Πώς να διατηρήσετε τη φλόγα αναμμένη στη σχέση σας

Πώς να διατηρήσετε τη φλόγα αναμμένη στη σχέση σας

Όταν γινόμαστε γονείς, ο γάμος μας (πρέπει να) αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Γιατί πλέον βασίζονται κι άλλοι σε αυτόν. Γιατί πλέον αυτοί οι «άλλοι» βλέπουν και μαθαίνουν. Γιατί κάποια μέρα θα γίνουν και εκείνοι σύζυγοι. Και τότε ο γάμος μας θα είναι το απόλυτο καταφύγιό μας, το οποίο όσο περισσότερο έχουμε φροντίσει, τόσο πιο ζεστά θα μας υποδεχτεί.

Πρόληψη

Η καλύτερη γιατρειά είναι η πρόληψη, λένε οι ειδικοί και πόσο δίκιο έχουν. Αν δεν θέλετε να σβήσετε μόνοι σας, με τους κουβάδες, την φλόγα στον γάμο σας, δώστε σημασία στις «δυσάρεστες» λεπτομέρειες: μην αφήνετε τις τρίχες από τα μαλλιά σας στον νιπτήρα και στο πάτωμα του ντους. Ζητήστε από τον άντρα σας να μαζεύει εκείνος τα ρούχα του και να πετά πού και πού τα σκουπίδια και μην παραμελείτε τον εαυτό σας, δείχνοντας στον σύντροφό σας ότι τον θεωρείτε δεδομένο.

Γενναιοδωρία

«Η γενναιοδωρία μεταξύ των συντρόφων είναι βασικό στοιχείο του ευτυχισμένου γάμου», λένε οι επιστήμονες. Αυτή μπορεί να μεταφράζεται ως μία κούπα καφέ το πρωί ή μερικά λουλούδια χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή απλά λίγο μασάζ, ένα βράδυ που ο σύντροφός σας είναι κουρασμένος. Η σχετική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Miami Miller School of Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από συνεντεύξεις 1.400 ζευγαριών με παιδιά. Οι δε ειδικοί εξηγούν πως το μήνυμα που μεταφέρει η γενναιοδωρία στον άλλον είναι πως είναι πολύτιμος και σημαντικός. Τονίζουν δε πως τα οφέλη της είναι ακόμα πιο εμφανή όταν ο ένας δίνει στον άλλον αυτό που πραγματικά χρειάζεται, γιατί έτσι του δείχνει πόσο καλά τον ξέρει και τον καταλαβαίνει.

Σεξ

Οι πολύωρες συζητήσεις, τα ρομαντικά ραντεβού, τα χαλαρά σαββατοκύριακα και το αυθόρμητο σεξ είναι κάποιες από τις στιγμές που αναγκαστικά αφήνει πίσω κανείς όταν γίνεται γονιός. Η φλόγα του πάθους, όμως, κάπως έτσι αρχίζει να σιγοσβήνει –ο «εραστής» γίνεται μπαμπάς, ο ένας θεωρεί πλέον τον άλλον δεδομένο και η καθημερινή ρουτίνα δεν αφήνει περιθώρια για αυθορμητισμούς. Το σεξ, λοιπόν, μετά τα παιδιά απαιτεί προσπάθεια. Απαιτεί και από τους δύο να σπρώξουν την κούραση στην άκρη, να δημιουργήσουν χρόνο ο ένας για τον άλλον και να βάλουν το σεξ στο «πρόγραμμα». Αξίζει, όμως, τον κόπο!

Σωματική επαφή

Κι αν το σεξ απαιτεί προσπάθεια, για τη σωματική επαφή ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να του πιάσεις το χέρι πάνω από τις ταχύτητες όταν οδηγεί, ή να του χαϊδέψεις για λίγο τον σβέρκο. Δεν είναι ντροπή να του κρατάς το χέρι όταν βγαίνετε βόλτα έξω ή να σε αγκαλιάζει εκείνος από τους ώμους. Ούτε το να του δίνεις ένα τρυφερό φιλί μπροστά στα παιδιά ή στους φίλους σας. Είναι αυτές οι μικρές επαφές που λειτουργούν σαν κρυφές ραφές, συγκρατώντας την οικογένεια ενωμένη.

Εκδρομή για δύο

Αυτό κι αν είναι δύσκολο όταν έχεις παιδιά και χίλιες δύο ακόμα υποχρεώσεις που δημιουργούν και οικονομικούς περιορισμούς. Πρόκειται, όμως, για κίνηση ματ ενάντια στην ανία και τη ρουτίνα. Δύο-τρεις μέρες, μόνο οι δυο σας, σε ένα μέρος που αγαπάτε, το οποίο ενδεχομένως έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν και σας ξυπνά τρυφερές αναμνήσεις, είναι η καλύτερη τονωτική ένεση και ο καλύτερος τρόπος για να θυμηθείτε ξανά τι σημαίνει να είστε ζευγάρι και να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου.

Η σημασία του να ακούς

Το συναισθήματα έχουν σημασία. Για τους άνδρες δεν είναι πάντα εύκολο να τα εκφράζουν. Δεν τους είναι, επίσης, εύκολο να καταλαβαίνουν πάντα τα συναισθήματα των γυναικών. Δεν έχει σημασία. Προσπαθήστε να ακούτε ο ένας τον άλλον. Να διαισθάνεστε τι θέλει να πει με την στάση του. Το να ακούς τον σύντροφό σου και να επικυρώνεις τα συναισθήματά του αποτελεί ένδειξη σεβασμού. Και ο σεβασμός είναι βασικό καύσιμο για να διατηρηθεί ο φλόγα αναμμένη…

…και να επιστρατεύεις και τις υπόλοιπες αισθήσεις!

Τα ζευγάρια που παραμένουν ευτυχισμένα έπειτα από πολλά χρόνια μαζί, είναι αυτά που μπορούν πάντα να αναγνωρίζουν τον σύντροφό τους με κάθε μία μόνο από τις αισθήσεις τους: Τον κοιτάζουν και ξέρουν τι νιώθει και τι ανάγκες έχει εκείνη τη στιγμή. Ξεχωρίζουν την φωνή του ανάμεσα στο πλήθος και λαμβάνουν μηνύματα ακόμα και από τη χροιά της. Το άγγιγμά του δημιουργεί -ακόμα και έπειτα από πολλά χρόνια- μια μικρή αναστάτωση χαμηλά στην κοιλιά. Η μυρωδιά του ενεργοποιεί τις ορμόνες της χαράς και της ηρεμίας, ενώ η γεύση του φιλιού του είναι πάντα ίδια.

 

v