10 λόγοι για να αγαπήσετε τα 40!

10 λόγοι για να αγαπήσετε τα 40!

Όταν ήμασταν 20-25 νιώθαμε ακόμα παιδιά. Ακούγαμε ότι κάποιος είναι 40αρης και σκεφτόμασταν «καλέ, αυτός είναι γέρος». Τα 30 έφυγαν σαν νερό: Δουλεύαμε άπειρες ώρες, παντρευτήκαμε, κάναμε παιδιά, οι υποχρεώσεις έμοιαζαν ατελείωτες. Τα 40 δεν άργησαν να έρθουν και… η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που είχαμε κάποτε στο μυαλό μας. Για την ακρίβεια, πολύ καλύτερη! Γιατί στα 40-45 συνεχίζεις να νιώθεις παιδί, απλά λίγο πιο σοφό και με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση. Συμβαίνουν κι άλλα ωραία όταν πατάς γερά στα 40…

Νιώθεις -επιτέλους- καλά με τον εαυτό σου και το σώμα σου

Όχι απλά παίρνεις απόφαση ότι θα έχεις για πάντα από εδώ και στο εξής ρυτίδες και κυτταρίτιδα, αλλά δεν σε ενοχλεί καθόλου πια! Δεν εγκαταλείπεις την προσπάθεια να φροντίσεις τον εαυτό σου, αλλά πλέον το κάνεις περισσότερο για «συντήρηση» και «ψυχική ευεξία», παρά γιατί στοχεύεις σε σώμα μοντέλου.

Έχεις -επιτέλους- χρόνο για τον εαυτό σου

Και μιλώντας για «φροντίδα εαυτού», ναι, πλέον μπορείς να αφιερώσεις αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα για γυμναστική ή για νύχια, ή για μια περιποίηση προσώπου. Γιατί ούτε να θηλάσεις έχεις, ούτε θα λείψεις τρομερά στο μεγάλο πλέον παιδί σου, αν δεν το βάλεις εσύ για ύπνο το βράδυ.

Μιλώντας για τα παιδιά…

…που δεν είναι πια ακριβώς παιδιά, αλλά πλησιάζουν στην εφηβεία, τα μικρά σου πλέον ανοίγουν σιγά-σιγά τα φτερά τους και κάνουν τις πρώτες, δοκιμαστικές τους πτήσεις. Δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα να φύγουν μακριά σου, αλλά σίγουρα δεν απαιτούν πλέον από εσένα την διαρκή φυσική σου παρουσία. Μπορούν μια χαρά και μπάνιο να κάνουν μόνα τους και να σκουπιστούν μετά την τουαλέτα και -μεταξύ μας-  είσαι εσύ που έχεις φτάσει πλέον να τα κυνηγάς να ασχοληθούν λίγο μαζί σου, παρά αυτά εσένα.

Δεν χρειάζεται να διεκδικήσεις πια τον σεβασμό των άλλων

Οι μεγαλύτεροι σε σέβονται ως ίση τους. Οι μικρότεροι σε λένε πλέον «κυρία» -κάτι που ίσως μερικές φορές σε ξενίζει. Είναι, ωραία, όμως επιτέλους να μην είσαι εσύ η «πιτσιρίκα» του γραφείου που θα τρέχει για όλους. Είναι ωραία να σε υπολογίζουν στις υπηρεσίες και να σου ανοίγουν χώρο, έξω από εστιατόρια και βραδινά μαγαζιά για να περάσεις.

Έχεις περισσότερη σοφία…

Εντάξει, μπορεί να μην φτάνεις ακόμα τους γονείς σου, αλλά μπορείς να προσφέρεις ουσιαστικά σε μία συζήτηση, μιλώντας για όσα οι εμπειρίες σου σού έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, έχεις τη σοφία να μην απαιτείς πλέον πολλά από τους άλλους, γιατί ξέρεις πως όλοι πάντα μαθαίνουν και κανείς δεν είναι τέλειος.

