10 λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σαλονιού

10 λάθη που κάνουμε στη διακόσμηση του σαλονιού

Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ειδικοί και, εν πάση περιπτώσει, το σπίτι μας είναι ο χώρος μας και ό,τι θέλουμε θα κάνουμε, δεν θα μας πουν οι διακοσμητές! Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ο χώρος σας, σας κάνει να νιώθετε όμορφα, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα σ’ αυτόν. Αν, όμως, απ’ την άλλη, νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε αυτό που ίσως χρειάζεστε είναι να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω επαγγελματικά tips και να ανανεώσετε τον χώρο σας σύμφωνα με τις επιταγές των ειδικών.

Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε όταν διακοσμούμε το σαλόνι μας; Τι αφαιρεί χώρο και τι θεωρείται τεράστιο στιλιστικό φάουλ; Μη φοβού! Έχουμε όλες τις απαντήσεις.

1. Έχετε φως μόνο στο ταβάνι

Ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, που προσαρμόζεται στη διάθεσή σας. Επιλέξτε αμπαζούρ, φωτάκια, λαμπάκια και επιδαπέδια φωτιστικά με ροοστάτες και φτιάξτε ατμόσφαιρα στο σαλόνι σας.



2. Λάθος θέση στην τηλεόραση

Το σωστό σημείο να τοποθετηθεί η τηλεόραση είναι ένας κενός τοίχος σε ουδέτερο χρώμα. Η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτήν και στον καναπέ εξαρτάται απ’ το μέγεθος της οθόνης της και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να ισούται με την διαγώνιό της επί 3 (έως 5).



3. Υποτιμάτε την αξία των μαξιλαριών

Λίγα χρωματιστά, αφράτα μαξιλάρια θα κάνουν τον χώρο πιο ζεστό και φωτεινό, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα και σίγουρα δίχως κόπο. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε.



4. Ο καναπές δεν είναι απαραίτητο να ακουμπάει στον τοίχο

Κανόνας που εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλους χώρους: ο καναπές σας δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ακουμπάει στον τοίχο του σαλονιού. Αν έχετε την επιλογή να τον βάλετε μακριά απ’ τους τοίχους, θα δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος και πιο ζεστός.



5. Σκούρα έπιπλα σε χαμηλοτάβανα σπίτια

Τοποθετώντας σκουρόχρωμα έπιπλα σε ένα σπίτι με χαμηλό ταβάνι, το κάνετε να φαντάζει ακόμη χαμηλότερο. Διαλέξτε καναπέδες και πολυθρόνες σε ήπιους τόνους και «ξυλί» τραπεζάκια –όσο φυσικότερα είναι τα χρώματα σε έναν μικρό χώρο, τόσο το καλύτερο.



6. Έπιπλα της γιαγιάς μας

Στην περίπτωση που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ανανεωθούν τα έπιπλά σας, μην το αμελήσετε. Οι τάσεις της μόδας αφορούν (και) τα έπιπλα, ακριβώς όπως και τα ρούχα ή τα αξεσουάρ, επομένως προσπαθήστε να επιλέγετε κομμάτια με αυστηρές, απλές γραμμές και έντονα χρώματα.



7. Τεράστια έπιπλα που καταλαμβάνουν όλο τον χώρο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, λένε οι απανταχού διακοσμητές, είναι το να επιλέγουμε ογκώδη έπιπλα σε μικρά σαλόνια. Αν το σαλόνι σας δεν είναι αεροδρόμιο, τότε προτιμήστε διθέσιους καναπέδες και πολυθρόνες, αντί για έναν πολύ μεγάλο καναπέ που θα καταλάβει όλο τον χώρο.



8. Δεν τονίζετε το κέντρο του δωματίου

Κάθε σαλόνι χρειάζεται ένα κεντρικό σημείο. Μπορεί να είναι ένα τζάκι, ένας φωτεινός πίνακας ή μια εντυπωσιακή ταπετσαρία –οτιδήποτε τραβάει την προσοχή.



9. Παλιομοδίτικα ριχτάρια

Αγαπάμε τα σεμεδάκια της μαμάς μας, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ «πασέ». Το σωστό ριχτάρι/ κάλυμμα/ τραπεζομάντηλο μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο και, πια, μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία σε χρώματα και υφάσματα σε πολύ οικονομικές τιμές.



10. Ένα στιλ σε όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα

Δίνοντας έμφαση σε ένα μόνο στιλ και έχοντας αυστηρά μία και μόνο επιρροή στη διακόσμηση του χώρου σας, το δωμάτιο γίνεται αυτόματα ψυχρότερο και υπερβολικά στιλιζαρισμένο. Αναμείξτε ρετρό, μπαρόκ και μοντέρνα στοιχεία χωρίς φόβο και το σαλόνι σας θα γίνει αυτόματα πιο ζεστό και μοντέρνο.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το brightside.me

v