Πώς πραγματικά είναι ο φυσιολογικός τοκετός

Πώς πραγματικά είναι ο φυσιολογικός τοκετός

Ένα βασικό στοιχείο που κάνει τον φυσιολογικό τοκετό τόσο μαγικό, είναι το απρόσμενο! Ο φυσιολογικός τοκετός, σε αντίθεση με την καισαρική, είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Από τη στιγμή που θα νιώσεις τους πρώτους έντονους πόνους ή που θα σπάσουν τα νερά, πραγματικά δεν ξέρεις τι να περιμένεις –ξέρεις μόνο ότι πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου, όπως δεν έχεις κάνει ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή σου, για να συναντήσεις τον μεγαλύτερό σου έρωτα: το παιδί σου! Για κάποιες γυναίκες, το να παραμένουν σε άγνοια πριν γεννήσουν είναι καλό, γιατί έτσι είναι πιο ψύχραιμες. Κάποιες άλλες, όμως, θέλουν να είναι προετοιμασμένες για παν ενδεχόμενο.

Για εσάς, τις δεύτερες, ρωτήσαμε οκτώ μαμάδες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά, τι ήταν αυτό που δεν περίμεναν καθόλου πριν τον τοκετό τους. Τι τις εξέπληξε, τι τους έκανε εντύπωση και ίσως τι τις φόβισε. Δείτε τι μας είπαν:

Δεν ήταν τόσο επίπονο

«Δύο πράγματα μου έκαναν τρομερή εντύπωση αναφορικά με τον τοκετό μου:

Το ένα είναι ότι δεν πόνεσα υπερβολικά, όσο μου είχαν πει ότι θα πονέσω. Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι πριν γεννήσω μπήκα σε πισίνα με νερό που βοήθησε τρομερά, ώστε το μωρό να πάρει πιο σωστή θέση και η διαστολή μου να φτάσει από το 2 στο 10 σχεδόν σε 10 λεπτά. Έπειτα από αυτό γέννησα πολύ γρήγορα.

Το δεύτερο είναι ότι δεν περίμενα ποτέ να είναι τόσο σπουδαία η βοήθεια και η καθοδήγηση που σου δίνει η μαία. Πραγματικά, πιστεύω ότι η μαία είναι το Α και το Ω στο φυσιολογικό τοκετό!».

Μαρία, 33 ετών

Μετά την επισκληρίδιο έκανα εμετό

«Είχα συνηθίσει να κάνω αρκετούς εμετούς καθημερινά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου. Αλλά το να κάνω εμετό λίγο πριν γεννήσω δεν το περίμενα ποτέ! Έτσι, όταν ξεκίνησε ο τοκετός μου, και αφού έκανα επισκληρίδιο, κατά την διάρκεια των έντονων συσπάσεων, έκανα έναν εμετό που όμοιό του δεν έχω ξανακάνει! Ο γιατρός μου αργότερα μου είπε ότι η επισκληρίδιος μπορεί να προκαλέσει υπόταση, η οποία με τη σειρά της φέρνει ναυτία και εμετό.»

Χριστίνα, 35 ετών

Το έντερο μερικές φορές… δεν συνεργάζεται

«Παρόλο που πριν γεννήσω είχα ενεργηθεί, με τη βοήθεια κλύσματος, δυστυχώς η “διαδικασία” αυτή επαναλήφθηκε την ώρα του τοκετού, κατά το έντονο σπρώξιμο! Αισθάνθηκα απίστευτη ντροπή και ζητούσα διαρκώς συγγνώμη, ωστόσο ο γιατρός μου με έκανε να νιώσω πολύ καλύτερα λέγοντάς μου ότι του έχει συμβεί αμέτρητες φορές!»

