Πώς να διακοσμήσετε το γιορτινό τραπέζι

Πώς να διακοσμήσετε το γιορτινό τραπέζι

Το πιο πολυαναμενόμενο τραπέζι του χρόνου, η τελευταία μεγάλη συγκέντρωση της οικογένειας για να γιορτάσει τις άγιες μέρες και να αποχαιρετίσει μία μάλλον δύσκολη χρονιά, είναι αυτό στο οποίο αξίζει να βάλουμε όλη τη φροντίδα και το μεράκι μας. Στο γιορτινό τραπέζι, δεν αρκεί μόνο το σερβίρισμα ενός περιποιημένου μενού, αλλά ξεχωριστή σημασία έχει και η διακόσμηση που θα το περιβάλλει. Είναι ακριβώς αυτή που θα πείσει τους καλεσμένους σας όχι μόνο ότι είστε πράγματι μια εξαιρετική νοικοκυρά, αλλά και ότι τους υποδεχθήκατε με πραγματική αγάπη.

Χαρτοπετσέτα δεντράκι

Κοιτάξτε πόσο εύκολο και εντυπωσιακό είναι αυτό το δίπλωμα της χαρτοπετσέτας! Θα χρειαστείτε μόνο ένα αυτοκόλλητο αστεράκι και ένα ξυλάκι κανέλας που θα παίξει τον ρόλο του κορμού, ώστε να δημιουργήσετε ένα υπέροχο δεντράκι στο κάθε πιάτο!

Κεράκια και γκι στα παλιά βαζάκια

Αξιοποιήστε τα παλιά βάζα που έχετε κρατήσει από μέλια και γλυκά του κουταλιού για να διακοσμήσετε με αυτά το γιορτινό τραπέζι. Προμηθευτείτε συνθετικό χιόνι και βάλτε μέσα σε αυτά κεριά ή διακοσμητικά κόκκινα γκι. Πόσο όμορφη και οικονομική ιδέα!

Κόκκινες μπάλες παντού

Αντί για κεριά μπορείτε να βάλετε στα κηροπήγιά σας λαμπερές κόκκινες μπάλες που περίσσεψαν από το στόλισμα του δέντρου. Τέτοιες μπάλες μπορείτε να βάλετε ακόμα σε πιατέλες σερβιρίσματος, μαζί με άλλα πράσινα φυλλώδη διακοσμητικά.

Κεράκια στη γιορτινή πιατέλα

Σε μία μακρόστενη γιορτινή πιατέλα τοποθετήστε 4-5 κεράκια, τα οποία μπορείτε να πλαισιώσετε με διακοσμητικά όπως γκι ή κλαδιά από έλατο.

Διακοσμήστε τα κεριά σας

Στα μεγάλα μονόχρωμα κεριά σας μπορείτε να δώσετε πιο γιορτινό χαρακτήρα αν τα τυλίξετε με λίγο καραβόπανο, και στη μέση δέσετε με σχοινί ένα κλαδάκι δενδρολίβανου.

Χαρτοπετσέτα Άη Βασίλης

Μία ακόμα πρωτότυπη ιδέα για τις χαρτοπετσέτες σας είναι η εξής: Κόψτε ένα λευκό φύλλο χαρτιού σε 3 μακριές λωρίδες. Διπλώστε την κάθε μία στα δύο, ώστε να έχετε φτιάξει κάτι σαν τετράγωνη κάρτα. Σχεδιάστε στην κάρτα αυτή ένα σύννεφο, έτσι ώστε να θυμίζει το κεφάλι του Άη Βασίλη και κόψτε και τις δύο μεριές της κάρτας στο σχήμα αυτό. Με ένα μαύρο μαρκαδοράκι σχεδιάστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου και με ένα κοπίδι χαράξτε μια σχισμή, ώστε να περάσετε από εκεί μία κόκκινη χαρτοπετσέτα, διπλωμένη όπως στη φωτογραφία.

Στολίστε τις πετσέτες σας

Αν αντί για χαρτοπετσέτες σκοπεύετε να προσφέρετε υφασμάτινες πετσέτες στους καλεσμένους σας, δείτε πόσο όμορφα μπορείτε να τις διακοσμήσετε με κλαδάκια δεντρολίβανου, σχοινί και ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Τα πιάτα έγιναν χιονάνθρωποι

Δείτε ακόμα πώς μπορείτε να τοποθετήσετε το κυρίως και το βοηθητικό πιάτο, μαζί με τα μαχαιροπίρουνα και την πετσέτα, ώστε να πάρουν το σχήμα χιονάνθρωπου! Θα χρειαστεί να βρείτε μόνο μαύρες χαρτοπετσέτες για τα καπέλα.

Χριστουγεννιάτικα μπαστούνια

Τρία μπαστούνια-γλυφιτζούρια δεμένα με μια κορδέλα είναι ό,τι πρέπει για να στηρίξουν καρτελίτσες που είτε θα γράφουν το όνομα του κάθε καλεσμένου (τοποθετημένα στην θέση του τραπεζιού που θα κάτσει), είτε θα παρουσιάζουν το κάθε φαγητό, στην περίπτωση που κάνετε μπουφέ.

Κόκκινα πλαστικά ποτήρια-αγιοβασιλάκια

Μεταμορφώστε τα απλά κόκκινα ποτήρια σε αγιοβασιλάκια, με μια μαύρη κορδέλα που θα κολλήσετε για ζώνη και ένα διακοσμητικό χρυσό κουμπί.

Αιωρούμενα στολίδια

Αν έχετε κάποιο φωτιστικό πάνω από την τραπεζαρία, θα μπορούσατε να κρεμάσετε από πετονιά μερικά όμορφα στολίδια που θα αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων σας.

Χρώμα στο τραπέζι

Τοποθετήστε στο κέντρο του τραπεζιού μία γιρλάντα που να θυμίζει κλαδιά ελάτου, πάνω στην οποία θα έχετε περάσει πολύχρωμα στολίδια. Δεν πιάνει ιδιαίτερο χώρο και θα δώσει μια διασκεδαστική νότα στο τραπέζι σας!

Φωτογραφίες: Pinterest

v