…και γι’αυτό παίρνεις τον εαυτό σου -και τους άλλους- λιγότερο σοβαρά

Δεν έχεις πλέον να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Είσαι αυτή που είσαι, ξέρεις πολύ καλά τα καλά σου και τα στραβά σου –και δεν διστάζεις να γελάσεις με αυτά, δεν σε αγχώνει πια να τα «κουκουλώσεις». Παράλληλα, δεν τρέμεις πια κάθε φορά που ο διευθυντής σου σε καλεί στο γραφείο του. Για την ακρίβεια, δεν τρέμεις πια για τη δουλειά γενικότερα. Γιατί έχεις πλέον συνειδητοποιήσει ότι είναι μεν σημαντική, όμως σίγουρα δεν είναι το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο.

Φροντίζεις ουσιαστικά την υγεία σου

Το σπουδαιότερο είναι να είσαι καλά, όχι τόσο για εσένα, αλλά για τους ανθρώπους γύρω σου –και κυρίως για τα παιδιά σου. Γιατί, μπορεί εκείνα να δείχνουν ότι δεν σε χρειάζονται πια, όμως ξέρεις τι «έρχεται» σε μερικά χρόνια από σήμερα και οφείλεις να λάβεις τα μέτρα σου: συστηματικές εξετάσεις υγείας, καλύτερη διατροφή, γυμναστική και… τέλος με το τσιγάρο. Έχεις εγγόνια να μεγαλώσεις!

Είσαι πιο ελεύθερη (και πιο απελευθερωμένη)

Κανείς δεν θα σε παρεξηγήσει αν αφήσεις σύζυγο και παιδιά για ένα σαββατοκύριακο και φύγεις με τις φίλες σου. Και, φυσικά, σου φαίνεται πλέον απόλυτα θεμιτό να κάνει και ο άντρας σου το ίδιο. Έχεις καταλάβει ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην κάνεις όλα αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη. Επιπλέον, το ίδιο το σώμα σου σε απελευθερώνει –απολαμβάνεις το σεξ περισσότερο, σκέφτεσαι σοβαρά να κάνεις μπότοξ και η περίοδός σου σιγά-σιγά σε αποχαιρετά!

Πλέον ξέρεις

Ξέρεις ποιο τζιν σε κολακεύει, ποια αντιρυτιδική πραγματικά κάνει δουλειά και ότι αυτή είναι η μάρκα παπουτσιών που σου ταιριάζει και δεν θα ξανασπαταλήσεις χρήματα σε άλλες. Ξέρεις, ακόμα, ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα σου ανοίξουν την πόρτα στις 12 τα μεσάνυχτα γιατί είχες ανάγκη κάπου να πας να μιλήσεις, και γιατί σε παράτησε τελικά εκείνος ο τύπος πριν από 11 χρόνια. Ξέρεις ποιο είναι το αγαπημένο σου κρασί, σε ποιο κινέζικο θα φας πραγματικά καλό σούσι, ξέρεις ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να ξεπλένονται και ότι το κρυολόγημα περνάει μόνο μένοντας στο σπίτι, όσα φάρμακα κι αν πάρεις. Και αυτό το «ξέρω», σου κάνει απίστευτη οικονομία τόσο στα χρήματα όσο και στα ψυχικά σου αποθέματα!

Έχεις εμπειρία, μα έχεις και μέλλον

Έχεις βιώσει τον έρωτα, το πάθος, το τέλος του έρωτα, την προδοσία, την απώλεια, τον κίνδυνο, τον πόνο, τη μητρότητα, ίσως κάποια σοβαρή ασθένεια, αλλά και μοναδικές περιπέτειες. Και είσαι ακόμα εδώ –μαχητής! Γεμάτη ενέργεια! Βρίσκεσαι πλέον σε αυτή την ευτυχή θέση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα έμαθες μέσα από αυτές τις εμπειρίες, για να αναζητήσεις όλα αυτά που ακόμα δεν γνωρίζεις, όλα αυτά που ακόμα δεν έχεις ζήσει!

Φρόντισε, λοιπόν, το παρελθόν που από εδώ και στο εξής θα αρχίσεις να δημιουργείς, να είναι τέτοιο, ώστε να ανυπομονείς να μιλήσεις γι’αυτό σε 10, σε 20 ή σε 40 χρόνια από σήμερα!

 

v