7 συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεστε από τον σύντροφό σας

7 συμπεριφορές που δεν πρέπει να ανέχεστε από τον σύντροφό σας

Η σχέση ή ο γάμος μας μάς κάνει -ή μάλλον πρέπει να μας κάνει- ευτυχισμένους, τουλάχιστον σε ένα γενικό πλαίσιο. Όμως, όταν κάτι μάς επηρεάζει αρνητικά και μας «φορτώνει» ψυχολογικά, τότε θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να το αλλάξουμε. Αν κι εσείς έχετε τις αμφιβολίες σας για το πώς σας φέρεται ο σύντροφός σας, δείτε ποιες είναι οι συμπεριφορές που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και σκεφτείτε πώς θα μπορέσετε να τις αλλάξετε.

1. Σας υπενθυμίζει συνεχώς πόσο έχετε αλλάξει (προς το χειρότερο)

Κανείς δεν μένει ίδιος όσο περνούν τα χρόνια, όμως η συντροφικότητα και η αγάπη προϋποθέτουν ότι δεχόμαστε το άλλο μας μισό όπως ακριβώς είναι, χωρίς να μας νοιάζει η εμφάνισή του. Αν ο σύντροφός σας, σας υπενθυμίζει συνεχώς ότι έχετε παχύνει/ πρέπει να χάσετε κιλά ή ακόμα χειρότερα, χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου «Πώς έχεις γίνει έτσι; Έχεις κοιταχτεί τελευταία στον καθρέφτη;», «χτυπάει» στο ευαίσθητο σημείο σας και προσπαθεί να υποτιμήσει την εμφάνισή σας.

2. Δεν σέβεται την επιθυμία ή την απροθυμία σας για σεξ

Όταν ο σύντροφός σας  δεν ενδιαφέρεται για τη δική σας ερωτική απόλαυση ή απροθυμία και νοιάζεται μόνο για το πώς θα εκτονωθεί εκείνος σεξουαλικά, αυτό σημαίνει ότι δεν σας «υπολογίζει» γενικότερα.  Αντίστοιχα, ένας σύντροφος που δεν νοιάζεται για το πώς θα σας ικανοποιήσει αλλά στόχος του είναι μόνο να απολαύσει εκείνος το σεξ, ενδεχομένως να είναι έτσι γενικά στη σχέση σας. 

3. Η υπερβολική ζήλεια και η κατηγορία ότι «Εσύ φταις που σε κοιτάνε»…

Λίγη – εποικοδομητική- ζήλεια είναι καλή για μια σχέση, όμως, όταν ξεπερνά τα όρια και συνοδεύεται από αντιλήψεις όπως «Εσύ φταις που σε κοίταξε έτσι. Δεν θα ξαναβγείς μόνη σου έξω» , μετατρέπεται σε καταπίεση. Αυτή η «άρρωστη» μορφή ζήλειας μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε κάποια μορφή βίας- λεκτική, ψυχολογική ή σωματική.

4. Ενώ εκείνος θέλει να κοιτάει ελεύθερα



Μπορεί να μην «δέχεται» να σας κοιτούν άλλοι άντρες (ακόμα και αν δεν το έχετε προκαλέσει εσείς), όμως εκείνος θέλει και απαιτεί να «ξενοκοιτάζει» χωρίς να σας πειράζει, χωρίς να νευριάσετε και να του κάνετε υποδείξεις. Η αντίληψη ότι «τα αρσενικά μπορούν να παίζουν ελεύθερα» υιοθετείται ακόμα και σήμερα από αρκετούς άντρες. Το ρητό «θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτή την περίπτωση.

5. Σας αποξενώνει από τους δικούς σας ανθρώπους

Είτε από τους φίλους είτε από την  οικογένειά σας. Στην αρχή μιας σχέσης μπορεί να σας φαίνεται χαριτωμένο ο σύντροφός σας να θέλει να είστε συνέχεια μαζί, όμως όταν αυτή η απαίτησή του αρχίζει να σας «πνίγει» και συνεχίζει για χρόνια (πιθανώς και μετά τον γάμο), σημαίνει ότι θέλει να είστε αποξενωμένη απ’ όλους και απ’ όλα. Θέλει να είστε διαθέσιμη μόνο για εκείνον και να αποκοπείτε από τους πάντες και τα πάντα. Σε μια υγιή σχέση, όμως, αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Ο καθένας δικαιούται και πρέπει να έχει τον χώρο του και τους «ανθρώπους» του.

6. Δεν δίνει σημασία ποτέ στην άποψή σας

Δεν σας ακούει ποτέ ουσιαστικά, σας διακόπτει, περιφρονεί και μειώνει ό,τι του λέτε. Όταν η άποψή σας δεν «μετράει» και όταν ό,τι και να πείτε είναι λάθος, τότε μάλλον χρειάζεται να αναθεωρήσετε γενικά τη σχέση σας. Επιδιώξτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας και να του εξηγήσετε τι σας προβληματίζει. Ένας πραγματικός σύντροφος μοιράζεται μαζί μας τα προβλήματά του, ακούει τα δικά μας προβλήματα, ζητάει τη γνώμη μας και επιδιώκει τον διάλογο!

7.  Δεν στηρίζει τις επιλογές σας

Ένας υποστηρικτικός σύντροφος είναι αυτός που θα μας δώσει δύναμη και κουράγιο. Όταν, όχι μόνο δεν στηρίζει τις επιλογές σας, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να σας αποπροσανατολίσει από αυτές, πιθανώς να φοβάται την επιτυχία σας, να μην θέλει να τον ξεπεράσετε ή να έχει τη νοοτροπία ότι η γυναίκα «δεν είναι για τέτοια πράγματα, είναι για το σπίτι». Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι κάποιος στόχος που έχετε βάλει για εσάς και πώς το να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί θα ωφελήσει, όχι μόνο εσάς, αλλά και τη μεταξύ σας σχέση. 

v