Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπουγάτσα με τυρί

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μπουγάτσα με τυρί

Μπορεί να μην κατάγεστε όλοι από τη Βόρεια Ελλάδα, όμως σίγουρα έχετε στην καρδιά σας το πιο ξεχωριστό και νόστιμο πιάτο της: την μπουγάτσα! Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε πώς να φτιάξετε την κλασική μπουγάτσα με κρέμα, όμως, αυτή τη φορά, σας καλούμε να πειραματιστείτε με κάτι άλλο: με μια πεντανόστιμη αλμυρή μπουγάτσα με… σπιτικό φύλλο αέρος (ναι, μπορείτε να το κάνετε!).

*Φωτογραφία: bougatsatraditional.com

Ειδικά για το φύλλο αέρος…

Τι θα χρειαστείτε

150 γραμμάρια αλεύρι σούπερ, κοσκινισμένο

250 γραμμάρια σκληρό αλεύρι (55%), κοσκινισμένο

7 γραμμάρια αλάτι

40 γραμμάρια φυτικό βούτυρο

375 γραμμάρια νερό

Πώς θα το φτιάξετε

Βάλτε όλα τα υλικά (το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και το νερό) στο μίξερ και ανοίξτε το στη χαμηλή ταχύτητα. Περιμένετε μέχρι τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί εντελώς. Όταν η ζύμη «δέσει» καλά, δηλαδή όταν έχει στεγνώσει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη.

Αφαιρέστε τη ζύμη απ’ το μίξερ, κόψτε την σε κομμάτια περίπου 300 γραμμαρίων και πλάστε την σε μπάλες. Έπειτα, «ανοίξτε» την με έναν πλάστη πάχους 1,5 εκατοστού και καλύψτε όλη την επιφάνειά της με το φυτικό βούτυρο. Έπειτα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα, αφού την καλύψετε με μεμβράνη.

Ύστερα, με ένα πινέλο «βουτυρώστε» την επιφάνεια του πάγκου, στον οποίο θα «δουλέψετε» το φύλλο. Απλώστε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη και ανοίξτε ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο (αυτό είναι και το δύσκολο σημείο). Στη συνέχεια, τραβήξτε το φύλλο με τα χέρια σας και κολλήστε το στις άκρες του πάγκου (μ’ αυτό το τρικ το φύλλο σας θα γίνει πολύ λεπτό).

Δείτε αναλυτικά τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:



Πηγή: gourmed.gr

Και για τη γέμιση…

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια ρικότα

200 γραμμάρια φέτα

¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο τυρί

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

100 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

2 αυγά (χτυπημένα)

Και φυσικά… το σπιτικό σας φύλλο!

Πώς θα την φτιάξετε

Βήμα 1ο



Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια, απλώστε λίγο λαδί σε ένα σκεύος 25 επί 30 εκατοστά (ιδανικά θα πρέπει να έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το φύλλο)

Βήμα 2ο



Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα τυριά, την κρέμα και τ’ αυγά. Ανακατέψτε τα και προσθέστε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά (αν θέλετε, μην μείνετε μόνο στο κλασικό αλατοπίπερο- ιδανικές επιλογές είναι και το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι).

Βήμα 3ο



Τοποθετήστε το ένα φύλλο στο ταψί, βουτυρώνοντάς το ελαφρά. Στη συνέχεια, απλώστε το μίγμα με τα τυριά. Από πάνω «στρώστε» το άλλο φύλλο, βάζοντας το υπόλοιπο βούτυρο.

Εναλλακτικά, αν έχετε φτιάξει μόνο ένα μεγάλο φύλλο, δείτε τον τρόπο να βάλετε τη γέμιση και να το κλείσετε επαγγελματικά:

 

Και κόψτε την σαν επαγγελματίας...

*Φωτογραφία: greekvegetarian

Βήμα 4ο

Με ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε την μπουγάτσα σε 12 ίσα, τετράγωνα κομμάτια. Αφήστε την να ψηθεί για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να δείτε ότι το φύλλο έχει «ροδίσει».

*Μπορείτε να «πειραματιστείτε» με τα τυριά: αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μόνο φέτα, ή φέτα με ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο (για να «σπάσει» η αλμυρή γεύση της φέτας).

*Αφού απομακρύνετε την μπουγάτσα απ’ τον φούρνο, περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει για να την σερβίρετε -θα κόβεται πιο εύκολα και το φύλλο δεν θα θρυμματίζεται.

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα με την διπλάσια ποσότητα γάλακτος, αν προτιμάτε πιο ελαφριά γεύση.

*Στο τέλος, γαρνίρετε την μπουγάτσα με κανέλα ή ζάχαρη άχνη: οποιοδήποτε από τα 2 υλικά επιλέξετε, θα «δέσει» αρμονικά με την αλμυρή γεύση του τυριού. 

Πηγή: foodtolove.com

Μέρος των φωτογραφιών προέρχονται από το foodie.com.au και goodgriefcook.com

 

v