Αγγελική, 36 ετών

Η επισκληρίδιος είναι θαυματουργή

«Δεν ξέρω αν είναι η ίδια η επισκληρίδιος που κάνει θαύματα ή το γεγονός ότι ο γιατρός μου την έκανε την κατάλληλη στιγμή, πάντως από εκείνη την ώρα και μετά οι πόνοι ήταν πολύ πιο υποφερτοί και μπορούσα να συνεργαστώ καλά με τη μαία. Μεγάλη υπόθεση η επισκληρίδιος! Δεν ξέρω πώς θα τα κατάφερνα διαφορετικά!»

Μάρθα, 35 ετών

Τα ράμματα με πονούσαν για αρκετές μέρες μετά

«Παρόλο που ήμουν πολύ καλά μετά τον τοκετό και όσο ήμουν ακόμα στο μαιευτήριο, γεγονός είναι ότι τα ράμματα που χρειάστηκε να μου κάνουν με πονούσαν περίπου για 20 μέρες, μετά στο σπίτι. Και επειδή θήλαζα, δεν μπορούσα να πάρω κάποιο ισχυρό παυσίπονο, παρά μόνο ντεπόν, το οποίο δυστυχώς δεν με έπιανε. Αυτό είναι μάλλον το μόνο που δεν περίμενα να μου συμβεί, αλλά ευτυχώς κράτησε μόνο τόσο.»

Σοφία, 34 ετών

Η πραγματική δουλειά γίνεται από τη μαία

«Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του τοκετού -μέχρι τουλάχιστον να εμφανιστεί το κεφάλι του μωρού- η γυναικολόγος μου καθόταν σε μία καρέκλα και έπαιζε στο tablet της, λέγοντάς μου αστεία. Ήταν η μαία μου που έκανε όλη την προετοιμασία, μέχρι να γίνει η σωστή διαστολή και να αρχίσω να σπρώχνω. Πραγματικά, η “δουλειά” της γυναικολόγου μου πρέπει να κράτησε 5-10 λεπτά!».

Ελένη, 35 ετών

Εκείνη τη στιγμή είσαι… αλλού!

«Είχα έναν εξαιρετικά δύσκολο τοκετό, κατά τον οποίον το μωρό άργησε πολύ να βγει. Η γυναικολόγος μού είπε ότι δεν είχα καθόλου ελαστικότητα, ενώ η λεκάνη μου ήταν εξαιρετικά στενή. Δεν θέλαμε, όμως, να κάνω καισαρική! Είχα αποφασίσει να το παλέψω. Κι αν το πάλεψα… Μέχρι να βγει το μωρό, και παρά την επισκληρίδιο που είχε αρχίσει να χάνει την επίδρασή της (και απαγορευόταν να μου κάνουν άλλη, ενώ έβγαινε το μωρό), ήμουν σε άλλο κόσμο από τον πόνο, την πίεση και το ουρλιαχτό! Κρατιόμουν από 4 ανθρώπους γύρω μου, αργότερα είδα ότι τους είχα σκίσει τα ρούχα, και έβαλα τόσο δύναμη που πραγματικά δεν πίστευα ποτέ ότι είχα! Ο δε άντρας μου, μόλις ξεκίνησε η διαδικασία δεν άντεξε να με βλέπει. Κόντεψε να λιποθυμήσει και βγήκε από την αίθουσα τοκετού. Ακόμα και σήμερα εκθειάζει το σθένος μου, τη στιγμή εκείνη!»

Νόρα, 34 ετών

Δεν περιμένεις ότι την επόμενη μέρα θα είσαι τόσο καλά!

«Έχοντας δει αρκετές φίλες μου που γέννησαν με καισαρική μετά τον τοκετό, πίστευα ότι θα κάνω μέρες να σηκωθώ από το κρεβάτι και να περπατήσω κανονικά μετά τον τοκετό. Κι όμως, γέννησα νύχτα και το επόμενο μεσημέρι μπορούσα κανονικότητα να σηκωθώ, να πάω στην τουαλέτα, να κάνω μπάνιο και να φάω. Και το συναίσθημα αυτό είναι υπέροχο, γιατί είσαι σε θέση να φροντίσεις πλήρως το μωρό σου!»

Μαριαλένα, 33 ετών

v