Πώς να σώσετε μια φιλία που πεθαίνει (αφού γίνετε γονείς)

Πώς να σώσετε μια φιλία που πεθαίνει (αφού γίνετε γονείς)

Κάποτε ήσασταν σχεδόν καθημερινά μαζί. Κάποτε σκεφτόσασταν πόσοι τυχεροί είστε που υπάρχει στη ζωή σας. Κάποτε ανταλλάσσατε τα πάντα: τα ρούχα σας, τα βιβλία σας, τα μυστικά σας… Μετά ήρθαν τα παιδιά. Και ενώ είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στη σχέση σας, πλέον δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε στο τηλέφωνο. Ένα «συγγνώμη που έχω χαθεί» δεν αρκεί. Αν δεν βρείτε λίγο χρόνο για να αφιερώσετε στον άνθρωπο που κάποτε θεωρούσατε έναν από τους σημαντικότερους στη ζωή σας, είναι σαν να του λέτε ότι δεν σας ενδιαφέρει πια.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό parents.com καταλήγει στο ότι όταν οι γυναίκες αποκτούν παιδιά μειώνουν σημαντικά τον χρόνο που συνήθιζαν να περνούν με τις φίλες τους, συνήθως στο 1/3 του χρόνου που περνούσαν πριν από αυτά. Η ίδια μελέτη, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι οι φίλες μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευτυχία μας.

Γεγονός είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ελάχιστος μετά τα παιδιά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσουμε τον «κύκλο» φίλων και γνωστών που είχαμε στο παρελθόν –παράλληλα, νέοι άνθρωποι προστίθενται στη ζωή μας, με τους οποίους καταλήγουμε (συμβατικά ή όχι) να κάνουμε περισσότερη παρέα, π.χ. άλλοι γονείς από το σχολείο του παιδιού μας. Είναι, όμως, ο χρόνος που περνάμε με έναν πραγματικά ιδιαίτερο φίλο μας, κάποιον που μας ξέρει καλά και στον οποίον μπορούμε να ανοίξουμε εντελώς την καρδιά μας, ο οποίος μας δίνει ενέργεια και χαρά. Με τον φίλο αυτό μπορούμε να μοιραστούμε πραγματικά τα προβλήματά μας, να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τη μελαγχολία μας, να βελτιώσουμε τη μνήμη μας –να χαλαρώσουμε τόσο που ακόμα και το ίδιο βράδυ θα κοιμηθούμε καλύτερα.

Πώς να διατηρήσετε μια καλή φιλία

Μιλήστε

Η αγαπημένη σας φίλη με την οποία νιώθετε να έχετε απομακρυνθεί μπορεί να έχει παιδιά ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταλαβαίνει απόλυτα γιατί δεν μπορείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθείτε για έναν καφέ ή να δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί δεν μπορείτε να φέρετε και το μωρό μαζί. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε στη φίλη σας ανοιχτά για τις αλλαγές που νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε στις εξόδους σας και να αποδεχτείτε και οι δύο ότι η σχέση σας θα χρειαστεί να πάρει άλλο σχήμα.

Ζητήστε κατανόηση

Στη φίλη που δεν έχει ακόμα παιδιά ζητήστε ευγενικά να καταλάβει γιατί θα σας εξυπηρετούσε καλύτερα να έρθει στο σπίτι σας και να πιείτε εκεί καφέ ή γιατί δεν μπορείτε να βρεθείτε μετά τις 10:00 το βράδυ, δεδομένου ότι το μωρό ξυπνά συνήθως στις 6:00 το πρωί. Μια καλή φίλη θα καταλάβει τις ανάγκες σας αυτές και, όχι μόνο θα δεχτεί να προσαρμοστεί εκείνη στο πρόγραμμά σας, αλλά θα προσφερθεί ακόμα και να σας φέρει φαγητό τη μέρα που θα έρθει για καφέ, ώστε να μην χρειαστεί να αγχωθείτε και με το μαγείρεμα.

Η φίλη που έχει παιδιά, από την άλλη, μοιράζεται τις ίδιες ανάγκες και υποχρεώσεις με τις δικές σας και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να έρχεται πάντα πρώτη στις προτεραιότητές σας. Καταλαβαίνει όχι μόνο ότι το απόγευμα της Παρασκευής έχετε παιδίατρο και μετά μπορεί να σας πάρει ώρα μέχρι να ηρεμήσετε το παιδί και να το βάλετε για ύπνο, αλλά και τα απλά καθημερινά π.χ. ότι δεν την πήρατε τηλέφωνο το βράδυ, όπως της είχατε υποσχεθεί, γιατί απλά σας πήρε ο ύπνος στον καναπέ. Και το επόμενο πρωί, αφού της εξηγήσετε, όχι μόνο δεν θα είναι θυμωμένη μαζί σας, αλλά και θα σας κοροϊδέψει και λίγο ότι γεράσατε!

Δείξτε ενδιαφέρον



Από την άλλη, όμως, οφείλετε και εσείς να αναβαθμίσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Μπορεί το μωρό σας να αποτελεί πλέον το επίκεντρο της ζωής σας, όμως δεν έχουν όλοι οι φίλοι σας το ενδιαφέρον να μάθουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για το πώς πέρασε τη μέρα του. Ακόμα και οι φίλοι που έχουν παιδιά, μπορεί κάποια στιγμή να βαρεθούν να ακούν για το πώς αντέδρασε όταν έφαγε για πρώτη φορά μπρόκολο και τι μπαμπάλισε μόλις είδε ένα νέο παιχνίδι. Στον έναν καφέ που θα καταφέρετε να πάτε μαζί τους ύστερα από καιρό, βάλτε κάποια στιγμή τελεία στον μονόλογο για το μωρό σας και δείξτε ενδιαφέρον για την δική τους ζωή. Ίσως είναι δύσκολο να ταυτιστείτε με τα προβλήματα που μπορεί να έχει η φίλη σας στη σχέση της, όμως μπορείτε ακόμα να νοιαστείτε για τα συναισθήματά της.

