Πώς να προετοιμάστε το παιδί για το καινούριο του αδερφάκι

Πώς να προετοιμάστε το παιδί για το καινούριο του αδερφάκι

Αν έχετε πρόσφατα μάθει ότι η τριμελής οικογένειά σας πρόκειται να μεγαλώσει κατά ένα καινούριο, λιλιπούτειο μέλος, τότε σίγουρα το μυαλό σας έχει βασανίσει ο προβληματισμός «Πώς θα το “πάρει” το παιδί;». Το πρώην μονάκριβό σας θα αναγκαστεί να μοιραστεί το έως τώρα κατάδικό του βάθρο και είναι δική σας δουλειά αυτή η μοιρασιά να γίνει με όρεξη και αγάπη.

Πώς λοιπόν θα προετοιμάσετε σωστά το παιδί για την επικείμενη αλλαγή στις ζωές όλων σας;

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

-Μην καθυστερήσετε να το προετοιμάσετε: Ένα νέο μέλος είναι καθοδόν και διεκδικεί μερίδιο απ’ τη μητρική αγάπη και αγκαλιά –μιλάμε, δηλαδή, για το είδος των νέων που πρέπει κανείς να μοιράζεται νωρίς. Επομένως, όσο κι αν σας αγχώνει η ανακοίνωση και η διαχείριση όσων πρόκειται να επιφέρει, οφείλετε να… αμολήσετε τα μεγάλα νέα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

-Αποφύγετε τις μεγάλες, στρεσογόνες αλλαγές: Η μαμά είναι έγκυος, άρα πιο «βαριά» και ευσυγκίνητη ή λιγότερο διαθέσιμη για παιχνίδι. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δημιουργήσει λιγότερη ή περισσότερη ανασφάλεια στο παιδί, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τις συνθήκες που επικρατούν. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγετε να βάλετε μπροστά μεγάλα σχέδια όπως το κόψιμο της πιπίλας ή της πάνας, την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ή μια μετακόμιση. Κρατήστε το περιβάλλον και την καθημερινότητά του ίδια κι ασφαλή (όσο, φυσικά, αυτό είναι δυνατόν) για να μη νιώσει πως όλα «καταρρέουν».

-Προσπαθήστε να μην είναι το καινούριο μωρό το μόνιμο θέμα συζήτησης στο σπίτι: Το πρωτότοκό σας βλέπει κούνιες να στήνονται, κοιλιές να φουσκώνουν, γιαγιάδες και συγγενείς να παρελαύνουν και να ρωτούν. Ήδη ίσως νιώθει πως η προσοχή των αγαπημένων του προσώπων μοιράζεται, γι’ αυτό φροντίστε να μη σταματήσετε να του δίνετε (και να του δείχνετε) την αγάπη και τη φροντίδα σας.

Πώς θα προετοιμάσετε σωστά το παιδί για το καινούριο μωρό

Αφού, λοιπόν, αποφύγετε όλα τα παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μερικά παλιά, καλά και δοκιμασμένα κόλπα που θα κάνουν τη νέα άφιξη ευχάριστη για όλους.

Φύγαμε:

-«Όταν ήσουν εσύ μωρό…»: Δείξτε στο μικρό σας φωτογραφίες του από τότε που ήταν μικρό, φωτογραφίες που το θηλάζατε, που κάνατε βόλτες και παίζατε όταν εκείνο ακόμα δεν μπορούσε να φτιάξει αναμνήσεις και εξηγήστε του ότι «έτσι θα είναι και το καινούριο μωράκι, μόνο που αυτό θα έχει κι εσένα αδερφό/ή».

-Επίσκεψη στον γυναικολόγο: Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας αν το επιτρέπει κι εφόσον συμφωνήσει, πάρτε το παιδί μαζί σας στον γυναικολόγο, για να δει με τα μάτια του ότι μέσα στην κοιλιά της μαμάς μεγαλώνει ένα μωράκι. (Προετοιμαστείτε για βροχή ερωτήσεων μετά. Προσφιλές μας πιτσιρίκι ρώτησε με ειλικρινή απορία αφού παρακολούθησε τον υπέρηχο «Μαμά, το μωρό θα είναι μπλε;».)

-Κάντε του ένα δώρο που θα το εξοικειώσει με τη φροντίδα του καινούριου μωρού: Έχει σημασία να εξοικειώσετε το παιδί με τη διαδικασία της φροντίδας ενός μωρού, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. Όχι επειδή θα το «χρησιμοποιήσετε» ως νταντά, αλλά επειδή ο δρόμος για την αγάπη περνάει απ’ τη φροντίδα και τα χάδια.



Επιλέξτε ένα παιχνίδι μικρό, χαριτωμένο και απαλό σαν το καινούριο μωρό όπως, για παράδειγμα, το γλυκό, ροζ Baby Flurry Heart της σειράς My Little Pony, που…. πηγαίνει πακέτο με κουδουνίστρα και μπουκαλάκι -ακριβώς δηλαδή ό,τι χρειάζεστε για να εξοικειώσετε το παιδί με το αδερφάκι του.

-Κάντε το συμμέτοχο στις προετοιμασίες: Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να νιώσει ότι βοηθά κι ότι είναι ενεργός συμμέτοχος στις διαδικασίες προετοιμασίας. Φτιάξτε μαζί το δωμάτιο του μωρού, πηγαίνετε μαζί για ψώνια και ρωτήστε τη γνώμη του για το όνομα του καινούριου μωρού ή για το χρώμα στους τοίχους του δωματίου του.

-Περάστε χρόνο μαζί: Δείξτε στο παιδί ότι, ακόμα κι αν υπάρξουν αλλαγές, έχει όλη σας την αγάπη και την προσοχή. Κάντε βόλτες, παίξτε και μιλήστε όπως πριν δημιουργώντας την αίσθηση ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά.

-«Κοίτα τι σου πήρε το καινούριο μωράκι!»: Αν το παιδί είναι αρκετά μικρό, μπορείτε να το κάνετε να συμπαθήσει λίγο παραπάνω το καινούριο μωρό, αγοράζοντάς του ένα δωράκι και λέγοντάς του ότι «Αυτό σου το πήρε το μωρό». Ξέρουμε κάποιους που το «έχαψαν».

-«Δασκαλέψτε» φίλους και συγγενείς: Οι φίλοι κι οι γνωστοί δεν μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εσάς τους (δόλιους) γονείς και οι παππούδες ίσως δυσκολευτούν να καμουφλάρουν τον ενθουσιασμό τους. Μιλήστε για τον τρόπο που έχετε διαλέξει να διαχειριστείτε την κατάσταση και ζητήστε από όλους να μοιράσουν την αγάπη και την προσοχή τους.

 

v