Γονική παροχή ή κληρονομιά; Τι συμφέρει περισσότερο

Γονική παροχή ή κληρονομιά; Τι συμφέρει περισσότερο

Ναι, είστε ακόμα νέοι και δεν έχετε ιδέα πώς θα τα φέρει η ζωή και αν θα καταφέρετε να έχετε πάντα ένα δικό σας σπίτι, το οποίο αργότερα να παραχωρήσετε στα παιδιά σας. Πάρτε βαθιά ανάσα, όμως, γιατί αυτό είναι σημαντικό. Απίθανο ίσως, αλλά σημαντικό. Είναι κάτι που μπορεί να καθαρίσει το μέλλον των παιδιών σας: Αφιερώστε κάποια στιγμή λίγο χρόνο για να αποφασίσετε πώς θα τακτοποιήσετε τα περιουσιακά σας, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας κανένα πρόβλημα, στην περίπτωση που φύγετε απροσδόκητα από τη ζωή.

Πριν προλάβετε να κλείσετε τη σελίδα, σκεπτόμενοι ότι αποκλείεται να πεθάνετε όσο είστε ακόμα νέοι, πόσο μάλλον και οι δύο γονείς ταυτόχρονα, ή ότι δεν θέλετε καν να μπείτε στη διαδικασία να φανταστείτε ότι τα παιδιά σας μια μέρα δεν θα έχουν γονείς… περιμένετε. Αποδεχτείτε την θνητότητά σας, βάλτε σκοπό της ζωής σας να μη σας συμβεί τίποτα κακό και τώρα ακούστε τι θα σας συμβούλευε μία συμβολαιογράφος να κάνετε, προκειμένου να εξασφαλίσετε πως σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν έρθει αυτή η στιγμή, η περιουσία σας θα πάει ατόφια στα χέρια των παιδιών σας, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.

Όσο δύσκολο ή δυσάρεστο κι αν σας είναι, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τον άντρα σας ως προς τα περιουσιακά σας στοιχεία και πώς αυτά θα μοιραστούν στα παιδιά σας ή με ποιον τρόπο θα περιέλθουν σε αυτά.

Οι επιλογές που έχετε όσο είστε εν ζωή είναι δύο

Σύμφωνα με την συμβολαιογράφο κ. Μαρία Αποστολάκη, οι γονείς που θέλουν να περιέλθει ένα ακίνητό τους στο όνομα των παιδιών τους έχουν δύο επιλογές:

-          Είτε να προχωρήσουν σε γονική παροχή, οπότε υλοποιείται άμεσα η μεταβίβαση του ακινήτου.

-          Είτε το ακίνητο να περιέλθει στα τέκνα τους ως κληρονομιά, δηλαδή μετά το θάνατό τους.

Γονική παροχή

«Στην πρώτη περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους γονείς να μεταβιβάσουν την ψιλή κυριότητα στα τέκνα και να παρακρατήσουν, εφ’ όρου ζωής τους, το δικαίωμα της  επικαρπίας. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, οπότε αντίστοιχα και τα σχετικά έξοδα. Επίσης, οι γονείς με αυτόν τον τρόπο έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι ή να το εκμισθώσουν  και δεν αποξενώνονται από το ακίνητο, καθώς για να πωληθεί η πλήρης κυριότητα αυτού από τα ενήλικα τέκνα τους, θα πρέπει να συναινέσουν και εκείνοι ως επικαρπωτές. Αν το ακίνητο δεν πωληθεί, η επικαρπία θα συνενωθεί αυτόματα με την ψιλή κυριότητα με το θάνατο των γονιών. Οπότε στην τελευταία περίπτωση, μετά το θάνατο των γονιών το ακίνητο θα περιέλθει στα τέκνα-ψιλούς κυρίους χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια ή καταβολή κάποιου φόρου», λέει η κ. Αποστολάκη.

Κληρονομιά

Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε δύο υποπεριπτώσεις:

α. Μετά το θάνατο του γονιού, τα περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται κατά το ¼ στον επιζώντα σύζυγο και κατά τα ¾ μοιράζονται ισομερώς στα τέκνα.

β. Αν ο γονιός έχει συντάξει διαθήκη μπορεί να μοιράσει τα περιουσιακά του στοιχεία όπως επιθυμεί (θα πρέπει βέβαια να συμβουλευτεί ένα συμβολαιογράφο, σχετικά με την νόμιμη μοίρα που δικαιούται ο κάθε κληρονόμος).

Σε περίπτωση που φύγετε και οι δύο γονείς από τη ζωή

…χωρίς να έχετε κάνει γονική παροχή ή διαθήκη, η περιουσία σας περνά αυτόματα στα παιδιά σας. Μάλιστα, αν τα παιδιά είναι ανήλικα, ισχύει μεγαλύτερο αφορολόγητο ποσό για την κληρονομιά, από αυτό που θα δείτε παρακάτω.

Πώς φορολογούνται σήμερα η γονική παροχή και η κληρονομιά

Αυτή την στιγμή η φορολογία των γονικών παροχών και της κληρονομίας είναι ίδια. Ισχύει αφορολόγητο των 150.000 από κάθε γονιό προς κάθε παιδί, αλλά συζητείται από το Υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει στο μέλλον σχετική μεταβολή των κλιμάκων φορολόγησης προς το δυσμενέστερο, ίσως και διαφοροποίηση του φόρου γονικής παροχής από αυτόν της κληρονομίας.

Ενδεικτικό παράδειγμα του πόσα θα πληρώσετε για περιουσία αξίας 100.000 ευρώ

Για να υπολογίσετε περίπου τι φόρο θα πληρώσετε προκειμένου είτε να κάνετε γονική παροχή είτε κληρονομιά στα παιδιά σας, δείτε ένα παράδειγμα μεταβίβασης περιουσίας αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ:

α. σε περίπτωση γονικής παροχής δεν θα πρόεκυπτε φόρος, καθώς είμαστε στο αφορολόγητο.

Τα υπόλοιπα έξοδα (συμβολαιογραφικά και έξοδα μεταγραφής) υπολογίζονται περίπου στα 2.000 -2.300 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ο σχετικός υπολογισμός είναι ενδεικτικός, καθώς ο υπολογισμός των εξόδων διαφοροποιείται από  διάφορους παράγοντες.

β. σε περίπτωση που το ανωτέρω ακίνητο περιέλθει σήμερα εκ κληρονομίας στα τέκνα, θα είναι και πάλι αφορολόγητο.

Στην περίπτωση αυτή, τα έξοδα (συμβολαιογραφικά και μεταγραφής) υπολογίζονται περίπου στα  250-400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ο σχετικός υπολογισμός είναι και πάλι  ενδεικτικός, καθώς ο υπολογισμός των εξόδων διαφοροποιείται από ποικίλους παράγοντες.

Προσοχή όμως, ο υπολογισμός των εξόδων στην 2η περίπτωση ισχύει με τα σημερινά δεδομένα του φόρου κληρονομίας, τον οποίο και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, καθώς η κάθε κληρονομία φορολογείται κατά τον χρόνο θανάτου.


Η κ. Αποστολάκη καταλήγει: «Αυτό που συμβουλεύουμε, είναι οι γονείς να βάζουν σε τάξη όσο είναι εν ζωή τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς μπορούν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές κλίμακες του φόρου γονικής παροχής και να αποφύγουν τυχόν διενέξεις που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των κληρονόμων αργότερα.»

v