Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει τα βρέφη και πώς θα τα προστατεύσετε

Τι είναι ο ιός RSV που προσβάλλει τα βρέφη και πώς θα τα προστατεύσετε

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μαζί του –όπως κάθε χρόνο- έχει φέρει εκτός από κρύο και πολλούς ιούς που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους με τα ενοχλητικά ή/και επικίνδυνα συμπτώματά τους. Μία από τις ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν ενήλικες αλλά και βρέφη είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό RSV. O Aναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός, όπως είναι το πλήρες, ελληνικοποιημένο όνομά του, ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους, αλλά έχει μια… προτίμηση σε βρέφη, παιδιά και πρόωρα μωρά και «απειλεί» τους μικρούς ασθενείς ακόμη και με νοσηλεία.

Τι ακριβώς είναι ο ιός RSV

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος της ΕΛΕΠΛ (Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων) κ. Δημήτρης Α. Καφετζής στο 9ο Παγκόσμιο Ετήσιο Συνέδριο για τις αναπνευστικές λοιμώξεις των πρόωρων βρεφών, «Ο RSV ευθύνεται παγκοσμίως για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας εν δυνάμει ακόμη και βρογχιολίτιδα και πνευμονία».

To πλήρες του όνομα είναι Respiratory Syncytial Virus, που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός. Η περίοδος εμφάνισης του ΑΣΙ ξεκινά το φθινόπωρο και διαρκεί ως το τέλος της Άνοιξης.

Ποιοι είναι οι… αγαπημένοι του ασθενείς

Ο ιός προσβάλλει μικρούς και μεγάλους ανεξαιρέτως, ωστόσο αγαπά ιδιαίτερα:

-Τα πρόωρα μωρά με ηλικία κύησης μικρότερης των 35 εβδομάδων, που δεν έχουν κλείσει τους 6 μήνες τον Νοέμβριο (οπότε και αρχίζει η περίοδος έξαρσης του ιού). Η ανάπτυξη των πνευμόνων τους είναι ανολοκλήρωτη, το αναπνευστικό τους σύστημα ανώριμο και η μαμά δεν έχει προλάβει να μεταδώσει όλα τα απαραίτητα αντισώματα.

-Τα βρέφη με συγγενή καρδιοπάθεια.

-Τα βρέφη, μικρότερα των δύο ετών, με βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καφετζής «Στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους, όλα σχεδόν τα βρέφη έχουν έλθει σε επαφή με τον ιό RSV».

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα περισσότερα από τα βρέφη που έχουν νοσήσει «έχουν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα από το αναπνευστικό, ενώ μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει ελάχιστα κλινικά σημεία που περνούν απαρατήρητα από γονείς και ιατρούς».

Τα συμπτώματα ομοιάζουν εν γένει μ’ αυτά του κοινού κρυολογήματος –μόνο που στη συνέχεια, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες όπως ή πνευμονία και, όπως ήδη αναφέραμε, σε νοσηλεία.

Ενδεικτικά, το μωρό σας θα παρουσιάσει:

-Πυρετό

-Καταρροή

-Κόπωση και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με μια οποιαδήποτε ίωση

Εάν η λοίμωξη προσβάλλει τους πνεύμονες, τότε τα συμπτώματα που θα δείτε είναι:

-Έντονος, συχνός βήχας

-Δυσκολία και συριγμό στην αναπνοή, αλλά και ταχύπνοια

-Χείλη και νύχια ίσως αποκτήσουν μπλε απόχρωση (κυάνωση) λόγω κακής οξυγόνωσης

-Αφυδάτωση

-Δυσκολία του μωρού να θηλάσει ή να τραφεί από το μπιμπερό

Ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μιλώντας για τα συμπτώματα του RSV διευκρίνισε: «Οι γονείς πρέπει να προσέξουν τα συμπτώματα, ειδικά αν επιμένουν μετά την τρίτη ημέρα, όπως ο ξηρός βήχας, η δυσκολία και ο συριγμός στην αναπνοή, και ο πυρετός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, καθώς οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς, με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι νεότερες έρευνες συνδέουν την προσβολή από τον RSV στη βρεφική ηλικία με την εμφάνιση αναπνευστικού συριγμού και παιδικού άσθματος.»



Πώς μεταδίδεται

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα και όπως οι περισσότεροι κοινοί ιοί, δηλαδή μέσω της επαφής (όπως φιλιά ή χειραψίες), αλλά και μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή/και του φτερνίσματος.

Πώς προλαμβάνεται

Προκειμένου να προστατεύσετε το μωρό από τον RSV, πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που πάνω-κάτω απηχούν στην πρόληψη των περισσότερων ιώσεων.

Ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Καφετζής, επισημαίνει ότι «κατά την ευάλωτη περίοδο ζωής του βρέφους και ιδιαίτερα κατά την εποχή της έξαρσης των RSV λοιμώξεων (Νοέμβριο με Απρίλιο), οι γονείς οφείλουν να προστατεύσουν το βρέφος με συχνό πλύσιμο των χεριών τους, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού –ιδιαίτερα παιδιών και απομάκρυνση του μεγαλύτερου παιδιού με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται στα ευάλωτα βρέφη (πρόωρα ή με συγγενή καρδιοπάθεια).»

Επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς είναι:

-Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού χεριών, πριν την επαφή με το μωρό.

-Απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο σπίτι.

Τέλος…

Ο RSV είναι πολύ μεταδοτικός. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο βρέφος ή μωρό με βρογχοπνευμονική δυσπλασία ή συγγενή καρδιοπάθεια, σπεύστε άμεσα στον παιδίατρό σας, ούτως ώστε να ενημερωθείτε έγκαιρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού.

v