Γιατί μίκρυνε ξαφνικά ο κύκλος μου;

Γιατί μίκρυνε ξαφνικά ο κύκλος μου;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ενώ είχα σταθερό κύκλο, τους τελευταίους μήνες μου έρχεται περίοδος ανά 3 εβδομάδες και μια εβδομάδα πριν πρήζεται το στήθος μου και έχω ενοχλήσεις. Η περίοδος σε τόσο συχνό χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητική και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Είναι φυσιολογική μια τέτοια αλλαγή; Υπάρχει τρόπος να μεγαλώσω και πάλι τον κύκλο μου; 
Απάντηση:

Εφόσον έχετε διαταραχές στον κύκλο πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο από την προλακτίνη, τις ορμόνες του θυρεοειδούς και τις γυναικολογικές ορμόνες , δηλαδή τις FSH, LH, οιστραδιόλη και προγεστερόνη. Συνήθως μια διαταραχή στον κύκλο προκαλείται από διαταραχή στο βάρος. Δείτε αν έχετε χάσει ή έχετε βάλει τελευταία πάνω από 3 - 4 κιλά. Σίγουρα θα οφείλεται εκεί και δεν θα έχετε κάποιο άλλο ουσιωδέστερο εύρημα. Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα πλην τον αντισυλληπτικών που να ρυθμίζουν το κύκλο. Τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν όσο διάστημα θα τα παίρνετε, όταν τα σταματήσετ, όμως, ο κύκλος θα επανέλθει όπως ήταν πριν.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v