Πώς να γίνετε η αγαπημένη θεία των παιδιών

Πώς να γίνετε η αγαπημένη θεία των παιδιών

Αν είστε η χαζοθεία που έχουμε στο μυαλό μας, τότε το να σας αγαπούν τα ανίψια σας δεν θα σας φτάνει. Θέλετε να σας λατρεύουν. Θέλετε να μπαίνετε σπίτι και να σκορπίζετε χαρά. Θέλετε η παρουσία σας να ισοδυναμεί με τεράστια χαμόγελα και η άφιξή σας με τρελούς πανηγυρισμούς, γιατί τα μικρά σας ανιψάκια (που τα νιώθετε και λίγο παιδιά σας) δεν τα αγαπάτε. Τα λατρεύετε.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να πάρετε προαγωγή κι από «καλή κι αγαπητή θεία» να γίνετε «η καλύτερη θεία του κόσμου»;

1. Πρώτο και κύριο: σταματήστε να παίρνετε δώρα που είναι χρήσιμα για τη μαμά και από αδιάφορα έως βαρετά για τα παιδιά (όπως πιτζάμες, παντόφλες και φουστανάκια). «Κάνω δώρο» σημαίνει «Έβαλα σκέψη στο τι σ’ αρέσει και διάλεξα αυτό που πιστεύω ότι θα σε κάνει χαρούμενο». Εσένα τον παραλήπτη. Όχι τη μαμά σου!

2. Μην είστε εντελώς τουρίστας. Φυσικά, δεν είστε υποχρεωμένη να ξημεροβραδιάζεστε στο σπίτι του αδερφού ή της αδερφής σας, προκειμένου να χτίσετε δεσμούς άλυτους. Όμως, τα παιδιά αγαπούν αυτούς με τους οποίους νιώθουν οικεία, επομένως αν τα επισκέπτεστε μία φορά τον χρόνο, δεν προβλέπεται να μπείτε στο Πάνθεον των αγαπημένων.

3. Μπορεί να μην μπορείτε να βρείτε το τέλειο δώρο για το ανιψάκι σας –και δεν είναι ντροπή. Αντί να καταφύγετε σε ένα δώρο-κλισέ ή σε κάτι που ήδη έχει ή σε κάτι που απλώς δεν θα του κινήσει το ενδιαφέρον, ρωτήστε τη μαμά και τον μπαμπά του. Σίγουρα ξέρουν ποια φάση περνάει το μικρό τους και ποιο κόλλημα έχει κυριεύσει τις προτιμήσεις του.



4. Μην του κάνετε τη μαμά (συνέχεια) –έχει! Ναι, τα όρια είναι απαραίτητα και ναι, στα παιδιά δεν πρέπει να κάνουμε όλα τα χατίρια. Όμως, αν δεν τα κακομάθει η θεία, τότε ποιος; Κανείς; Δεν είναι κρίμα να μη σε κακομαθαίνει κανείς;

5. Επομένως, επιτρέψτε αυτά που απαγορεύει η μαμά (πού και πού). Δώστε καμιά σοκολάτα κι ας μην πολυεπιτρέπονται τα γλυκά. Δείτε δυο και τρεις ταινίες σερί. Ξενυχτήστε παρέα και φάτε παγωτά. Κοιμηθείτε στρωματσάδα και αγοράστε τους εκείνη τη χαζομάρα που ζήτησαν.

6. Επενδύστε στην αγνή, άγρια, «αντι-εκπαιδευτική» διασκέδαση! Φυσικά και τα βιβλία, το θέατρο, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.ο.κ. πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών διασκέδασης για κάθε πιτσιρίκι. Όμως, μπορείτε να αφήσετε το (θεάρεστο) έργο της διαπαιδαγώγησης στους γονείς –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του- κι εσείς να αναλάβετε τα υπόλοιπα.

7. Φυλάξτε με φροντίδα τα μυστικά του, όταν μεγαλώσει και, αν χρειαστεί κάντε «κήρυγμα» (γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είστε μόνο φίλη, είστε και λίγο μαμά).



8. Βάλτε όρεξη και μεράκι στις εξόδους σας: παίξτε κρυφτό, ακούστε κάθε ιστορία απ’ τον παιδικό σταθμό, εντυπωσιαστείτε απ’ το καινούριο παιχνίδι, πείτε άφθονα «ναι» στις μικρές τους απαιτήσεις και αποδείξτε αυτό που κάθε θεία ξέρει: ότι είμαστε οι καλύτεροι διασκεδαστές, ακροατές και συμπαίκτες!

9. Γίνετε ο Άγιος Βασίλης που κάθε πιτσιρίκι –ή μάλλον, κάθε άνθρωπος- χρειάζεται δώδεκα μήνες τον χρόνο. Δεν χρειάζεται να βάζετε κάθε φορά που συναντάτε τα ανίψια σας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν χρειάζεται καν να αγοράζετε το οτιδήποτε. Αρκεί να βάζετε πολλή απ’ την καλή σας διάθεση στις συναντήσεις σας και να προθυμοποιήστε πού και πού να πάτε μια βόλτα στις κούνιες.



10. Μη διστάσετε να χάσετε κάθε σοβαρότητα. Πρόκειται ίσως για το μυστικό της επιτυχίας: η παντελής έλλειψη κάθε σοβαρότητας (ναι, φυσικά και εννοούμε «σοβαροφάνειας»). Καμία χαζή γκριμάτσα, κανένα βαρελάκι στο χαλί και καμιά αστεία φωνή δεν πρέπει να καταπιεστούν. Αν δεν έχεις λεφτά για δωράκια ή χρόνο για σούπερ εκδρομές, τότε δώσε όλη σου τη… «γελοιότητα»! Θα εκτιμηθεί!

v