Γιατί αυτό το σχολείο της Φλώρινας είναι το σχολείο που κάθε γονιός θα ήθελε για το παιδί του!

Γιατί αυτό το σχολείο της Φλώρινας είναι το σχολείο που κάθε γονιός θα ήθελε για το παιδί του!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα δημόσιο σχολείο με μόλις 75 μαθητές σε ένα χωριό 2.000 κατοίκων στη Φλώρινα θα ήταν το Λύκειο που κάθε γονιός θα ονειρευόταν για το παιδί του; Το Λύκειο Φιλώτα, λοιπόν, αναμφισβήτητα είναι ένα από τα λίγα σχολεία- πρότυπα που ξεχωρίζουν, χάρη στο μεράκι των καθηγητών του και φυσικά την προσπάθεια των μαθητών του.

*Φωτογραφία: tvxs.gr

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, οι καθηγητές «έκαναν τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο». Δάσκαλοι και μαθητές, λοιπόν, μένουν παραπάνω ώρες στις σχολικές αίθουσες τις καθημερινές ενώ περνούν ακόμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (που κανονικά είναι μέρες «καθισιού») στον χώρο του σχολείου, για να συμμετέχουν σε εργαστήρια και προγράμματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το Σεμινάριο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το ταξίδι που διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη για να δουν από κοντά οι μαθητές του Φιλώτα, πίνακες που απεικονίζονται στα εκπαιδευτικά τους βιβλία. Η επιτυχία του σχολείου, μάλιστα ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, αφού διακρίθηκε και ακόμα και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Euroscola στο οποίο συμμετέχουν σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη. Και η τέχνη, όμως, δεν μένει εκτός, αφού οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μαθήματα θεάτρου, σεμινάρια σεναρίου, μέχρι και ποιητικό... διάλογο!

«Υπεύθυνος» (με την απολύτως θετική έννοια!) γι’ αυτό το ξεχωριστό έργο είναι ο διευθυντής Λευτέρης Ελευθεριάδης και φυσικά η ομάδα των καθηγητών που συντονίζει αυτές τις δράσεις. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε η ανάλογη όρεξη των μαθητών αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους καθηγητές τους.



Και επειδή το αποτέλεσμα πάντα μετράει, αυτή η διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, αφού το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις φτάνει το 85%, με την πλειοψηφία των παιδιών να περνά σε σχολές πρώτης προτίμησης.

Έτσι, λοιπόν, ένα μικρό σχολείο στο Δήμο Αμύνταιου της Φλώρινας, κατάφερε να μας «βάλει τα γυαλιά». Ακόμα κι αν η εξεύρεση οικονομικών πόρων είναι δύσκολη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία στήριξη απ’ την πλευρά του κράτους, η προσπάθεια κάποιων εκλεκτών δασκάλων, κατάφερε να κάνει ένα δημόσιο σχολείο, πρότυπο εκπαίδευσης μέσα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Ύστερα από αυτό το ξεχωριστό Δημοτικό σχολείο στα Χανιά και το σχολείο χωρίς καρέκλες στο Ρέθυμνο, το Λύκειο Φιλώτα αξίζει ένα τεράστιο «μπράβο»!

Πηγή: Kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v