Επιβάλλετε στον εαυτό σας χρόνο για τη φίλη σας



Ειδικά για τις εργαζόμενες μαμάδες, το μεγάλο εμπόδιο προκειμένου να διατηρήσουν τις φιλίες τους είναι ο χρόνος. Η δουλειά καταναλώνει τουλάχιστον 10 ώρες από την ημέρα μας και μετά πρέπει να κάνουμε όσα έχουν απομείνει: να ασχοληθούμε με το σπίτι, το μαγείρεμα, τη φροντίδα του μωρού, το διάβασμα των παιδιών, να αφιερώσουμε ίσως λίγο χρόνο στον άντρα μας –ίσως και λίγο στον εαυτό μας. Το αποτέλεσμα είναι να μη μένει χρόνος για τις φίλες μας, να αναβάλουμε διαρκώς τις συναντήσεις μαζί τους και… να νιώθουμε εξαιρετικά άσχημα γι’αυτό. Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι το να επιβάλλουμε χρόνο για τη φίλη μας, βάζοντάς τη μέσα στον δικό μας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

-Συναντήστε την πριν την δουλειά: Αν πιάνετε δουλειά κάπως αργά, π.χ. κατά τις 10-11, προτείνετε στη φίλη σας να βρεθείτε σε ένα κεντρικό καφέ στις 8:00 το πρωί, έστω για μια-μιάμιση ώρα. Ναι, θα χρειαστεί να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα –δεν αξίζει τον κόπο;

-Συναντήστε την αμέσως μετά: Αν υπάρχει άνθρωπος που κρατά τα παιδιά σας και μπορεί να τα κρατήσει λίγο παραπάνω κάποια μέρα, επιλέξτε τη μέρα που θα φύγετε στην ώρα σας ή ακόμα και λίγο νωρίτερα από το γραφείο και συναντήστε τη φίλη σας για ένα αναζωογονητικό κοκτέιλ.

-Παρασκευή βράδυ στο σπίτι: Ξέρετε κάτι; Εκείνο το βράδυ της Παρασκευής τα παιδιά μπορούν να μην κάνουν μπάνιο. Μπορούν, επίσης, να δουν παιδικά μέχρι να κοιμηθούν ή να κοιμηθούν λίγο νωρίτερα, και μπορούν για βραδινό να φάνε πίτσα. Γιατί εκείνο το βράδυ θα έχετε καλέσει τη φίλη σας στο σπίτι, και θα ασχοληθείτε βασικά μαζί της. Έτσι, θα την φέρετε πιο κοντά και στην οικογένειά σας, θα δει από πρώτο χέρι και θα καταλάβει γιατί δεν σας είναι πια τόσο εύκολο να βρίσκεστε, και τέλος πάντων, θα έχετε και δύο ώρες αποκλειστικά δικές σας, αφού πάνε τα παιδιά για ύπνο, κουβεντιάζοντας φορώντας τις πυτζάμες σας.

-Μια ολόκληρη μέρα όλοι μαζί: Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να «χορτάσετε» χρόνο με τους αγαπημένους φίλους σας που έχουν παιδιά, είναι να περάσετε πολλές ώρες όλοι μαζί. Αφιερώστε, για παράδειγμα, μια ολόκληρη Κυριακή σε αυτούς. Καλέστε τους στο σπίτι σας από νωρίς το πρωί, μαγειρέψτε ή παραγγείλετε, φάτε μαζί το μεσημέρι και αποχαιρετιστείτε αργά το απόγευμα. Τα παιδιά σίγουρα θα παρεμποδίσουν κάπως την ομαλή έκβαση της επικοινωνίας σας, αλλά όλες αυτές τις ώρες κάπως θα καταφέρετε να ξεκλέψετε δυο κουβέντες. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχετε «γεμίσει» το κενό που είχε μείνει άδειο, τόσο καιρό που είχατε να βρεθείτε.

Η σημασία του να είσαι παρόν

Για να διατηρήσεις μια καλή φιλία δεν είναι ανάγκη να βλέπεις τον άνθρωπο αυτό κάθε μέρα. Χρειάζεται, όμως, όταν τον βλέπεις να είσαι πραγματικά παρόν, να του δίνεις σημασία. Ο καλός φίλος είναι αυτός που σε ακούει, χωρίς απαραίτητα να προσπαθήσει να σου δώσει μία συμβουλή. Αυτός που είναι πρόθυμος να σε στηρίξει, χωρίς να σου πει τι να κάνεις και τι όχι, ή πώς να νιώθεις. Αυτός που, ακόμα κι αν συναντιέστε μία φορά τον μήνα, στη σημαντική στιγμή σου θα είναι ενεργά εκεί, για να δώσει αυτό που ξέρει ότι χρειάζεσαι τη στιγμή εκείνη. Και, τέλος, ο φίλος που δεν θα κρατήσει καμία κακία αν δεν καταφέρνετε να συναντιέστε όσο συχνά θα θέλατε.

 

v