον εαυτό του, ανατρέχατε στο παρελθόν, γνωρίζατε ο ένας τους φίλους του άλλου. Κάπως έτσι χτίστηκαν τα θεμέλια της σχέσης σας και αντίστοιχα θα χτιστεί ο δεσμός με σας την κόρη σας. Εσείς ξέρετε τα πάντα για εκείνη. Εκείνη, όμως; 

Πάρτε μερικά άλμπουμ από τα βρεφικά και παιδικά σας χρόνια, βρείτε παλιές σας βιντεοκασέτες και περιγράψτε της πώς ήσασταν ως παιδί. Συγκρίνετε τις δικές σας με τις δικές της φωτογραφίες, μιλήστε της για τις φίλες σας, ακόμα και για το πώς γνωρίσατε τον μπαμπά και, αν τυχόν έχετε, εμφανίστε τα παιχνίδια με τα οποία παίζατε εσείς ως παιδί. Με το ταξίδι σας αυτό θα την φέρετε πολύ πιο κοντά σας!

Κάντε πολλές αγκαλιές!

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και κοινωνική λειτουργός έχει πει «χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε 8 αγκαλιές τη μέρα για να είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές τη μέρα για να ανθίσουμε.» Είμαστε βέβαιοι πως το να ανθίσει η κόρη σας είναι ένα από τα μεγάλα σας όνειρα. Μην της στερείτε ποτέ, λοιπόν, την αγκαλιά σας: το πρωί που ξυπνά, πριν φύγει για το σχολείο, πριν την αφήσετε στο μπαλέτο, πριν κοιμηθεί το βράδυ και μερικές ακόμα ενδιάμεσες αγκαλιές καθημερινά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να μην ξεχνά ποτέ πως είστε ο φύλακας άγγελός της και το πιο ασφαλές της καταφύγιο.


Ανατρέφοντας την κόρη σας με απεριόριστη αγάπη, αμοιβαίο σεβασμό, υγιή όρια και ρεαλιστικές προσδοκίες εξασφαλίζετε ότι όσο κι αν μεγαλώσει, όσο κι αν απομακρυνθεί από εσάς, θα βρίσκει πάντα τον δρόμο της προς την αγκαλιά και την καρδιά σας.

 

v