Στο μυαλό μιας μαμάς που περιμένει παιδί έπειτα από δύο αποβολές…

Στο μυαλό μιας μαμάς που περιμένει παιδί έπειτα από δύο αποβολές…

Κάνεις τεστ εγκυμοσύνης, βγαίνει θετικό, αμέσως γίνεσαι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο… μέχρι που θυμάσαι: «Κι αν γίνει πάλι το ίδιο; Κι αν χάσω το μωρό μου; Πώς θα το αντέξω;» Τα συναισθήματα μιας μαμάς που μένει έγκυος ύστερα από μία ή περισσότερες αποβολές είναι αμφίρροπα: από τη μία, θέλει τόσο να χαρεί που τα κατάφερε και από την άλλη φοβάται συνεχώς μήπως χάσει κι αυτό το μωρό, μήπως η χαρά μετατραπεί σε θλίψη.

Η Allie Boss, μητέρα ενός παιδιού κατάφερε να ξαναμείνει έγκυος έπειτα από δύο αποβολές και αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας στο Facebook, όχι μόνο την αγωνία και τα άγχη της αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: την απόφασή της να γιορτάσει τη ζωή του αγέννητου (ακόμα) μωρού της και να μην κρύψει την εγκυμοσύνη της με τον φόβο ότι μπορεί να γίνει κάτι κακό, αλλά να ευχαριστηθεί την κάθε της στιγμή.

Ναι, η ανησυχία της μπορεί να είναι διπλή, όμως αυτή η γυναίκα αποφάσισε ότι η χαρά της θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

«Η εγκυμοσύνη ύστερα από μία ή παραπάνω αποβολές μπορεί να γίνει πολύ περίεργη. Σε ακολουθούν συναισθήματα που δεν περίμενες ποτέ ότι θα νιώσεις. Αφού έχασα δύο μωρά, αμφισβητώ τα πάντα. Είναι φυσιολογικό που πονάω έτσι; Γιατί δεν νιώθω ναυτίες; Θα αναπτυχθεί σωστά το μωρό μου; Είναι πολύ δύσκολο να μένεις έγκυος αφού έχεις αποβάλλει. Νομίζω ότι είναι έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα να αναρωτιέσαι για τα συμπτώματα που έχεις ή δεν έχεις. Όμως, έπειτα από μια αποβολή, αυτό γίνεται 100 φορές περισσότερο.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθω άγχος μήπως ξαναχάσω το παιδί μου. Υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέμαι αν το μωρό μου θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος. Αλλά βρήκα τη γαλήνη μου στα σχέδια του Θεού. Μαθαίνω πώς να στηρίζομαι σ’ αυτόν όταν αγχώνομαι. Μαθαίνω πώς να στηρίζομαι σ’ αυτόν όταν αμφισβητώ τον εαυτό μου. Μαθαίνω πώς να τον εμπιστεύομαι.



Η εγκυμοσύνη μετά τις αποβολές μπορεί να γίνει τρομακτική. Φοβάμαι ακόμα και αυτή τη στιγμή – τώρα που μοιράζομαι όλα αυτά μαζί σας γιατί σκέφτομαι “Τι θα κάνω αν ξανασυμβεί;” Αλλά πλέον είμαι έγκυος 8 εβδομάδων και 5 ημερών και δεν πρόκειται να το κρατήσω κρυφό. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθεις ότι πρέπει να κρύβεις το μωρό σου… την πολύτιμη ζωή που έχεις μέσα σου… τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο.

Θέλω να γιορτάζω κάθε μέρα την εγκυμοσύνη μου. Ο παράδεισος δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτα κακό. Θα συνεχίσω να γιορτάζω, να μοιράζομαι και να απολαμβάνω την κάθε μέρα. Γιατί αυτό το μωρό μου το αξίζει. Γιατί μέσα μου μεγαλώνει μια πολύτιμη ζωή, που θέλω τόσο πολύ, που προσεύχομαι γι’ αυτήν και που αξίζει να την εξυμνώ κάθε μέρα- από την πρώτη μέρα!»

Τα σχόλια υποστήριξης από μαμάδες που έχουν βιώσει την ίδια κατάσταση είναι πολλά και όλα καταλήγουν σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματάς την προσπάθεια μέχρι να κρατήσεις στα χέρια το μωρό σου, το δικό σου μωρό του «ουράνιου τόξου» (δηλαδή του μωρού που γεννιέται ύστερα από μια αποβολή)! Αυτή είναι η ανταμοιβή και το γιατρικό για τις γυναίκες που έζησαν την ίδια κατάσταση. Αν και ξέρουμε ότι ο πόνος της αποβολής δεν φεύγει ποτέ, κάποια στιγμή θα πάψει να είναι τόσο έντονος.

 

v