Πώς να διαλέγετε σωστά τα φρέσκα τρόφιμα

Πώς να διαλέγετε σωστά τα φρέσκα τρόφιμα

Δεν έχουμε όλες οι νοικοκυρές την πολυτέλεια να έχουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κρέας ή ψάρι απ’ το χωριό ούτε έχουμε όλες το ταλέντο να ξεχωρίζουμε τα καλά από τα κακά τρόφιμα με κλειστά μάτια. Για εσάς, λοιπόν, που κάποιες φορές τα βρίσκετε σκούρα στη λαϊκή, το σούπερ μάρκετ, το κρεοπωλείο ή το ιχθυοπωλείο, δείτε πώς θα μάθετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα τρόφιμα ώστε να γίνετε… εξπέρ του είδους!

Μάθημα πρώτο: Λαχανικά

Πιπεριές

 

Όποιες πιπεριές κι αν προτιμάτε, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να έχουν ζωντανό, ομοιόμορφο χρώμα και γυαλιστερή επιφάνεια, χωρίς «ρυτίδες». Το τρικ για να τις διατηρήσετε περισσότερο χρόνο φρέσκες αφού τις αγοράσετε είναι να τις αποθηκεύσετε στο ψυγείο, μέσα σε μια πλαστική σακούλα. 

Ντομάτες

Ανοίξαμε μεγάλη κουβέντα… Για όποια χρήση και να τις θέλετε, φροντίστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα και καθόλου κιτρινίλες- είναι ένδειξη ότι έχουν απορροφήσει πολύ κάλιο απ’ το έδαφος. Για την χωριάτικη, προτιμήστε τις σφιχτές ντομάτες, που δεν είναι χτυπημένες. Αντίθετα, για την κόκκινη σάλτσα, οι ντομάτες πρέπει να είναι πολύ ώριμες για να έχουν πιο γλυκιά γεύση. Αν στο μενού της εβδομάδας έχετε προγραμματίσει τα γεμιστά, η μέση οδός είναι η λύση: οι ντομάτες δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρές αλλά ούτε και πολύ μαλακές (για να μην ανοίξουν στο γέμισμα)- η διαλογή τους έχει την μεγαλύτερη δυσκολία.

Κρεμμύδια

Τα φρέσκα κρεμμύδια δεν πρέπει να έχουν πολύ σκληρά φύλλα, για να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε ευκολότερα στα φαγητά μας. Το κόλπο για να παραμείνουν φρέσκα, είναι να τα διατηρήσετε σε μια σακούλα μέσα στο ψυγείο.

Τα ξερά κρεμμύδια θέλουν ελάχιστη προσοχή: προσέξτε μόνο να είναι σκληρά σε όλη την επιφάνειά τους- αν κάπου έχουν μαλακώσει, σημαίνει ότι έχουν χαλάσει. Περιττό να σας πούμε ότι δεν πρέπει να τα φυλάτε στο ψυγείο.

Μπρόκολo

*Φωτογραφία: wikihow.com

Μια που είναι η εποχή του, πρέπει να ξέρετε πώς θα τα διαλέξετε: προτιμήστε τα μπρόκολα που έχουν  μακριά, χοντρά κοτσάνια και «σφιχτά» φουντάκια γιατί είναι πιο εύγευστα. Μην επιλέγετε τα μπρόκολα με πολλά φύλλα ή με υποψία κιτρινίλας.

Κολοκυθάκια

Αποφύγετε τα μεγάλα κολοκύθια γιατί συνήθως είναι πιο «νερουλά». Κατά τ’ άλλα, το τρικ για να καταλάβετε ότι είναι ολόφρεσκα είναι να δείτε αν έχουν πάνω τους κολοκυθοανθούς, τους οποίους αν έχετε μεράκι μπορείτε να κάνετε γεμιστούς.

Σπανάκι- μαρούλι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πανεύκολα στη διαλογή- παρατηρήστε μόνο αν έχουν έντονο πράσινο χρώμα και αν τα φύλλα τους είναι άκαμπτα.

Πατάτες



Η τέλεια πατάτα πρέπει να είναι σφιχτή και να μην έχει χαρακιές, εξογκώματα ή να αρχίζει να πρασινίζει. Καλύτερες ποικιλίες θεωρούνται του Νευροκοπίου, της Νάξου αλλά και της Κύπρου.

Λεμόνια

Αν θέλετε αρκετό χυμό, προτιμήστε τα λεμόνια με λεπτή φλούδα με λεία επιφάνεια αλλά αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε το ξύσμα της φλούδας σε γλυκά, προμηθευτείτε λεμόνια με πιο χοντρό περίβλημα.

Λάχανο

Προτιμήστε τα σφιχτά λάχανα με εξωτερικά πράσινα φύλλα που αποδεικνύουν την… φρεσκάδα του. Αν δείτε μαύρα στίγματα, μείνετε μακριά τους ενώ αν ας φανούν αρκετά βαριά για το μέγεθός τους, είστε σε καλό δρόμο- σημαίνει ότι είναι φρέσκα.

Μάθημα νούμερο 2: Φρούτα

Πορτοκάλια



Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά βαριά και ότι έχουν λεία επιφάνεια- παραδόξως, το χρώμα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, αρκεί να είναι ομοιόμορφο. Το τεστ για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα βρίσκεται στο κοτσανάκι με το φύλλο- εμείς μέχρι τώρα τα απορρίπταμε (κακώς!).

