Ο γιος μου πειράζει τις συμμαθήτριές του, δημιουργώντας πρόβλημα στην τάξη. Τι να κάνω;

Ο γιος μου πειράζει τις συμμαθήτριές του, δημιουργώντας πρόβλημα στην τάξη. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα με τον 6μισι χρονών γιο μου. Φέτος πήγαμε πρώτη Δημοτικού. Από τον πρώτο μήνα η δασκάλα του μου είπε ότι είναι πάρα πολύ ζωηρός μέσα κι έξω από την τάξη. Αυτό το γνώριζα –ότι είναι ένα πολύ ζωηρό παιδί. Έπειτα από λίγο καιρό μου έκαναν παράπονα ότι μαζί με έναν φίλο του πείραζαν ένα κοριτσάκι και λέγανε πράγματα του στιλ «αγαπάω το ποπό σου και το πιπί σου». Όταν τον ρώτησα, μου είπε ότι ο φίλος του τα έλεγε και όχι ο ίδιος. Του εξήγησα ότι αυτό δεν είναι καλό και δεν κάνει να λέμε αυτά τα πράγματα και μου έδειξε ότι το κατάλαβε. Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από τα κλασικά ότι είναι άτακτος, ότι δεν ακούει όταν του κάνεις παρατήρηση και ότι πρέπει να του βάλω όρια στο σπίτι γιατί δεν μπορεί να καταλάβει πότε του κάνουν παρατήρηση οι δασκάλες, με πιάνει πάλι η δασκάλα του πριν μια εβδομάδα και μου είπε ότι αυτή την φορά, μαζί με έναν άλλο φίλο του, πήγαν και ακούμπησαν στον ποπό και μπροστά ένα άλλο κοριτσάκι, το οποίο το είπε το παιδί στην μητέρα του και πήγε στο σχολείο και έκανε φασαρία. Όταν τον ρώτησα για ποιο λόγο το έκανε αυτό, πάλι κάτι παρόμοιο έγινε. Δεν μου απάντησε, ήταν μαγκωμένος σαν να προσπαθούσε να κρύψει κάτι και μετά από δύο μέρες που προσπαθούσα να μάθω τον λόγο, μου είπε ότι τον έβαλε ο φίλος του να το κάνει και ότι του είπε κιόλας ότι αν δεν το κάνει, δεν θα τον έχει φίλο και πήγε ο δικός μου και το έκανε γνωρίζοντας ότι είναι κακό και ότι δεν έπρεπε να το κάνει- απλά φοβήθηκε ότι δεν θα τον έκανε παρέα. Το άλλο το παιδί δεν παραδέχεται ότι έκαναν κάτι τέτοιο ακόμα και τώρα. Παρένθεση: τους πρώτους μήνες η δασκάλα του, σε σχέση με το μαθησιακό κομμάτι, μου είπε ότι είναι άψογος, ότι είναι από τους πρώτους που τελειώνει τις εργασίες του και ότι δεν είχε κανένα θέμα, εκτός του ότι έκανε τον καραγκιόζη μέσα στην τάξη, για να τραβήξει την προσοχή των παιδιών. Πριν δύο μέρες που μου είπε αυτό που ανέφερα παραπάνω, πρότεινε να πάω να τον δω για ΔΕΠΥ γιατί δυσκολεύεται πολύ με τις εργασίες του. Η ερώτησή μου είναι τι να κάνω; Να τον πάω για ΔΕΠΥ; Και τι κάνω με το άλλο θέμα που με προβληματίζει περισσότερο; Να πάω σε παιδοψυχολόγο ή είναι κάτι φυσιολογικό για την ηλικία του; Όπως επίσης, τι μπορώ να κάνω έτσι ώστε να μην παρασύρεται από τους άλλους;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

όπως έχουμε συζητήσει με διάφορες αφορμές στο παρελθόν, η περιέργεια των παιδιών για σεξουαλικής φύσης θέματα είναι φυσιολογική στα πλαίσια της ανάπτυξής τους, και αναλόγως αναπτυξιακού σταδίου, διαφοροποιείται και ο τρόπος που αυτή εκδηλώνεται.

Ωστόσο, το παράδειγμα που αναφέρετε είναι διαφορετικό. Η δυσκολία του παιδιού σας φαίνεται να εντοπίζεται στις σχέσεις του. Αναφέρατε ήδη ότι δεν υπακούει σε κανόνες της δασκάλας, δεν οριοθετείται στο σπίτι, ότι μπορεί να αδικεί τον εαυτό του για να τραβήξει την προσοχή των συμμαθητών του και ότι είναι πρόθυμος να κάνει κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί προκειμένου να έχει παρέα. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν λοιπόν δυσκολία στον τρόπο που σχετίζεται, που σε συνδυασμό με τη φυσιολογική περιέργεια της ηλικίας, έχει κάποιες φορές σαν αποτέλεσμα να προβαίνει σε πράξεις που ενοχλούν. Επομένως, λόγω του ότι μπορείτε να τον βοηθήσετε πολύ ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε μια επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο, όλη η οικογένεια, προκειμένου ο καθένας από την πλευρά του να συμβάλλει στο προχώρημα. Μιλάμε για σχέσεις, και είστε οι πιο σημαντικοί. Ως προς το θέμα της ΔΕΠΥ, είναι κάτι διαφορετικό που μπορεί να συνυπάρχει. Αν το συστήνει η δασκάλα καλό θα ήταν να το φροντίσετε και αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Όσο πιο πολύπλευρα δουλεύονται τα θέματα, τόσο καλύτερα και τα αποτελέσματα που θα φέρουν.

Είναι ούτως ή άλλως προς όφελός σας, η καλή εξέλιξη του παιδιού σας και χαίρομαι ιδιαίτερα που ρωτάτε γι αυτό.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v