Κάποτε ήταν πρόωρα μωρά, σήμερα είναι υγιή παιδιά!

Κάποτε ήταν πρόωρα μωρά, σήμερα είναι υγιή παιδιά!

«Τα παιδιά που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες γεννήθηκαν πρόωρα. Δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Για την ακρίβεια πολύ πριν από αυτήν. Είναι τα παιδιά που κάποτε λέγονταν εξαμηνίτικα ή εφταμηνίτικα και είχαν λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή τότε σε σχέση με τώρα. Τα παιδιά αυτά πολέμησαν σκληρά για να ζήσουν και ορισμένα εξακολουθούν να πολεμούν ακόμη για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Η ζωή δεν τους χαρίστηκε. Τη διεκδίκησαν. Όπως και πολλά «βήματα» στην πορεία τους.» Κάπως έτσι μας καλωσορίζει στη δράση «Μικρό Χταπόδι» το site 31evdomades.gr, το οποίο στηρίζει τους γονείς των πρόωρων μωρών.

Η Χρύσα και ο Λουκάς, η Μαριβένια, η Φαίδρα και η Νεφέλη, και πολλά ακόμα παιδιά, αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα υγείας:  στην καρδιά, στα μάτια, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, στην ανάπτυξη. «Είναι θαύμα -λένε ακόμη και οι επιστήμονες- πώς αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, που πολλές φορές ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό, νικούν καταστάσεις τις οποίες αν αντιμετώπιζε ένας ενήλικας δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει και θα έμενε στην καλύτερη περίπτωση φυτό».


Τα μικρά αυτά θαύματα είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας, καθώς και της δράσης «Μικρό Χταπόδι» που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια στη Δανία, στο πλαίσιο της οποίας δωρίζεται στα «βιαστικά μωρά» ένα μικρό πλεκτό χταπόδι που ενδέχεται να τα αποτρέψει από το να τραβούν τα καλώδια στο σώμα τους όσο είναι στην εντατική και άρα να παραμένουν πιο ήρεμα. Πρόκειται για ένα δώρο που σκοπό έχει να κάνει κάπως  τους γονείς να χαμογελάσουν, αλλά και να «πει» και στα μωρά ότι δεν είναι μόνα τους.


Τα χταποδάκια αυτά φτιάχτηκαν αφιλοκερδώς από ομάδες πλεκτών και θα φτάσουν σε μονάδες όλες της χώρας. Σύντομα στην ιστοσελίδα 31evdomades.gr θα αναρτηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ένα.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα του γονιού που αντί να κρατά το νεογέννητο μωρό του στην αγκαλιά του 24 ώρες το 24ωρο χρειάζεται να περιμένει για εβδομάδες, με ασύλληπτη αγωνία μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή. Το να φεύγεις από το μαιευτήριο και να αφήνεις το μωρό σου εκεί, είναι κάτι που δεν εύχεσαι ούτε στον εχθρό σου. Κάθε κίνηση, λοιπόν, προς ανακούφιση αυτών των γονιών είναι σπουδαία και καλοδεχούμενη.

v