«Μετάνιωσα που έκανα παιδιά»

«Μετάνιωσα που έκανα παιδιά»

«Ορίστε το ζήτημα με το να συνειδητοποιείς ότι δεν έπρεπε να έχεις κάνει ποτέ παιδιά», γράφει η Laura, 37 ετών μητέρα και δημοσιογράφος «Δεν μπορείς να το πάρεις πίσω». Η Laura πίστευε ότι θέλει να γίνει μαμά. Είχε ελάχιστη άμεση επαφή κι εμπειρία με παιδιά –καθόλου μικρότερα αδέρφια ή δουλειά babysitter- και όταν αποφάσισαν με τον άντρα της να κάνουν οικογένεια, αναρωτήθηκε αν ήξερε πραγματικά τι θα σήμαινε αυτό. «Ρώτησα κάποιους φίλους αν μπορούσαμε να δανειστούμε τα απαραίτητα από εκείνους κι εκείνοι μας έδωσαν ό,τι χρειαζόμασταν μέσα σε 45 λεπτά», λέει η ίδια. «Εκ των υστέρων, φάνηκε πόσο γελοία ανεπαρκής ήμουν. Δεν είχα ιδέα τι πήγαινα να κάνω.»

Η Laura συνέλαβε εύκολα. Μόλις όμως ο γιος της γεννήθηκε, κατακλύστηκε από απογοήτευση, έγινε επιρρεπής σε μακριά ξεσπάσματα και κλάματα και ένιωθε να πνίγεται από την πλήξη και την δυστυχία.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη, όμως τα σύννεφα δεν διαλύθηκαν ποτέ. Η Laura ήξερε ότι κάτι άλλο συνέβαινε. «Κατάλαβα ότι έχω μετανιώσει, όταν οι γονείς μου έφυγαν κι έμεινα μόνη με τον άντρα μου σπίτι. Κατάλαβα ότι η ζωή μου είχε αλλάξει –και μου ήταν ανυπόφορη.»

Όσο ο χρόνος περνούσε, η Laura πειθόταν όλο και περισσότερο ότι είχε κάνει ένα λάθος που δεν μπορούσε να διορθωθεί. «Μισούσα, μισούσα, μισούσα την κατάσταση στην οποία είχα βρεθεί», αναφέρει. «Η λέξη που ψάχνω νομίζω είναι ότι “παγιδεύτηκα”. Μόλις έκανα το παιδί, κατάλαβα ότι μισούσα να είμαι μαμά ενός βρέφους. Ήταν όμως πολύ αργά. Δεν μπορούσα να τους εγκαταλείψω –δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου- αλλά δεν μπορούσα και να το αντέξω. Ένιωθα σαν η ζωή μου να είναι φυλακή.»

Το να παραδέχεσαι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο ταμπού, υπάρχει όμως ένα ολοένα αναπτυσσόμενο «κίνημα» μαμάδων απ’ όλον τον κόσμο, που εξομολογείται ότι μετάνιωσε που έκανε παιδιά.

Οι φωνές αυτές, άρχισαν να ακούγονται την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με άρθρο της Sarah Treleaver στο Marie Claire. Δεν μπορεί όμως να πιστέψει κανείς ότι οι γυναίκες που μετάνιωσαν την επιλογή της μητρότητας είναι γέννημα των τελευταίων χρόνων, απλώς –όπως συμβαίνει συχνά- χρειάστηκε μια αφορμή για να αρθρώσεις τον πιο βαθύ και μυστικό σου αγκάθι. Εν προκειμένω, ο ασκός του Αιόλου ανοίχθη από το βιβλίο μιας γαλλίδας ψυχαναλύτριας και μητέρας δυο παιδιών, της Corinne Maire, «Όχι Παιδιά: 40 λόγοι να μην κάνεις παιδιά!», που (όπως φαντάζεστε) δεν αντιμετωπίστηκε με καλή διάθεση και χαρακτηρίστηκε εγωιστικό.

Η Isabella, 60 ετών, Βρετανίδα και μητέρα δύο παιδιών, μιλώντας στην Daily Μail παραδέχτηκε ότι το ότι έφερε στον κόσμο τα δύο της παιδιά ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα της ζωής της, σημειώνοντας ότι αγάπησε και φρόντισε επιμελώς και τα δυο. «Ξέρω ότι η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο ευτυχισμένη και γεμάτη, αν δεν είχα παιδιά». Αντίστοιχα, στην Γερμανία η συγγραφέας Sarah Fischer στο τελευταίο της βιβλίο «Το ψέμα της ευλογίας της μητρότητας: Μετανιώνοντας τη μητρότητα», μίλησε εκτενώς για την άποψη ότι η μητρότητα είναι μια αρκετά δυστυχισμένη κατάσταση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v