Η 8χρονη κόρη μου εκφράζει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Έχω ανησυχήσει. Τι να κάνω;

Η 8χρονη κόρη μου εκφράζει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Έχω ανησυχήσει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έπειτα από μια αναζήτηση που έκανα στο ίντερνετ, σχετικά με κάποιο θέμα που με απασχολεί για το παιδί μου, θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση: Έχω ένα κοριτσάκι 8 ετών και ξαφνικά τελευταία μου εκφράζει ότι κάνει κάποιες περίεργες σκέψεις, π.χ. να πιάσει τη μπαταρία του μπάνιου που καίει, ότι της έρχεται να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου ενώ αυτό κινείται και μου έλεγε ότι την αναγκάζει ο εαυτός της να το κάνει, χωρίς όμως να το κάνει, μέχρι στιγμής απλά το σκέφτεται. Επειδή με έχει θορυβήσει αρκετά όλα αυτό, πήρα το θάρρος να σας γράψω. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας. Χρειάζεται πραγματικά να παίρνουμε στα σοβαρά τα λεγόμενα των παιδιών, πόσο μάλλον εάν το μήνυμα που μοιράζονται μαζί μας μας ανησυχεί.

Αρχικά λοιπόν, να αναφέρω πως είναι πολύ καλό το γεγονός ότι η κόρη σας μοιράστηκε τη σκέψη της μαζί σας. Ακόμη κι αν αυτό που ακούτε σας δυσκολεύει πολύ, είναι πολύ σημαντικό ότι το παιδί νιώθει ασφάλεια να σας το πει. Έπειτα, μια εκ βαθέων συζήτηση μαζί της νομίζω θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι αυτό που την οδηγεί σε αυτές τις σκέψεις. Για παράδειγμα, σε αυτή την ηλικία η ομάδα των συνομήλικων είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να νιώθει πως δεν τα καταφέρνει καλά σε αυτό το κομμάτι και άρα δεν αξίζει. Επίσης, ένας θάνατος από το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει περίεργες σκέψεις σε ένα παιδί. Πολλές υποθέσεις μπορώ να κάνω για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποιες μπορεί να σας ταιριάζουν και κάποιες όχι. Επομένως, ρωτήστε και ακούστε για να την καταλάβετε. Η λειτουργικότητά της, επίσης, έχει σημαντικό ρόλο στο πόσο ανησυχητικό είναι αυτό που σας λέει. Έχει αλλάξει η συμπεριφορά της, έχει αποσυρθεί ή ανησυχεί μεν αλλά συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό τη ζωή της;

Αν νιώθετε πως δεν υπάρχει κάποια «λογική» εξήγηση για τις σκέψεις αυτές, μοιραστείτε το αρχικά με τον παιδίατρό σας, ο οποίος σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του παιδιού που ήδη θα έχει, θα σας κατευθύνει στο πως μπορείτε να το χειριστείτε ή που να απευθυνθείτε.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v