Οι καισαρικές φαίνεται να επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη

Οι καισαρικές φαίνεται να επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γεννήσεις με καισαρική έχουν αυξηθεί σημαντικά, χωρίς να εξετάζουμε αν στην πλειοψηφία τους πρόκειται για προσωπική επιλογή της γυναίκας ή αν επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους. Ό,τι και αν ισχύει, αποδεικνύεται ότι ο αυξημένος αριθμός των γεννήσεων με καισαρική έχει αλλάξει την ανθρώπινη εξέλιξη. Αν αναρωτιέστε πώς, η εξήγηση είναι μάλλον λογική.

Σύμφωνα με αυστριακή έρευνα, όλο και περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να γεννήσουν φυσιολογικά γιατί η λεκάνη τους είναι πολύ μικρή για να μπορέσει το μωρό να διαπεράσει το κανάλι της. Το 1960, αυτό συνέβαινε στις 30 από τις 1000 γέννες, αριθμός που τώρα έχει αυξηθεί κατά 3,6% και έχει φτάσει τις 36 στις 1000 γέννες. Μπορεί στο μυαλό μας, η διαφορά αυτή να είναι μικρή, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέγεθος του μωρού και το μέγεθος της λεκάνης της γυναίκας θα συνεχίσει ν’ αυξάνεται.

Αν αναρωτιέστε πώς ακριβώς εξηγείται αυτή η αύξηση από γενετικής πλευράς, οι επιστήμονες μας εξηγούν πολύ απλά το εξής: αν μια γυναίκα είχε στενή λεκάνη παλαιότερα, το πιθανότερο είναι ότι θα πέθαινε την ώρα του φυσικού τοκετού, μαζί με το μωρό της. Πλέον, αυτό δεν συμβαίνει λόγω των καισαρικών, με αποτέλεσμα τα γονίδια της στενής λεκάνης να περνούν από τη μητέρα στην κόρη.



Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες, η στενή λεκάνη φαίνεται να συνδέεται και με τον τρόπο ζωής της μέλλουσας μητέρας, αφού αποδείχθηκε ότι είναι χαρακτηριστικό των γυναικών με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Το τι θα γίνει στο μέλλον αναμένεται να το δούμε... Ποια γυναίκα θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο τρόπος που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της, θα επηρεάσει το ανθρώπινο είδος;

Πηγή: metro.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v