4 έξυπνα κόλπα για να μάθετε στο παιδί να κρατάει σωστά το μολύβι

4 έξυπνα κόλπα για να μάθετε στο παιδί να κρατάει σωστά το μολύβι

Δεν είναι εύκολο να διδάξεις κάτι που κάνεις τόσο φυσικά (και από πάντα), όπως το πώς χρησιμοποιείται και κρατιέται σωστά το μολύβι. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά μας κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωγραφική και το γράψιμο, ερχόμαστε μοιραία αντιμέτωποι με τη δυσκολία: πώς να του μάθεις να κρατάει σωστά το μολύβι;

Ψάξαμε και βρήκαμε μερικά κόλπα, που θα μάθουν στα παιδιά τον σωστό τρόπο, χωρίς περιττές φλυαρίες και δυσκολίες. Απλά και κατανοητά.

Έχουμε και λέμε:

1. Επιλέξτε μολύβια με κοντό μήκος



Ένα κοντό μολύβι, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… μπουρδουκλώματα. Δεν είναι τυχαίο, που αρκετοί εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν για τα πιτσιρίκια κηρομπογιές κομμένες ή σπασμένες στη μέση. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα τα ωθήσετε εκ των πραγμάτων, στο να χρησιμοποιήσουν τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον παράμεσο.

2. Το κόλπο «πιάνω και γυρίζω»



Αν το κόλπο του κοντού μολυβιού δεν λειτουργήσει για τον μικρό σας γραφιά, τότε μπορείτε να δοκιμάστε το κόλπο «πιάσε και γύρισε». Τα βήματα είναι απλά:

Το παιδί πιάνει το μολύβι με τον αντίχειρα και τον δείκτη και το γυρίζει (όπως θα δείτε στο βίντεο) κάνοντας το μια μικρή… κωλοτούμπα.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:



3. Δώστε τους να κρατήσουν κάτι με τα δύο τελευταία δάχτυλα



Αν όλα τα κόλπα αποτύχουν, τότε δοκιμάστε αυτό: δώστε στο παιδί να κρατήσει ένα μικρό αντικείμενο με τον παράμεσο και το μικρό του δάχτυλο. Έτσι, θα κρατήσει αναγκαστικά τα δύο αυτά δάχτυλα απασχολημένα και θα κρατήσει το μολύβι με τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο –όπως, δηλαδή, πρέπει.

Επιλέξτε κάτι μικρό, που δεν θα κάνει πιο δύσκολη και δυσάρεστη τη διαδικασία, όπως μια γόμα, ένα καπάκι από μπουκάλι, ένα μικρό μπαλάκι πλαστελίνη ή μια ξύστρα.

Δείτε σ’ αυτό το βίντεο αναλυτικά πώς να το κάνετε:



4. Η μέθοδος της κομμένης κάλτσας



Αν τα βρείτε πραγματικά σκούρα και τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, μπορείτε ως έσχατη λύση, να δοκιμάστε το κόλπο της κομμένης κάλτσας, που κρατάει «ασφαλισμένα» τα περιττά για τη διαδικασία δάχτυλα του παιδιού.

Δείτε στο βίντεο πώς να το κάνετε:

v