Η οικογένεια του άντρα μου με μειώνει μπροστά στα παιδιά μου. Τι να κάνω;

Η οικογένεια του άντρα μου με μειώνει μπροστά στα παιδιά μου. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Έχω 2 παιδιά ηλικίας 4 ετών. Το πρόβλημα είναι κάποια άτομα από την οικογένεια του συζύγου μου. Νιώθω ότι προσπαθούν να απομακρύνουν τα παιδιά μου από έμενα. Σε κάθε μας συνάντηση δεν χάνουν την ευκαιρία να με ακυρώνουν και να αδιαφορούν παντελώς για τα λεγόμενά μου, σε θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά των παιδιών. Για παράδειγμα, ενώ πλησιάζει η ώρα του γεύματος και ενώ έχω πει «όχι», πάνε και αγοράζουν γαριδάκια και άλλα τέτοια με αποτέλεσμα να φαίνομαι η «κακιά». Άλλο παράδειγμα, όταν προσφέρουν κάτι στα παιδιά μου τους ζητώ να πουν «ευχαριστώ πολύ», και με διακόπτουν επιθετικά και μου λένε «άσε τα παιδιά ήσυχα». Επίσης, έχω πει άπειρες φορές ότι δεν θέλω να τρώνε από τα πιρούνια τους, κουτάλια τους και συνεχίζουν να το κάνουν, με το κορυφαίο να τρώει η θεία του μήλο με το στόμα (όχι κομμάτια) και να του δίνει να δαγκώσει. Χώρια ότι τα φιλάνε στο στόμα. Κάθε φορά που κάνω κάποιο σχόλιο ή κάποια παρατήρηση στα παιδιά μου, θα με ακυρώσουν και θα πουν «άσε τα παιδιά» ή θα πούνε στα παιδιά «μην την ακούτε». Κάποιες φορές τα έχουν, ενώ δεν είμαι παρούσα, και παραλαμβάνω αγνώριστα παιδιά, επιθετικά απέναντί μου δεν έρχονται για αγκαλιές κ.τ.λ. Ο άντρας μου είναι αμέτοχος και δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Όσες φορές είναι να συναντηθούμε, είμαι με βαλεριάνες. Νιώθω ότι θα χάσω αυτή την ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μου. Είμαι σίγουρη πως τους βάζουν λόγια. Πώς να το χειριστώ;
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αγωνία σας φαίνεται να είναι τόσο έντονη που σας κάνει να ξεχνάτε τη σημαντικότητά σας. Η θέση σας και ο ρόλος σας σαν μητέρα είναι αδιαπραγμάτευτος. Αυτό σημαίνει πως όσο και αν υπάρχουν «παρεμβολές», η δική σας σπουδαιότητα δεν μειώνεται. Για τα παιδιά, η μητέρα τους είναι πολύ σημαντική. Η γνώμη σας και ο τρόπος που επιλέγετε να μεγαλώνετε τα παιδιά σας είναι πολύ σημαντικό καταρχήν να μπορείτε να τον υποστηρίξετε εσείς. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν οι υπόλοιποι. Το γεγονός ότι επιτρέπετε να πιάνουν χώρο τρίτα πρόσωπα, είναι ένα θέμα που έχετε να συζητήσετε με το σύντροφό σας προκειμένου να βρείτε με ποιο τρόπο σας ταιριάζει να διατηρήσετε τις εξωοικογενειακές σας σχέσεις. Δεν μπορεί να είναι στόχος να αποκοπείτε. Χρειάζεται όμως να βρείτε ένα διαφορετικό τρόπο να σχετιστείτε, που θα σας κάνει να νιώθετε ασφαλής και επομένως να χαρείτε ουσιαστικά τις σχέσεις σας κι όχι να επιβαρύνεστε όπως κάνετε μέχρι τώρα. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να παραχθεί από το ζευγάρι. Ούτε εσείς μόνη σας, ούτε μια απάντηση σε μια στήλη μπορεί να δώσει λύση.

Από όσο μπορώ να καταλάβω αυτό είναι ένα θέμα που δυσκολεύει την καθημερινότητά σας και σας δημιουργεί τριβή στη σχέση σας τόσο με το σύντροφό σας, όσο και με την πατρική του οικογένεια αλλά και με τα παιδιά σας. Χρειάζεται λοιπόν πραγματικά να κινητοποιηθείτε προκειμένου να βρείτε μια λύση. Μια επίσκεψη με το σύντροφο σας σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας θα σας βοηθούσε να ονομάσετε τη δυσκολία σας, να τη μοιραστείτε μεταξύ σας και τελικά να βρείτε μια λύση που να είναι προς όφελος όλων σας.

Οι καθημερινές αφορμές πολλές φορές γίνονται αιτία για να λυθούν πολλά θέματα ανάμεσα στα ζευγάρια και να επιτύχουν μια ευχαριστιακή σχέση.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v