Μήλα

Κόκκινα, κίτρινα, πράσινα: όποια ποικιλία κι αν προτιμάτε, φροντίστε να επιλέξετε μήλα με έντονο χρώμα και καθόλου χτυπήματα ή μαύρα σημάδια. Τα κόκκινα και τα πράσινα είναι πιο σκληρά ενώ τα κίτρινα και τα Γκόλντεν είναι λίγο πιο μαλακά.

Μπανάνες



Οι κατακίτρινες μπανάνες είναι η καλύτερη επιλογή, ωστόσο ακόμα και αν βρίσκετε μόνο τις άγουρες, πράσινες μπανάνες, μπορείτε να τις αφήσετε να ωριμάσουν στο σπίτι. Για να μην σας μαυρίσουν πριν την ώρα τους, δέστε την άκρη στην οποία ενώνονται με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης.

Ακτινίδια

Τα πιο ώριμα ακτινίδια είναι μαλακά, έχουν βαθύ πράσινο- καφέ χρώμα και λιγότερες «τρίχες» στην επιφάνειά τους. Αν θέλετε να ωριμάσουν στο σπίτι, φυλάξτε τα σε μια χάρτινη σακούλα.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Πώς να διαλέξετε το σωστό κρέας

Το χρώμα

Ειδικά για το μοσχάρι, όσο πιο «καθαρό» είναι το κόκκινο χρώμα του, τόσο πιο φρέσκο είναι το κρέας. Ωστόσο, ακόμα και το σκούρο κόκκινο- καφέ χρώμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χαλασμένο (αλλά ότι μπορεί να είναι οξειδωμένο) και πως αφού καθαριστεί, μπορεί κανονικά να μαγειρευτεί. Στο χοιρινό, προτιμήστε το κρέας με ροζ χρώμα που φαίνεται ζουμερό. Αν και ξέρουμε ότι το λίπος κάνει κακό στην υγεία και την… χοληστερίνη, ακόμα και ελάχιστο λίπος στο κομμάτι που θα επιλέξετε θα κάνει το κρέας πιο ζουμερό και νόστιμο αφού μαγειρευτεί- διαφορετικά, θα είναι στεγνό και λίγο άγευστο. Το κοτόπουλο πρέπει επίσης να έχει ένα απαλό ροζ χρώμα, να μην έχει αίμα και το δέρμα του να είναι λείο και να μην φαίνεται «σκισμένο».

Η μυρωδιά

Ίσως θεωρείται αυτονόητο, αλλά αν το κρέας μυρίζει άσχημα ή περίεργα, δεν πρέπει να μπει στο καλάθι σας. Η οσμή των περισσότερων κρεάτων θυμίζει αμμωνία, λόγω της αποσύνθεσης. Ωστόσο, το κοτόπουλο και πάλι διαφέρει γιατί πρέπει να έχει πιο ουδέτερη ή καθόλου οσμή. Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι ενοχλήσει τη μύτη σας, αποφύγετέ το!

Η αφή

*Φωτογραφία: wikihow.com

Για να είστε σίγουροι ότι αγοράζετε φρέσκο κρέας, αρκεί να κάνετε την εξής δοκιμή: πιέστε ένα σημείο με τα δάχτυλά σας. Αν η περιοχή που πιέσατε δεν παραμείνει βυθισμένη, αλλά επανέλθει στην αρχική της θέση, σημαίνει ότι το κρέας είναι φρέσκο.

Πώς να ξεχωρίζετε το ψάρι που… σπαρταράει

Η επιλογή του φρέσκου ψαριού δεν είναι «παιχνιδάκι», αλλά αν θυμόμαστε κάποιους βασικούς κανόνες μπορείτε να την κάνετε πολύ πιο εύκολη. Για αρχή, η πέτσα του πρέπει να είναι γυαλιστερή, ανοιχτόχρωμη και οι φολίδες να είναι κοντά μεταξύ τους. Διαφορετικά, το ψάρι που κρατάτε είναι μάλλον μπαγιάτικο.

Τα μάτια πρέπει να έχουν… καθαρό βλέμμα και να φαίνονται ζωντανά. Αν «μπαίνουν» μέσα στο πρόσωπο ή είναι θολά, σας συνιστάμε να αφήσετε το ψάρι στην άκρη.



Τα κοκκινωπά και υγρά βράγχια είναι ακόμα ένα σημάδι της φρεσκάδας του ψαριού- αν έχουν άλλη όψη, καλό θα είναι να τα απορρίψετε.

Για τη σάρκα του, εφαρμόστε το ίδιο τρικ με το κρέας: πιέστε την, βεβαιωθείτε ότι είναι «σφιχτή» και αν επανέλθει στην αρχική της θέση, σημαίνει ότι το ψάρι είναι έτοιμο προς κατανάλωση!

Τα ψάρια πάντα έχουν έντονη οσμή, ωστόσο θα καταλάβετε τη διαφορά αν είναι πολυκαιρισμένα-.

Σε περίπτωση που προτιμάτε τα φιλέτα, απλώς φροντίστε να έχουν ομοιόμορφο χρώμα (τα περισσότερα είναι άσπρα- αν δείτε μαύρες «πιτσιλιές» ή άλλα σημάδια, αποφύγετέ τα) και να φαίνονται ελαφρώς υγρά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v