Πώς να νικήσετε τις λιγούρες

Πώς να νικήσετε τις λιγούρες

Τρώμε, τρώμε και δεν χορταίνουμε. Το συνεχές τσιμπολόγημα που οφείλεται στις λιγούρες ίσως είναι αυτό που μας προσθέτει τα ανεπιθύμητα κιλά. Για να σταματήσουμε όμως, να τσιμπολογάμε, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την επιθυμία να μην… κλείνουμε το στόμα μας. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δίαιτα ούτε καν να περιοριστούμε. Με τα παρακάτω tips απλώς θα ξεγελάσετε τις λιγούρες σας χωρίς κόπο και – το κυριότερο- χωρίς πείνα.

Μπορείτε να περιμένετε 15 λεπτά;

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει, ότι οι λιγούρες δεν διαρκούν περισσότερο από  ένα τέταρτο. Επομένως, με το που αισθανθείτε την κοιλιά σας να διαμαρτύρεται για σνακ, γλυκό ή πολύ απλά περισσότερο φαγητό, προσπαθήστε για δεκαπέντε μόλις λεπτά να απασχοληθείτε με κάτι άλλο. 

Ξηροί καρποί, οι φίλοι μας!

Με το να προσθέσετε λίγους ωμούς ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας καθημερινά – τονίζουμε το «ωμούς»- παίρνετε πολλά θρεπτικά στοιχεία ενώ φροντίζετε και για το βάρος σας, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Επομένως, πεινάτε λιγότερο και μετά τσιμπολογάτε λιγότερο. Τόσο απλά.

Σας έπιασε λιγούρα; Πιείτε νερό

Η αιτία της στιγμιαίας λιγούρας μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται σε… δίψα. Φροντίστε να καταναλώνετε 1,5 λίτρο την ημέρα ενώ αν αισθανθείτε μια ξαφνική λιγούρα, ένα μεγάλο ποτήρι νερό θα σας κόψει την όρεξη για να μην ενδώσετε.

Πρωτεΐνες και πάλι πρωτεΐνες



Αυγά, φασόλια, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μανιτάρια, ψάρια και τυριά. Τι κοινά έχουν όλα αυτά; Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ευτυχώς μας χορταίνουν. Το αίσθημα της πληρότητας που νιώθουμε όταν τα τρώμε, οφείλεται στις πρωτεΐνες που μας φουσκώνουν και εμποδίζουν τον εχθρό μας -δηλαδή τις λιγούρες -να μας επιτεθεί. Αν μάλιστα, ξεκινήσετε με ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, ακόμα καλύτερα- το στομάχι σας θα «γεμίσει» από νωρίς.

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Ένα από τα πιο απλά και παλιά κόλπα για να μην φάμε. Η λογική είναι απλή: βουρτσίζοντας τα δόντια μας, είναι λιγότερο πιθανό να θέλουμε να τα… ξαναβρωμίσουμε και να χαλάσουμε την αίσθηση φρεσκάδας από την οδοντόκρεμα. Αν θέλετε να επιστρατεύσετε και το στοματικό διάλυμα για δροσερή αναπνοή, ακόμα καλύτερα!

Πείτε «όχι» σε συγκεκριμένες τροφές

Αν αναρωτιέστε πώς αυτή η συμβουλή σχετίζεται με τις λιγούρες, είναι πολύ απλό: συγκεκριμένες τροφές και ειδικά όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και η ζάχαρη ξεγελάνε το στομάχι μας. Για την ακρίβεια, δημιουργούν ένα είδος εξάρτησης, αφού – αν το ‘χετε παρατηρήσει- όσο περισσότερο καταναλώνουμε αυτά τα τρόφιμα, τόσο περισσότερο τα αποζητάμε. Μην τα «κόψετε» εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά φροντίστε να τα περιορίσετε. Εναλλακτικά, επενδύστε σε τρόφιμα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που  φουσκώνουν το στομάχι και άρα περιορίζουν τις λιγούρες.

Δεν πιάνει τίποτα άλλο; Ανάψτε ένα κερί…

*Φωτογραφία: wikihow.com

Ίσως η πιο περίεργη κι όμως αποτελεσματική συμβουλή για να καταπολεμήσετε τις λιγούρες: να ανάψετε ένα κερί με έντονο άρωμα βανίλιας, μπανάνας, μήλου ή δυόσμου. Αν οι λιγούρες σας οφείλονται στο στρες, το να εισπνεύσετε μια γλυκιά μυρωδιά, θα σας βοηθήσει να τις περιορίσετε. Κι αυτό, γιατί η ευχάριστη αυτή μυρωδιά θα «χαλαρώσει» τον εγκέφαλό σας, θα μειώσει το άγχος και άρα τις λιγούρες.

Να έχετε ένα κουτάκι τσίχλες στην τσάντα σας

Φυσικά, χωρίς ζάχαρη και χωρίς θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι τσίχλες «κόβουν» την όρεξη και βοηθούν μάλιστα στην απώλεια βάρους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να το παρακάνετε αλλά να τις καταναλώνετε με μέτρο.

v