8 φράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή του παιδιού

8 φράσεις που θα αλλάξουν τη ζωή του παιδιού

Το να είσαι γονιός δεν σημαίνει να λες μόνο «όχι», «μη», «ναι» και «ό,τι θες!», αλλά και να εμπνέεις το παιδί με τα λόγια σου. Και ναι, οι περισσότεροι ίσως σκεφτείτε ότι τα παιδιά δεν μας προσέχουν ποτέ όταν μιλάμε και ναι, κάποιες φορές είναι όντως έτσι, όμως, κι εκείνα «φιλτράρουν» ό,τι τους λέμε και συγκρατούν ό,τι μπορεί να τα βοηθήσει. Εκτός, λοιπόν, από τους κλασικούς κανόνες και τα γλυκόλογα που τους λέτε καθημερινά, βάλτε στον… διάλογό σας φράσεις που θα τα εμπνεύσουν και θα τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

1. Αν δεν προχωρήσεις μπροστά, θα μένεις πάντα στο ίδιο σημείο

Όταν παίρνουμε ρίσκα, προσπαθούμε για το καλύτερο και θέλουμε να πετύχουμε έναν στόχο, πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να προχωράμε μπροστά. Διαφορετικά, θα μείνουμε στάσιμοι, «εγκλωβισμένοι» στην ασφάλειά μας. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό τα παιδιά, τόσο πιο γρήγορα θα μάθουν να προσπαθούν για τους στόχους τους και να μην εγκαταλείπουν. Και το σημαντικότερο: χωρίς να τα περιμένουν όλα έτοιμα από εμάς. Εμείς θα στα σπρώξουμε να πάνε μπροστά, αλλά εκείνα θα περπατήσουν!

2. Να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα σπάει» λέει γνωστή παροιμία και όχι άδικα. Οι λέξεις μπορεί να πληγώσουν όσο τίποτε άλλο και να μας απομακρύνουν απ’ τους δικούς μας ανθρώπους. Ας το διδάξουμε αυτό στα παιδιά μας, όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις μας.

3. Να είσαι πάντα ευγενικός- η ευγένεια δεν πάει ποτέ χαμένη

Είναι μια αρετή που λίγοι καταφέρνουν να έχουν- αυτό όμως είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Ευγένεια σημαίνει σεβασμός, ηρεμία και ίσως κάποιες φορές συμβιβασμός.

4. Κάθε μέρα είναι μοναδική- να τη ζεις όπως ακριβώς θες!

Κάτι που τα παιδιά δεν μπορούν ίσως να καταλάβουν από τόσο νωρίς, όμως θα το έχουν στο μυαλό τους μεγαλώνοντας. Κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα δεν θα ξανάρθει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε ακόμα και το κάθε της λεπτό.

5.  «Κανείς δεν είναι τέλειος- γι’ αυτό υπάρχουν γόμες, για να διορθώνουν τα λάθη που κάνουν τα μολύβια»

Μια φράση που κλέψαμε από τον Wolfgang Riebe και που σε λίγες μόνο λέξεις συνοψίζει δύο νοήματα: ότι όλοι μας κάνουμε λάθη και όλοι μας πρέπει να συγχωρούμε, να δεχόμαστε τα λάθη των αγαπημένων μας ανθρώπων αλλά και να τους βοηθάμε να τα διορθώνουν.

6. «Οι επιλογές μας δείχνουν ποιοι πραγματικά είμαστε, όχι οι ικανότητές μας»

Ο Άλμπους Ντάμπλντορ, ένας από τους πρωταγωνιστές των βιβλίων του Χάρι Πότερ, μας εμπνέει και λέει στα παιδιά μας κάτι πολύ σημαντικό: ότι όλοι κάποια στιγμή έχουμε την επιλογή να κάνουμε κάτι κακό, να διαλέξουμε την εύκολη λύση ή να κάνουμε το σωστό. Αυτό είναι που θα μας καθορίσει ως ανθρώπους!

7. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο πιο χαρούμενος είσαι

Σε μια εποχή που τα παιδιά δίνουν μεγάλη αξία στα αγαθά, είναι σημαντικό να τους μάθουμε ότι πραγματικά ευτυχισμένος είναι όποιος μαθαίνει να μοιράζεται, να δίνει, να χαρίζει- όχι μόνο αντικείμενα και παιχνίδια αλλά και να δίνει απλόχερα τη βοήθειά του, την αγάπη και τον σεβασμό του.

8. Ευτυχία είναι να είσαι χαρούμενος με όσα ήδη έχεις

Στην ίδια λογική, ας μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα με όσα ήδη έχουν, υλικά και ψυχικά. Έτσι θα μάθουν να εκτιμούν πραγματικά όσα τους έχουμε προσφέρει αλλά και όσα θα αποκτήσουν στη συνέχεια μόνα τους!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v